online voce.ro bloggeri

TIGANII… in mahalaua „blogosferica” !!! – M.B. ep 21

Sal’tare
Uite ca am ajuns si la episodul trei al serialului BLOGGERI.RO. Adica ultima etapa a acestui concurs. Textul este unul cu tenta sociala, pentru ca stiti cu totii prea bine, ca la astea ma pricep cel mai bine.
N.B. De votat, ma puteti vota cu muuulte stelutze aici – TIGANII…
Asa ca nu mai lungesc vorba si va dau „minunea”:
***
Episodul al treilea al „mahalalei blogosferice” ia atitudine. Vrea sa lase ceva in urma cu ajutorul vostru. TEMA ? Tiganii…
Si la mine ati putut citi despre tigani, cam asa:
Alungare sau intelegere, Discriminarea o solutie ? si Statul face si desface. Ei bine, la fiecare din aceste episoade, am avut oameni care au fost interesati de tema. Si nici nu prea ai cum sa nu fi interesat de tema, cat timp, ei reprezinta, la ora asta, o problema si interna si externa destul de mare.
„BINE, BINE ! SI CE TREABA ARE SULA CU PREFECTURA ? SAU MAI BINE ZIS BLOGOSFERA CU TZIGANII ?”, puteti replica voi rapid…


Rabdarica fratii mei ! Treaba e simpla. Voi sunteti la momentul asta o „mini-putere”. De nenumarate ori, in ultimul timp, s-au dat in mass-media stiri venind dupa bloguri. Tot bloguri ca VELORUTIA sau COPACUL DE HARTIE au facut mass-uri luate in seama sau campanii frumoase de reciclare. Ei bine tot de aici, cred ca se poate porni „flacaruia” rezolvarii problemei tiganesti. Si sa nu va aud pe careva ca nu exista asa ceva, pentru ca o sa il/o invit pe autobuzul 178 sau 336, la ore de „maxima audientza”, sa vada cum „baietzasii aerisesc buzunare” sau ii pot invita sa vada la capatul lui 311, la Faur – Poarta 4 sau Piata Ferentari (in spatele ei), niste camine (ghetto-uri), in care imaginile din Bronx sunt parfum (detalii: nu WC, se fac „treburile” in galeata si se dau pe coridor; se face focul pe coridor; cuirent exista; furat direct din firele principale si de platit il plateste din cand in cand Becali, ca sa isi faca campanie electorala; companiile de curatenie refuza sa le mai ia gunoiul. pentru ca nimeni nu plateste aceste servicii).
Sigur ca tot acum parca aud in sptele salii:
BINE MA SUPERMAN SI SOLUTIILE CARE AR FI ? SA II OMORAM ? SA II BAGAM IN LAGARE ?
A nu se intelege ca vreau sa dispara ! De ce ? Pentru ca etnia asta are si niste obiceiuri, oameni si cultura superbe. Insa nici nu vreau sa fie acceptati ca niste inocenti si fara aparare si saa li se ofere pe tava o gramada de drepturi, pentru ca nu merita. Primul lucru pe care mi-l doresc este ca si ei sa fie OBLIGATI, prin metode coercitive, sa respecte legea. Nu accept ca 3 tigani care se urca in autoibuz cu mine sa nu fie controlati de controlorii RATB, iar mie sa mi se dea amenda facand acelasi lucru ca si ei, doar de frica ca s-ar putea ca de la ei sa manance bataie. VA E FRICA FRATIORII MEI CONTROLORI ? Pai mergeti ma nene cu jandarmi dupa voi, cand faceti controalele !
Nu accept ca ei sa blocheze strada cu cort, sa faca nunta si sa nu primesca nici o amenda din partea organelor abilitate, ca si astora le e frica de ei sau pentru ca si-au primit „darul”, iar acum chiar ei stau de „sase”.
Pe de alta parte nu accept nici sa li se spuna ca au o cultura de cacat si ca tot ce au mostenit din batrani, nu sunt decat manele. HEY YOU STUPID PEOPLE ! Cititi un pic inainte, documentati-va bine si dupa aceea puteti vorbi. „Amestecarea” cu ei in secolele trecute, ne-au adus un plus de „prospetime” in toata cultura. Motivele lor tematice in stransa legatura cu „starea de nomad”, au creat noi valente cuvantului LIBERTATE. Asa ca fiti atenti la toate aceste lucruri !
Apoi ma inteb daca in sate ca Barbulesti de langa Urziceni, Buzescu de langa Alexandria sau Strehaia de langa Turnu Severin, unde „palatele” abunda ca ciupercile dupa ploaie, primaria are pentru toate acestea platite impozitele, aprobate planurile de constructie si cadastrele facute. YEAH RIGHT !
Aaa, era sa uit si de primariile oraselor mari, care cred ca au hotarat, ca acelasi tip de case „crescute” pe la marginile multor municipii sunt conforme cu planurile de urbanism adoptate ! Ba chiar de asa ceva era nevoie, din punct de vedere arhitectonic ! SE CEREAU CU PRISOSINTA !
Si daca tot am vorbit de integrarea lor intr-o societate in care sa raspecte regulile impuse de legile in vigoare, vreau sa amintesc si de organizatiile non profit care scot bani frumosi de pe urma „integrarii” lor, dar nu misca nici macar un deget. Acelora care inca se chinuiesc, dar sunt si ei prinsi in capcanele biricratiei romanesti speram, daca se va urni „tavalugul” impins de puterea blogosferei, sa le putem da si noi o mana de ajutor. Asa ca scrieti dragilor despre acest „subiect” si poate va deveni unul prioritar pentru o clasa politica mult prea nesimtitoare, asta ca sa nu ii zic nesimtita de-a binelea.
Andrei… 😉
KIP IN TACI

2 comentarii publicate

  1. A avea drepturi si obligatii inseamna a fi integrat in societate, cetatean. Ai perfecta dreptate; nimeni nu trebuie sa fie deasupra sau in afara legii.
    Incluziunea sociala a romilor nu inseamna doar garantarea drepturilor ci, o data cu ele, asumarea obligatiilor si respectarea regulilor.
    Numai ca, atentie, cei exclusi sunt fiinte sociale in continuare si tind sa se organizeze in afara societatii, dupa reguli proprii; gastile, bandele, etc. sunt societati alternative care raspund nevoii celor exclusi de a se comporta social…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*