Sal’tare. Azi inchei periplul meu virtual prin Zona Valcea (Calimanesti, Govora, Olanesti) dupa ce am avut 2 episoade (1, 2) in care am vazut ca v-a placut ideea. Ba mai mult s-a intamplat sa gasesc un articol la Paul facut cam in aceeasi perioada si ma intreb daca nu tot eu l-am impins intr-acolo.
Ramaseseram tot pe Valea Oltului. Si aveam in gand sa trecem pe la Cozia. Si dupa cum se poate vedea in poze si manastirea si imprejurimile sunt superbe. Pacat insa ca unora din sfintele fete bisericesti li s-a urcat la cap faptul ca sunt cea mai vizitata manastire din Romania. Si Cozia, dintr-un locas plin de incarcatura emotionala sau incarcatura istorica veche, devine un fel de SPIRITUAL MALL.
Un fel de magazin de Valcea unde putem cumpara iertare sau iertari. Sigur ca pe de o parte, nici nu putem acum sa o inchidem sau sa o mutam, pentru ca ar insemna sa fim TIRANI. Insa cred ca un pic de strictete si niste reguli de bun simt ar putea transforma COZIA MALL in locul spiritual care era pe vremuri
Manastirea Turnu – Denumirea Manastirii vine de la un turn masiv, de pe stanca numita „Piscul lui Teofil”, construit in secolul al II-lea de legiunile romane din Castrul Arutela ale carui ruine se mai vad in Poiana Bivolari, mai jos de actuala hidrocentrala. La inceput i s-a zis „Schitul de dupa turn”, apoi „Schitul Turnu”, iar in cele din urma, „Manastirea Turnu” (citit pe CrestinOrtodox.Ro unde puteti gasi si alte lucruri interesante despre ea).
De la manastirea Turnu incep si cele mai multe trase din Valcea pentru masivul Cozia. Iar daca ati ajuns la Cozia si vreti un pic de aventura si aveti si un pic de antrenament si echipament, puteti incerca Marele Amfiteatru. Insa despre Cozia sper sa va spun mai multe la vara, cand poate o sa il lasam pe bebita cu bunicii si sper sa pute pleca de samabata pana duminica pana sus, ca doi „porumbei calatori” ce suntem. Dar nu promit nimic. Vom vedea!
Manastirea Frasinei – Importantă este Mănăstirea Frăsinei prin regulile sale unice în ţară, făcând din ea un adevărat Athos românesc in Valcea. Regulamentul Sfântului Ierarh Calinic, unic în felul lui, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire, de a nu intra niciodată femei.
Si de a se face slujbă la miezul nopţii până dimineaţa este observat cu stricteţe de orice vieţuitor al mănăstirii. Duhul ctitorului pulsează şi astăzi cu tărie în toate cele ce se săvârşesc, fie la slujbele religioase, fie la ascultări şi lucrări făcute de monahi, fie la slujirea celor care vin să se roage împreună cu ei în biserică.
Pusa in mijloc de natura si cu padure si niste imagini superbe in jur imi aduce aminte de unele din manastirile mai micute din Moldova. In rest despre Frasinei nu se pot spune prea multe, asa cum nu se pot spune nici despre alte manastiri, pentru ca „importanta” e data de „sentimentul pe care il traiesti” ajungand acolo si nu de „obiectivele” sau „istoricele” locului respectiv
Schitul Iezer – Situat la nord de satul Cheia, pe valea cu acelasi nume, in apropiere de orasul Baile Olanesti din judetul Valcea, Schitul Iezer este una dintre cele mai izolate sihastrii din nordul Olteniei
Oare doar cuvintee acestea va vor face sa cititi in continuare despre IEZER?
Baile Olanesti, ca si vecinele lor Govora, sunt un vechi punct de balneo-climaterice din Valcea. Insa arata un pic mai bine, cu un pic mai multe investitii facute si ceva promovare agresiva. Si de bine de rau aici gasesti o piscina acoperita, baruri si restaurante peste nivel mediu. Plus ca am gasit pe Olanesti.Net niste lucruri foarte faine despre aceste izvoare.
Cica in urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat ca izvorul mineral nr: 24 din Baile Olanesti Valcea, egaleaza sau depaseste efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Viltel, Evian, Tahanon; izvoarele minerale nr: 3 si nr: 9 au calitati similare apelor minerale de la Ems, Eaux Bonnes.
Izvorul mineral nr. 2 are actiune egala ori superioara a apelor minerale de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-les-Bains, Baden, Weisbaden, Achen; sursa minerala nr. 20 (folosita pentru bai) depaseste calitatile celor din Hall, Salies de Beaurn, Bax, Eaux Bonnes
O mica problema ar fi ca si aici s-au gasit niste smecheri de Valcea care sa profite si au pus plata pentru cei care vor sa se serveasca cu apa. Ceea ce e un pic NESIMTIRE. Pentru ca apa aia curge continuu pe sant. Intelegeam sa se pun atxa pe un serviciu pe care l-ar fi oferit. Da’ ce sa ii faci „romanisme” sunt peste tot si nu se putea sa nu gasim si aici unul sau mai multe
Si continuam prin Valcea!
Dar hai sa nu ne intristam prea tare si sa vedem ce mai putem face. Pai uite in vecinantate avem Muntii Capatanii si Masivul Buila-Vanturarita. Si credeti-ma pe cuvant ca sunt superbi acesti munti. Au ceva caratile lor de teren virgin.
E o impleticire de piatra cu multa vegetatie care te face sa spui la tot pasul WOW! Si daca aveti chef de o excurie scurta va pot recomanda sa mergeti cu masina dincolo de satul Cheia si dupa ce treceti de tunel, parcati masina si plimbati-va timp de juma de ora pana la cantonul Cheia.
De acolo puteti merge pe cursul raului in jos inapoi la drumul forestier, insa va scoate mai jos cu vreo 2 km de unde ati lasat masina la tunel. Insa imaginile de la mica cascada si blocurie de piatra imense cazute pe pajiste sunt superbe. Sau daca sunteti pasionati de TRASEE mai serioase dati cu click si alegeti-va ce doriti – Trasee in Muntii Capatanii – Valcea
Pahomie, Bistrita si Arnota sunt alte trei lacase de cult care fac parte din ceea ce unii numesc OLTENIA DE LANGA CER. Noi am vazut aceste 3 manastiri odata si una dupa alta. Si cred ca e bine sa fie si singurele vazute intr-o singura zi. De ce zic asta? Pentru ca toate acestea trei din Valcea sunt speciale. Pahomie e facut in munte si pare un mic gigant ce poate fi tandru. Sau pare un fel de parinte grijuliu cu oricare din credinciosii care ii calca pragul.
Manastirea Bistrita este ctitorie a boierilor Craiovesti si dateza de pe la 1490. As ac nu ai cum sa nu fi impresionant. Si daca vrei „sa faci un canon” pentru a te simti tu ciratit de cele lumesti sau sa faci pur si simplu o plimbare, poti incerca drumul pana la Pestera sfantului Grigorie Decapolitu. E un drum interesant si poate vei auzi si povesti interesantein ceea ce numim Tinutul Valcea.
La Arnota ajungi dupa ce ai vazut mai intai Bistrita. Si ai fie 6 km pe un drum pietruit, fie o poteca de 3 km, dar care este destul de abrupta si greu accesibila iarna. Ei bine si acesti 6 km pana la ea parca te pregatesc si te curata. Este manastire de maici si asta se vede imediat din organizarea superba si supebele straturi de flori care fac din ea un mic paradis. Poarta hramul sf Mihail & Gavril ce au fost sarbatoriti acum 2 zile.
Pai si daca ne-a mai ramas timp de plimbare dupa aceste trei „minuni” ce sa mai facem, daca alte manastiri in aceeasi zi spui ca ar fi bine sa nu mai vizitam in Valcea?
Cheile Bistritei si Pestera Ursilor. Ce e atat de special la ele? Pai cica sunt cele mai inguste chei in calcar din Romania.
Si mai apoi, daca nu v-au furat prea tare toate acele minuni ale naturii din chei, cred ca puteti ad o fuga si pan’ la Culele boieresti de la Maldarasti. Si ca sa nu credeti ca va trimit la „rau” uite ca si altii au impresii foarte bune din acest loc
Si ultimul, dar nu cel din urma de pe lista mea cu Valcea „de laudat”, era HOREZU. Insa mi se pare ca nu prea mai e nimic de spus. Cred ca toata lumea stie deja de celebra ceramica de HOREZU si de manastirea Hurez.
In rest sunt ferm convins ca mai sunt lucruri de spus despre zona asta superba numita Valcea, insa va las si voua placerea aceasta. Nu va sfiiti sa vorbiti despre ce se mai poate vedea in plus si sa lasati linkuri de prezentare, pentru ca zona asta merita laudele nostre si merita cu muuult mai multa atentie decat are pana acum!
Andrei
KIP IN TACI
Ah ce locuri minunate. Prin Calimanesti zaboveam cu famila ori de cate ori faceam drumul din Italia pana la Bucuresti. Si retur.
Eu imi aduc aminte cel mai adesea cand spun Calimanesti, de prima nostra excursie cu SKODA lu’ tata in ’88 cand am facut Transfagarasanul si mai apoi, la intoarcere, am venit pe Valea Oltului si am inoptat aici! 😉
sunt valcean dar nuj unde sunt pietrele alea 😕
.-= bitavk´s last blog ..Previziuni 2012 =-.
Deci ar trebui sa te duci sa mai vizitesti locurile! Eu pe mai mult de jumatte din ele le-am vazut, ca am un cumnat care sta la Govora! 😉
Wow, wonderful weblog format! How long have you been running
a blog for? you make blogging look easy. The full
look of your site is excellent, let alone the content!