Suprematia lu’ „tanti” si lu’ „nenea” ?

Sal’tare
Desi am 28 de ani nu ma pot dezvata nici acum sa folosesc apelativele de tanti sau nenea/nea. Apartin unei generatii crescute cu aceste apelative si cu suparari serioase din partea parintilor daca imi permiteam sa fiu magar si sa o strig pe vecina care avea doar cu 15 ani mai multi ca mine pe nume. Evident ca anii trec si o noua cunostinta pe care ti-o faci azi si care are 45 de ani se uita crucis la tine daca o mai apelezi cu TANTI. Plus ca e in floare nebunia aia cu:
„SUNT BATRANA SI URATA. NU SE MAI UITA NIMENI LA MINE ! VAAAI CE TRAGEDIE !” Sau mai sunt cele pline se glume, care te intreaba:
„NU VREI TU SA TE TINA TANTI PE GENUNCHI SA II SPUI O POEZIE ?” Si atunci cu siguranta iti trece tot cheful sa ii mai zici respectivei TANTI, ca te-a umplut de „respect”.
„Nenii” nu se sfiesc cand le spui asa. Sunt obisnuiti si chiar li se pare un titlu de noblete.
„AUZI BA TARTANE, AM AJUNS NENEA. VOI SUNTETI INCA „BA” SAU „MA”. ASA CA VA ROG FRUMOS ! SUNT CINEVA !” Insa nu sunt totii la fel ! Sunt si din aia speriati de batranete care iti zic:
„NENEA SA II ZICI LU TACTU’ BA !”
Foarte putini dintre tineri mai folosesc tanti si nenea AZI ! E un fel de intoarcere a principiilor cu fundu’ in sus si un fel de uitare a unui respect, din punctul meu de vedere. Aud acum exprimari si de genu’: „Mi-a zis ala batranu sa spal masina !”. La fel cum si mama devine „aia batrana”. Nu zic ca e o tendinta generala, pentru ca tot eu am zis de ulte ori ca generalizarile nu sunt bune deloc, dar parca procentul celor care nu isi mai respecta varstinicii sau procentul celor care nu mai cred in intelepciunea batranilor devine din ce in ce mai mare. Sigur ca asta se intampla si pentru ca noi nu mai stim sa citim printre randuri. Nu mai avem rabdarea sa ascultam idei pana la capat, pentru a vedea ce vrea „maistru” sa ne spuna. Sau poate iar sunt de vina ochelarii prin care privesc io lumea ? Voi ce ziceti ?
Si daca tot am vorbit de „neni si tantici” uite si o melodie care sa va mearga la suflet si sa va dea un tonus misto pe toata ziua, despre o „tanti”
Pavel Stratan – Tanti Nina

Andrei… 😉
KIP IN TACI

7 comentarii publicate

 1. Si ca idee – YO intotdeauna le-am zis la matusi si unchi – tanti si nenea. Cum sa o strig eu pe Tanti Silvia – matusa silvia sau silvia?
  bleah :(, ce urat ma fac io in primul rand de varsta ei – adica 70 , decat ea de varsta mea adica 20–La misto mai folosesc ” matusica” cutare sau ” unchiuletzul” cutare , dar in rest… te scapa de caderea in ridicol cand nu stii cum sa te adresezi unei persoane fara sa stii ce varsta are…si evident una mult mai mare decat a ta!!!!!!!!!!!!

 2. „Tantiii”… la matale ie simplu, ca ‘tusa Silvia isi permite sa te altoiasca imediat cum ai cazut in abatere. Da’ io ce ma fac cu CONTABILA nostra de la firma, care are 52 de ani si sa nu auda de „tanti” ! Plus ca m-a avertizat deja, ca ma alearga prin tot Bucurestiul, de nu ma vad, daca imi permit sa cad in „abatere”.
  😉

 3. pai faci in felul urmator: tanti se zice la cineva foaaaaaaaaaarte apropiat si mai ales din neam/familie, iar la doamne din anturajul extern familiei adica: serviciu, vacante, intalniri intamplatoare la coada la platit factura… se zice Doamna si eventual un „Sarut mana”. La alde ” tanti” le zici – ce mai faci tantiiiiiiiiiiii, de cand nu te-am vazut 🙂 , vino sa te pup…
  Precepi?

 4. @Garidu – Crutaceu mic, raspuns gresit. E unchiu Nicu de la Constanta. E maaare karatist ! :))
  Asa ca ai grija ! 😀
  @YO – Lasa=l pe aridu sa creada asta. Io oricum nu am rude in CT ! Dar e frumos sa le dai oamenilor sperante !
  😛

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*