Sal’tare
Este foarte tentant sa-ti lasi copilul la televizor, ca sa stea putin cuminte si sa te asiguri ca nu se raneste, cat timp faci tu putina treaba. Dar daca ii intra in minte ca este in regula sa-ti sfidezi parintii, ca nu esti frumoasa si nu te baga colegii in seama decat daca te machiezi si iti faci unghiile, ca nu esti cool decat dupa ce ajungi capitanul echipei, nu cumva copiii sunt „raniti” mintal pe termen lung?
Cartile au ajutat intotdeauna copiii sa-si dezvolte imaginatia, nu ar trebui inlocuite cu desene animate si seriale TV. Nu spun sa cazi in extrema cealalta, sa nu-ti lasi copiii deloc la TV. Cumva trebuie gasita o balanta intre TV + calculator, carti + tema si joaca afara, cu alti copii, facand sport.
Sunt cateva tipuri de carti utile pentru copii. De exemplu, cartile interactive, care ii pun pe copii sa se joace cu abtipilduri, au scene tridimensionale, ii incurajeaza sa asculte anumite sunete care imita animale, ii pun sa bata din palme, sa duca mana la ureche, etc.
La fel de interesante sunt si povestile ilustrate, unde predomina imaginile, nu textul – sunt destul de bune pentru copiii care inca nu stiu sa citeasca sau tocmai invata. Dupa ce le citesti prima data, inteleg povestea si singuri, din ilustrate. De exemplu, povestile ilustrate ale lui Anton Pann sau ale lui Ion Creanga.
Alte carti interesante sunt cele care odata inchise, raman in mintea copilului datorita rimei si a jocului de cuvinte. Luciana Muntean are mai multe carticele pentru copii, cu rime, atent create pentru fiecare varsta, de la doi la cinci ani.
Poeziile nu ar trebui sa reprezinte pentru copii un test de memorie. Sunt poezii haioase, pe care le pot invata usor pur si simplu pentru ca le plac. Daca atunci cand le reciti, te mai si strambi sau mimezi actiunea, cu siguranta le va placea poezia. Cine nu stie de cand era mic de Zdreanta? Da de Cainele Ovreiului?
Voi ce fel de carti le dati copiilor vostri, pentru a-si ocupa timpul si a-si dezvolta imaginatia? Ce autori preferati?
Andrei
KIP IN TACI
Lasă un răspuns