Un loc tare fain – zona Valcea, Govora, Olanesti, Calimanesti – partea I – Jurnal de Romania!

Sal’tare
V-am mai povestit de cel putin 2 ori – odata la plimbarea pe Transfagarasan si inca odata la intoarcerea din Maramures – despre zona aceasta, insa niciodata nu am luat-o destul de tare la „puricat”. Asa ca azi am chef sa ne plimbam virtual pe acolo si sa va fac pofta sa va duceti propriu zis, pentru a „gusta” din toate minunile zonei
Si incepem usor din Ramnicu Valcea. Aici eu stiu clar trei puncte importante ca obiective turistice: Casa Memoriala Anton Pann, Muzeul Satului Valcean si Muzeul de arta „Casa Simian”. Ei bine SURPRIZA! Nu sunt doar acestea. In pagina Muzeului Judetean Valcea (meniul din partea stanga), veti gasi nu mai putin de7 astfel de locuri, cu descriere, date de contact si program de vizitare. Si cred ca una sau doua zile va cam iau toate aceste minunatii. Dupa care, intre aceste „vizite culturale” sau „dupa” puteti lua la pas si Valcea propriu zis. E frumusel ca oras, cu case vechi cu stil muntenesc, unee dintre ele parca scoase din cartile postale ale bunicii. Sigur ca nu sunt doar asa ceva, ci veti gasi si kitsch-ul caracteristic si traditional. Insa, daca veti stii sa dati cu IGNORE, va puteti bucura pe deplin
Am tot incercat sa va gasesc poze atractive ca acestea sau acestea despre Valcea, insa cred nu are nici un sens sa ma mai chinui sa caut, cand „nenea Panoramio” are o colectie atat de impresionanta. Daca ma intrebati de cazare, recunosc ca nu prea stiu, insa cu un search pe net sau pe la prietenu cu siguranta gasiti, mai ales ca suntem in extrasezon. Sigur din punctu meu de vedere, eu as alege sa stau in afara Ramnicului. Dar pentru cei care poate doresc sa mearga seara la plimbare, sunt pensiuni destule si in oras, si foarte scumpe, dar si mai omenesti din punct de vedere al pretului.
Dupa ce ati vazut cam tot ce era de vazut prin Ramnic, hai sa incercam si imprejurimile. Cel mai drag mie imi este de Govora, pentru ca unul din cumnati care este de acolo si care m-a tot plimbat. Sigur ca din stralucirea de alta data a acestei statiuni nu a mai rams decat o umbra. Insa pentru cei pasionati de fotografie si de case vechi, de stil muntenesc, de orase provinciale parca rupte din romanele lui Eliade, Camil Petrescu sau G.M. Zamfirescu, Govora e locul in care sa te umpli cu imagini de acest fel si sa simti acel miros specific. Pentru cei cu afectiuni care au nevoie de tratamente balneo-climaterice tre’ sa va spun ca inca va puteti trata aici. Nu stau eu sa va umplu capul cu ce se poate face exact, insa va dau in link unde le puteti citi pe toate – Govora Turistica.
Hai sa gasim si niste manastiri, ca e plina zona de astfel de minuni. Prima in preferintele mele este „Manastirea Dintr-un Lemn”, care e la vreo 25 de km sud de Valcea, pe valea Otasaului, in comuna Francesti. Cica ea ar fi fost facuta pe la inceputul secolului al XVI-lea, prin dintr-un singur stejar. Ea a fost ridicata in cinstea Icoanei Maicii Domnului. Icoana e si azi in biserica de piatra a manastirii. De aceea ii zice „Dintr-un Lemn”
Dupa care hai fuguta la Surpatele. Si nu incerc sa va spun eu nici un cuvant despre minunea asta, pentru ca am gasit o super prezentare pe Crestin Ortodox – Manastirea Surpatele.
Si incheiem periplul inapoi spre Govora cu Manastirea Govora, aflata la poalele dealului Cosul Mare pe raza comunei Mihaesti, pe fosta mosie Hinta, la 6 km de Baile Govora. Gata cred ca e de ajuns. Si daca nu mai aveti chef de drum tre sa va spun ca aici aveti 3 hoteluri mari si vreo cateva (cred ca vreo 10) pensiuni. Asa ca e mai mult decat OK.
In continuare nu o sa mai impart pe zile, pentru ca obiectivele urmatoare le poti face si intr-o zi, dar si intr-o saptamana.
Ocenele Mari – dupa ce s-a facut prabusirea controlata a salinei si dupa ce au avut loc toate acele alunecari de teren de care cu siguranta ati auzit si voi a vremea respectiva nu stiu ce a mai ramas si nu stiu cum au profitat cei care fac turism in zona. Din cate stiam, dupa prabusirea controlata, era vorba ca aici sa se formeze cel mai mare lac sarat din Europa. Insa chiar nu stiu. Asa ca daca aveti ceva informatii, raman dator daca le lasati pe aici.
De la Ocnele Mari luam „in brate” Valea Oltului si dam o fuga pana In Calimanesti Caciulata. Fosta „stea” a statiunilor balneo din Romania arata bine de tot fata de alte surate ale ei. Sigur ca de vina (pe de o parte) e si faptul ca trece E81 prin ea. Daca aveti chef de ceva drumetii, uite 4 trasee. Sigur acestea sunt trasee de „plimbareala”. Daca insa aveti chef de un traseu serios puteti incerca Muntii Cozia. Sunt frumosi, insa eu nu am ajuns pana acum, dar ii am trecuti pe lista de „TO DO”.
Tot prin zona asta gasiti, pe langa comuna Racovita puteti gasi cateva ramasite ale unor cetati din Evul Mediu – Lotrioara, Avrig, Boita si Talmaciului.
Stiu ca nu-i frumos sa ma opresc in mijlocul povestirii, insa timpul nu imi mai permite momentan sa povestesc. Asa ca sparg povestirea despre locurile acestea in 2 bucati si promit sa o continui maine cu alte minuni!
Andrei
KIP IN TACI

9 comentarii publicate

  1. Este si „coclauri”, insa din aceea pe care sa intri cu minunea ta motorizata de Dark Dude sun putini, pentru ca majoritatea sunt incadrati in Parcuri Naturale protejate (parcul national Cozia si Buila-Vanturarita) in care nu ai voie sa intri decat pe picioare si cu rucsacul in carca!

  2. Intr-adevar, locurile descrise de tine sunt parca o opera de arta, pacat pentru infrastructura deficitara din zona, ca sa fiu delicat. In ce ma priveste, schitul Ostrov e locul de regasire a acelei parti din mine, pe care cateodata am impresia ca am pierdut-o pe drumul sinuos al vietii. Multumim pentru impartasirea acestor ganduri de calatorie!

  3. Ehe cate mai sunt de scris.
    Horezu – ceramica + manastirea Romani
    Costesti Bistrita – Cheile Bistritei, Manastirea Bistrita, Manastirea Arnota
    Olanesti – statiune + manastrile din jur
    La Calimanesti – Manastirea Cozia, Manastirea Turnu (de aici incep traseele spre Varful Cozia)

Trackback-uri și pingback-uri 3

  1. pligg.com
  2. Un loc tare fain – zona Valcea, Govora, Olanesti, Calimanesti – partea III – Jurnal de Romania! | Parerile Artistului in Blogosfera
  3. Govora + Doi bloguri plimbaretze! | Parerile Artistului in Blogosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*