bateria

Factori de care să ții cont atunci când alegi bateria pentru mașina ta

Se spune adesea că motorul reprezintă inima mașinii, dar asemenea unui organism uman are nevoie și de alte componente pentru a funcționa corespunzător. Așadar, unul dintre elementele vitale pentru mașină este acumulatorul.

Dacă ai întâmpinat anumite dificultăți cu bateria cea veche

… în câteva rânduri, înseamnă că a venit momentul să achiziționezi una nouă. Iată care sunt principalii factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi acumulatorul auto:
În primul rând, ar trebui să consulți specificațiile tehnice pe care le prezintă atât manualul autoturismului, cât și catalogul fabricantului bateriei.
De preferat ar fi să nu achiziționezi o baterie cu o capacitate de stocare mult prea mică întrucât nu va oferi suficient curent mașinii tale, dar nici să alegi un acumulator auto care să aibă o capacitate mult prea mare deoarece alternatorul nu va reuși să o alimenteze.
În al doilea rând, ar trebui să te orientezi către un producător de calibru care să-ți ofere un produs cu o calitate superioară.

Ce caracteristici are bateria auto

  • Capacitate bateria – se referă la cantitatea de energie stocată de aceasta și se măsoare în A.h (Amper pe oră); constituie cantitatea de sarcină transferată de curent electric constant de un amper timp de o oră și este echivalentă cu 3600 de coulombi.
  • Tensiunea bateriei – Este tensiunea electrică generată la bornele bateriei de acumulatoare și se măsoară în V(Volți).
  • Curentul de descărcare la rece – reprezintă curentul pe care o baterie nouă, complet încărcată, poate să îl furnizeze continuu, timp de 10 secunde și să asigure la – 18 grade o tensiune de minim 7,5 V.
  • Durata de viață – se referă la timpul în care acumulatorul auto are performanțe acceptabile și se măsoară în ani. În general, o baterie bună poate avea o durată de funcționare de până la aproximativ 5 ani, dacă este utilizată în mod corespunzător.

Ce cauze poate avea descărcarea acumulatorului

În general, descărcarea acumulatorului se poate realiza în condiții extreme de funcționare, iar reprezentative pentru această situație sunt cazurile în care acumulatorii auto se pot uza prin nefolosire, iar în această situație, ar trebui să fie înlocuiți.

Dacă bateria auto nu este folosită în mod frecvent, nu se va încărca suficient. Din acest motiv, este indicat să utilizați mașina mai des sau să încărcați acumulatorul periodic.

Dacă este folosit rar, acumulatorul nu se va încărca suficient. Prin urmare, este indicat să folosiți mașina mai des sau să încărcaţi acumulatorul din când în când. Este evident că acumulatorul nu poate alimenta toți consumatorii în așteptare (de pildă sistemul de alarmă sau încălzirea) atunci când automobilul este oprit.

Aceștia utilizează prea mult curent, prin urmare bateria ar trebui să fie reîncărcată mai des. Un alt fapt care poate determina descărcarea acumulatorului auto îl constituie un scurtcircuit în sistemul electric.
De asemenea, consumatorii uitați în funcțiune – de pildă – farurile, luminile interioare sau radio – după ce motorul a fost oprit, contribuie semnificativ la descărcarea bateriei auto.

După ce alegi bateria auto, se recomandă să ai în vedere instrucțiunile de montare, de întreținere și de respectare a condițiilor garanției.

Andrei
KIP IN TACI

bateria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*