Sal’tare. Stiu ca va promisesem la finalul primei parti din Valcea, ca revin a doua zi, insa uite ca de abia acum revin, din cauze cat se poate de obiective: bebe si curatenia de toamna. Si hai daca tot am avut un week-end ploios si in care nu s-au prea putut face plimbari, o sa incerc sa va dau idei pentru urmatorul, care poate va fi insorit si numa’ bun de „aventuri plimbarete Valcea„.
Pe unde ramaseseram? Pai prin Valcea pe Valea Oltului. Prin zona Calimanestiului. Incep prin a va spune despre o minune de care am auzit prin intermediul unuia din comentatorii de la prima parte (Teo Negura), si anume Schitul Ostrov, ramas pe o insula pe Olt ce a fost ridicata 6 metri deasupra nivelului initial, pentru a nu fi inundata (din cauza barajului).
E fain sa te poti reculege pe o insula de pe care sa vezi toata agitatia Vaii Oltului, de parca tu ai fi agatat undeva in timp si spatiu. Legatura pe insula se face pe un pod imens, pe care parca iti castigi pasaportul spre Eden (dupa cum foarte frumos spun cei de la Jurnalul). Iar spectacolul florilor si arbustilor vin sa completez un tablou superb. Deci nu plecati din Calimanesti fara sa ajungeti si pan’ la Ostrov, ca e pacat.
Era sa uit. Pe Wikipedia am citit ca la vremea respectiva umbla un zvon, nu se stie cat de adevarat, deoarece nu au aparut nici desmintiri în presa, cum ca inecarea Ostrovului s-a făcut din dorinţa unui lider local de partid comunist, pentru a-i nu inunda grădina. Cert este că locul respectiv se află în aval de baraj cu circa 150 m)
Continuam prin Valcea!
Manastirea Stanisoara imi aduce aminte de Crasna de care v-am povestit cand am fost la Slanic Prahova. Pusa pe teritoriul Calimanestiului, intr-un peisaj absolut superb, te imbina la liniste si la reculegere, asa cum fac mai toate schiturile asezate in munti. Este manastire de calugari, cu inceputuri pe la 1747. Mai multe informatii gasiti aici – Stanisoara – Valcea Turistica
Manastirea Turnu are inceputurile pe la 1676 si se afla la poalele Coziei. Recunosc ca am ramas impresionat dupa ce niste cunoscuti au facut un Paste prin zona. Dupa toate vorbele acelea frumoase de mi le-au spus ei, in drumurile mele pe Valea Oltului, m-am oprit pret de jumatate de ora si aici. Si mi-a placut faptul ca parea un loc care te asteapta.
Dincolo de Turnu nu mai poti inainta in munte. E ceva ce parca te cheama in acea adancitura din munte. Si daca nu ma credeti pe mine uite cateva cuvinte de la Formula AS si cateva poze superbe de la Ortodoxia Tinerilor
(Later Edit – Noroc cu un prieten care mi-a atras atentia, ca eu uitam sa va spun, ca de aici incep de obicei traseele pentru masivul Cozia)
La Brezoi, Valcea facem stanga din Valea Oltului (sensul de mers catre Sibiu) si gasim in primul rand o sosea superba de sofat. Multe curbe, asfalt bun (sau cel putin asa era acum un an sau doi) si frumosul Lotru pe margine. Si daca nu ma credeti luati de priviti poze de la aceasta intersectie si mergeti catre vest pana la Vidra.
Acum doi ani cand am facut Transfagarasanul si am vazut pentru prima oara Sibiul capitala culturala europeana, la intoarcere am oprit si aici la o pensiune, total la intamplare si tre’ sa recunosc cu mana pe inima ca mi-a placut mult acea liniste, sursurul Lotrului la geam si ceata aia de dimineata pe deasupra apei curgatoare. Dupa care tre’ sa recunosc ca pe lacul de acumulare Bradisor am vazut pentru prima oara o pastravarie in mijloc de lac – uite poza.
Imi pare rau ca nu am ajuns pana acum si iarna acolo in Valcea, pentru ca imagini ca aceasta sau aceasta imi spun ca am ce vedea si am de ce ma minuna. Iar puntile peste Lotru, de genul acesteia, m-au cucerit total. Parca vin de undeva din negura timpului ca niste bunici plini de pilde si povesti
Dupa Bradisor vine comuna Malaia si Lacul de acumulare de la Malaia, care cica s-ar numi Petrimanu. Imaginile nu mi se par la fel de impresionante ca la Bradisor, insa nu sunt de lasat si de inchis aparatul foto in tinutul Valcea. Dupa care ajungem in Valea Macesului. De aici imainea care mi-aramas intiparita in minte este acest pod si bisericuta din Valea Macesului pe fundal
Urmeaza dupa un scurt drum prin padure – statiunea Voineasa. Pacat insa ca dorinta de inavutire a unora pastreaza toate aceste statiuni „de Valcea” de munte sau balneo-climaterice intr-o mizerie urata si intr-o stare de subzistenta. Cu un pic de bunavointa si un pic de investitii chiar s-ar putea face ceav misto.
Nu de alta dar si posibilitatile turistice sunt diverse – plimbarile cu motoare pe aceste drumuri forestiere, trasee turistice de facut cu rucsacul in spate (asa sau asa) si posibilitati balneo-climaterice de tratare a anumitor afectiuni
Dupa care de aici dispare asfaltul si intram pe drum forestier prin padure. E frumos pentru cei carora le place ideea de off-road. Si mie imi cam place, insa nu am inca un „minunat vehicul” cu care sa ma joc prin vagauni de acest gen.
Aaa, uite Roxanica fata draga, asta si Trans Alpina care incepe de la Obarsia Lotrului, e un loc perfect pentru Dark Dude al tau!
Si dupa 25 de km de mers ajungem la ceea ce era odata Statiunea Vidra. Acum un fel de orasel din ala din Vestul Salbatic parasit in care au ramas ca locuitori doar ciulini si se aude un scartazit continuu de usi batute de vant. Land of Lost de Valcea. Insa uite ca iar nepasarea autoritatilor, prostia unora si setea de spagi au facut ca un loc ca Vidra (in care cica zapada ramane 6 luni pe an) sta in paragina.
Si noi ca tampitii dezvoltam partii pe Valea Prahovei sau alte locatii, in care daca avem 3 luni de partii cu zapada, zicem ca a fost unul de MARE SUCCES. Iar de proiecte ca acesta am mai auzit. Insa toate sunt pe hartie. Si pe Valea Ialomitei (zona Pestera Padina) se tot lauda unii ca fac o super baza olimpica si o statiune la nivel elvetian. Si pana acum ce s-a intamplat? Nimic au ramas si acolo ca si aici imagini pe care le poti cataloga la fel ca si la Vidra:
This not an image from the LOST movie – It’s a turistic lace from Romania – Vidra
(Din pacate imagine s-a pirdut, dar dupa titlu cred ca va puteti imagina ce era in ea(Land of Lost Valcea))
Si daca mai gasesti si poze atat de superbe ca aceasta, chiar iti vine sa iti dai cu un ciocan peste degete
De aici, daca aveti chef (asa cum ii spuneam si Roxanei mai sus) puteti incerca vagaunile Trans-Alpinei. Insa ar fi bine sa va grabiti, daca mai vreti sa o prindeti in stare buna de facut off-road, pentru ca autoritatile s-au apucat sa o asfalteze, pentru dezvoltarea infrastructurii turistice. Sper insa, ca dupa ce o vor face sa puna si „oameni” care sa dea amenzi, pentru ca sunt ferm convins ca vor exista amatori care sa isi doreasca sa faca gratare cu manele in mijlocul rezervatiei naturale.
Daca insa nu aveti chef sa mergeti mai departe de Valcea de la Vidra sau de la Obarsia Lotrului, atunci hai sa ne intoarcem de unde am plecat de pe Valea Oltului si sa vedem pe unde mai putem colinda. Insa continuam intr-una din in zilele urmatoare cu Cozia, Olanestiul, manastirile din jur si Horezu, pentru ca eu unul am obosit si vreau sa fac nani si sa pap! See you!
Andrei, indragostit de Valcea
KIP IN TACI
Eeee cum mi-ai facut caseta speciala in acest articol. Multumescccccc. TransAlpina tot tin sa o fac de vreo 2 luni da nu nimeresc caci aia construiesc acu ce se vrea a fi drum cu beton sau sosea si de 2 ori am fost da nu am putu trece de buldozere lasate pe mijlocul drumului. Dark Dude vroia sa o luam la vale da e prea vale la vale. Acu nu stiu daca se mai poate ca veni iarna pe acolo da tot nu ma las pan nu fac Trans Alpina!
Pai atunci incepe din partea cealalta a TransAlpinei si vezi pe harta pe unde poti ocoli panaramele alea de buldozere!
Asta da loc de inspiratiune!
Facut fituica si bagat la portofel!
Cu ocazia asta o sa vad si eu niste poze serioase si multe, daca ajungeti voi pe acolo!
Stai sa obtina DD din nou drept de a circula si acolo plec prima oara hihi
Da’ ce fata draga? I-a expirat revizia, asigurarea sau e cumva „ranit”?
I+a expirat numerele de RO si cum nu vrem sa il imatriculam inca caci nu avem banuti de dat la prost stat roman asteptam variante
Aha! Succes atunci! 😉
Apai sa fie ….