Sal’tare
Povestea incepe pe strada, plimbandu-ma cu Matei seara. Ca acum are si el un anisor si simte nevoia de socializare cu ceilalti copii. Ei bine si intr-una din seri ne-am intalnit cu o bunicuta ce a fost fermecata de mandrul nostru fecioras. Si din vorba in vorba am ajuns la tema „ce greu e sa cresti azi un copil, cand viata este asa de grea”. Optimist incurabil cum sunt, am intrebat-o pe bunica, cu ce e mai grea viata de azi, fata de acum 20 sau 40 sau 60 de ani cand era ea copil? Evident ca raspunsul a fost:
PAI SUNT TOATE SCUMPE MAICA ACUM
Evident ca am intrebat-o:
DA’ MATALE IN TINERETE SCHIMBAI HAINELE SAU INCALTAMINTEA DE 2 ORI PE AN?
Raspunsul il stim deja cu totii:
EEE, MAICA DE UNDE ATATA „SCHIMBARE”? TINEAM CATE O PERECHE DE PANTOFI „DE BUNA” SI CATE 3-4 ANI, IAR PE ASTEA DE CURTE LE REPARAM, CA NU ERAU BANI!
Si atunci am intre cum sa fie mai greu acum?
- Si de la intamplarea asta vin la voi cei pe care va vad in fiecare zi plangandu-va de viata grea. Sigur, unii dintre voi chiar aveti un trai greu, insa sunteti si unii care sunteti dopar lenesi si visati sa plecati dincolo. Asa! Si credeti ca acolo va asteapta cainii cu covrigi in coada? Veti munci ca sclavii pentru niste amarati de 1500 de euro cate 12 ore pe zi. Daca tot aveti chef de munca „zi lumina”, de ce nu va luati si al doilea job, asa cum am deja prieteni care lucreaza? Aaa, vreti sa aveti si timp pt voi? Atunci va rog mult nu mai spuneti ca TARA ASTA ESTE DE CACAT, ca NU VRETI SA MAI STATI AICI si nu mai strambati din nas, atunci cand auziti de oameni care o plac si care cred in ea. Si daca tot am vorbit de „iubirea de Romania” hai sa revenim putin la discutia despre NATIONALISM – PATRIOTISM la „noi” si la „ei” (occidentalii). Stiu ca e veche, dar vad ca unii nu vor sa inteleaga anumite aspecte si nu vor sa vada si partea frumoasa a acestei Romanii
- Uite ca din cand in cand, creste inima in tine cand vezi documentare ca ULTIMA REDUTA (pe care l-am vazut aseara pe TVR 1). Creste in tine mandria de roman si simti ca poate cu fiecare „intamplare” de acest gen macar un om isi va schimba parerea despre noi. Mi-a placut pentru ca nu era in genul odelor comuniste. NU ridica in slavi Romania si romanii. Ba chiar la un moment dat avea un ton critic asupra actiunilor din acea vreme a celor ce conduceau destinele tarii, insa au stiut sa puna in valoare si punctele sau actiunile cheie pe care le-am avut in primul razboi mondial
- Apoi daca tot vorbeam de „mandrie nationala” uite imi place ca avem in on-line-ul nostru (mai mult sau mai putin curat ori mai mult sau mai putin pervers), „intamplari frumoase precum Romania Pozitiva. Si nu e vorba ca imi place sa ascund gunoiul sub presul proaspat frecat cu solutie de curatare si sa arat cat de frumoasa casa am eu, insa intr-o lume in care parca auzim numai de rele si de rau, avem nevoie si de vesti bune precum Deschiderea spatiului pietonal in week-end pe soseaua Kiseleff (sigur, un pic cam tarziu fata de orase ca Iasi, Timisoara, Ploiesti sau Craiova, dar totusi binevenit) sau de Ultima cale ferata forestiera functionala din Carpati sau de Geoagiu-Băi ca destinaţie de excelenţă a României premiată la Bruxelles!
- Si daca tot am vorbit de patriotism, nationalism si alte d-astea, hai sa va mai dau o veste buna. Mihai Viteazu (filmul ala pe care l-am vazut cu totii in copilarie) se afla pe locul 21 in topul asta de pe IMDB. Si daca tot a ajuns pana acolo, hai sa il urcam mai sus, ca sa mai creasca „mandria” nostra nationala. Nu stiti cum e cu votarea? Uite aici un sfat de la frate-meu!
Cam atat de la „patriotul, nationalistul si optimistul” de servici!
Andrei
KIP IN TACI
Nu ma prea uit la Tv, dar apropo de tema asta, tot la TVR a fost o emisiune saptamana trecuta despre patriotism si „datoria noastra ca romania”, incepe sa imi placa tot mai mult postul national.
De cativa ani de cand am inceput sa calatoresc foarte mult si sa stau plecat perioade bune si in alte tari mi-am dat seama ca noi suntem cei mai putini nationalisti dintre toate natiile pe care le-am cunoscut. Iar lucrul asta se vede inclusiv in atitudinea noastra si le permite strainilor sa ne calce in picioare. In momentul in care merg undeva si o sustin sus si tare „ca la noi e fain” si nu plec capul la prejudecatile lor, las o cu toata alta impresie ca popor, nu isi va mai permite sa iti numeasca prietenii si familia „tigani imputiti”. Atitudinea noastra le-a permis sa isi bata joc de noi (scoatem din discutie extremistii, care vor exista oriunde si oricand si vor gasi ei nod in papura).
Aceeasi atitudine e vizibila si intern. (pentru Artistu: vorbesc la persoana a II-a, dar nu la tine ma refer – te prinzi tu ca esti baiat istet) Nu iti pasa de ce se intampla in jurul tau si arunci mizeria pe geam, „scapi” conservele in natura, si astfel in 20 de ani ajungi „groapa de gunoi a Europei” si te plangi ca un copil mic ca „e plin de gunoaie”. Se intampla ceva care nu iti convine, dar nu iei atitudine in acel moment, dar in schimb vorbesti seara pe la garduri ca „uite ce se intampla”. Vezi in strainatate ca o masina a oprit la semafor si a lasat o babuta sa treaca strada, zici „uau, uite acolo civilizatie!”. Dar pe tine ce te impiedica sa faci la fel in Romania si sa lasi exact aceeasi impresie altuia care e martor?
Calui care se incadreaza in descrierile noastre le spun, exact cu zici si tu Artistule: „frate, iti meriti soarta!”.
La Ghidul Autostopistului am primit ieri comentariul asta.
Tipul seamana destul de bine cu cei cuprinsi in articol, care nu doar ca nu au un crez, nu lupta pentru un ideal, dar mai si incearca sa puna piedica altora. El a ales sa caute bube in capul altuia, desi nu il afecteaza si sa isi creasca nivelul de pesimism si egoism. Nu e mai simplu sa incerce sa caute solutii la problemele lui reale?
Frumoooos! Imi plac mereu comentariile tale! Sunt reale articole! 😉