PariuriX, cea mai mare comunitate de pariori din România, este promovatorul campaniei contra dependenței de jocurile de noroc, un amplu demers de conștientizare a problemelor sociale și comportamentale pe care majoritatea pariorilor le au. Una dintre cele mai costisitoare si periculoase dependențe din lume a ajuns să reprezinte un real pericol și în România, dovadă a dorinței revistei online de pariuri, PariuriX, de a veni in sprijinul tuturor celor care se confruntă cu această problemă.
Cuprins articol:
10% din jucători sunt dependenți de pariuri
Pentru a susține, cu date factuale, campania derulată, PariuriX, comunitatea de pariori din România cu o tradiție de 9 ani în analize sportive, vă prezintă rezultatele studiului făcut pe 2000 de pariori din mediul online. Conform analizelor pe datele obținute, s-a constatat că aproximativ 10% din jucătorii la pariuri și alte jocuri de noroc se confruntă cu ludomania, denumirea medicală pentru dependența de jocurile de noroc.
Mai mult decât atât, aceste rezultate îngrijorătoare vin după sine cu altele și mai grave, conform cărora 20% dintre dependenți se confruntă cu probleme sociale, atât cu cei din jur, cât și cu familia. Mai mult decât atât, psihologii și partenerii campaniei declară că numărul celor care se confruntă cu această tulburare crește de la an la an, rezultate extrem de alarmante, dacă este să analizăm numărul crescând al agențiilor de pariuri.
Astfel, dacă astăzi 1 din 10 pariori are probleme de tulburare comportamentală din cauza jocurilor, în următorii ani, situația se va agrava.
Ce spun psihologii despre dependența de jocuri?
Campania desfășurată de PariuriX, pe lângă măsurătorile efectuate, a apelat și la sfatul și părerea specialiștilor, astfel încât datele expuse de cea mai mare comunitate de pariori din România să fie susținute și de mărturiile cadrelor medicale. Într-o discuție cu psihologul Petu Marian despre dependența tot mai mare de jocuri de noroc, acesta a declarat că:
„Implicațiile și efectele negative produse de astfel de dependențe pot determina o ierarhizare în acest sens, ținând cont de exemplul ales, putem spune că dependența de jocuri de noroc este văzută ca fiind mult mai gravă decât celelalte, pentru că acest aspect încă este considerat, deși într-o măsură din ce în ce mai mică, un subiect tabu, rușinos, cu celelalte oamenii fiind mult mai familiaizați.”
De asemenea, întrebat fiind dacă vârsta sau clasa socială pot fi factori determinanți pentru apariția ludomaniei sau a dependenței de jocurile de noroc, psihologul Marian Petu a confirmat presupunerea, declarând că boala psihologică apare mai ales în cazul tinerilor, atunci când ei încă nu conștientizează gravitatea faptelor, dar mai ales a consecințelor.
Și totuși, dependența de jocuri de noroc se poate manifesta și la maturitate, indiferent că venitul este unul mare sau unul mediu spre mic.
Cât de dezvoltată este dependența de jocuri în România?
Dacă unii consideră că în România, ludomania a ajuns să reprezinte o problemă socială națională, ei bine, conform campaniei de informare și conștientizare demarată de PariuriX, se pare că dependența de jocuri de noroc reprezintă o criză globală. În multe alte state, precum Marea Britanie, s-a ajuns la concluzia că 53% dintre studenți au jucat măcar o dată, în ultimul an, un joc de noroc, pe când 7% dintre aceștia au deja pobleme grave cu gamblingul.
Deși numărul dependenților de jocuri de noroc din România nu este unul atât de mare precum în alte state, problema cu care ne confruntăm este lipsa campaniilor de informare și conștientizare. Dacă, de exemplu, în Singapore, una dintre cele mai afectate state de ludomanie, organele de stat au ajuns să ia măsuri, în România, nu există încă niște campanii active. Din dorința de a stopa creșterea numărului celor afectați de ludomanie, PariuriX dezvoltă una dintre cele mai ample mișcări de conștientizare și informare asupra dependenței de jocuri de noroc.
Efectele dependenței de jocurile de noroc
Conform experților în domeniul comportamental, cei care au analizat transformările prin care trece o persoană dependentă de jocurile de noroc, s-a constatat că dependenții au probleme de control și nu știu să își monitorizeze impulsurile de moment. Drept dovadă, acest lucru duce și la incapacitatea de a se abține de la joc, precum și la probleme de socializare cu cei din jur.
Un exemplu elocvent este persoana dependentă care preferă ca în locul timpului petrecut cu familia sau cu prietenii, să meargă în sala de joc și să-și investească toți banii în rulete, poker, bingo, loterie, cărți sau table. Pentru că încep să trăiască într-o lume paralelă, în care cel mai important lucru este reprezentat de investiția în aparate și jocuri de noroc, dependenții uită să mai relaționeze cu cei din jur, dar mai ales cu familia.
Drept dovadă, rata divorțurilor crește direct proporțional cu înmulțirea dependeților de jocuri de noroc, la fel se întâmplă și cu rata sinuciderilor. Conform rezultatelor campanie desfășurate de PariuriX, lipsa relațiilor sociale, tulburările de comportament, izolarea și vinovăția sunt câteva dintre motivele care duc la sinucidere.
Dependența de jocuri poate fi tratată? PariuriX
Pe lângă premisa conștientizării gravității rezultatelor, campania desfășurată de PariuriX, cea mai importantă comunitate de pariori online din România din 2006, propune și câteva metode prin care dependența poate fi tratată. În primul rând, simpla conștientizare că se confruntă cu o problemă este un prim-pas pentru individ de a se vindeca.
Apoi acceptarea unui ajutor din partea unei persoane avizate, precum psihologul sau familia este un alt mod prin care individul poate scăpa de această dependență. De asemenea, pentru a uita de vechile obiceiuri, persoana în cauză poate să își ocupe timpul cu alte activități, care să îl solicite pozitiv.
Pentru mai multe detalii despre campania demarată de PariuriX, site-ul cu analize de la tipsterii profesioniști, intrați în marea comunitate de pe https://pariurix.com/ și susțineți, activ, cea mai importantă campanie contra dependenței de jocurile de noroc. Ea este menita sa ne faca pe toti constienti de riscuri si pericole.
Lasă un răspuns