SOCIALISMUL, solutia aia BUNA sau NEBUNA?!?

Sal’tare

Acum un an si ceva imi exprimam opiniile socialiste pe blog si nu credeam ca vor avea ecoul pe care l-a reusit. Asa ca de atunci si de la acea reactie frumoasa am ramas cu doua nume in suflet: Chinezu si Gabi Cretu. Ei bine de atunci si pana acum am tot citit si am observat ca nu e asa usor sa faci un partid, plus ca atunci cand exista un Partid care are in platforma program aceleasi idei ca si tine, e o aiureala sa te apci sa faci altul (Vorbesc de PSD). Sigur ca problema celor de la PSD e faptul ca ei au platforma aia „de forma”. Insa, in tot acel amalgam ciudat si plin de orgolii, uite ca Gabi Cretu e in continuare un europarlamentar si spera ca dupa luna Iunie sa ramana acolo pentru inca 5 ani – acesta fiind primul mandat intreg pentru europarlamentarii romani. De ce sa o alegem pe ea si nu pe altii? In primul rand, pentru ca activitatea ei acolo este reala si implicarea dumneaei se vede. Plus ca are un „schelet principial” de la care nu abdica, chiar in conditiile in care trebuie sa se certe cu colegii de partid. Apoi, pentru ca a inteles de mult timp ca daca vrea sa simta pulsul nostru, al celor care venim din urma ca viitoare clasa politica, ii trebuie un instrument adaptat. Iar acesta este blogul. Si nu l-a tratat ca pe un „sut” bun de urcat un pic, exact inaintea campaniei electorale. Nu! Ea scrie de la inceputul lui 2007 si scrie constant. De ce o face? Uite va spune chiar ea… Apoi ar mai fi un motiv destul de bun, si anume, ca principiile dupa care se ghideaza socialismul sunt cele care pot reusi sa fac iesirea din actuala criza economica. Pentru ca problema cea mai mare, a clasei politice e aceea sociala si nu poate fi rezolvata decat cu o doctina de tip socialist! Sau poate, iar sunt eu prea optimist? P.S. Si a sa nu credeti ca o laud eu ca dementul fara sa am ceva „in spate”, o sa lva als acteva lecturi interesante in legatura cu „subiecta” Uite ca acolo la Bruxelles nu sta degeaba si incearca sa dezvolte ideea de comunicare ON-LINE! Chinezu e in continuare un SOCIALIST adevarat si o sustine public pe Gabi! Si la final un interviu cu ea, facut e cei de la Sisters Magazine.

Andrei… 
KIP IN TACI

7 comentarii publicate

 1. Dupa parerea mea, socialismul ne-a pus sa gandim in turma. Teoretic sa stim toti suntem egali si etc. De aici si nebunia cu „Sa moara capra vecinului” deoarece nu suntem obisnuiti, ca vecinul sa aiba ceva si noi nu!

 2. Ştii care-i marea bubă pe care n-o văd mulţi şi nici tu? Faptul că se trăieşte cu impresia falsă că schimbarea unui sistem (indiferent care ar fi acesta) cu altul este soluţia pentru o viaţa mai bună. EROARE! Asta înseamnă să nu vezi pădurea din cauza copacilor, să scoţi din calcul elementul principal al oricărui sistem: indivizii umani. Sistemul nu este o entitate de sine stătătoare, supranaturală. Nu este un zeu care aduce bunăstarea dacă te prosternezi lui. OAMENII SUNT SISTEMUL. Schimbarea unui sistem nu aduce nimic nou dacă indivizii chemaţi să-l pună în practică au aceeaşi gîndire îngustă şi fără viziune.
  În 89 s-a schimbat un sistem cu altul. Mentalitatea indivizilor (politicieni şi oameni simpli) a rămas la bază aceeaşi. Nu sistemul trebuie schimbat la noi, ci mentalitatea oamenilor chemaţi să-l aplice şi a celor chemaţi să-l accepte. Pînă cînd nu se va schimba asta, putem să schimbăm oricîte sisteme vrem. Iar în situaţia actuală, reîntoarcerea la socialism n-ar face să decît să ne bulverseze şi mai rău, să ne anuleze şi ultima fărîmă de speranţa care mai există pentru poporul ăsta de a fi civilizat nu doar cu numele.
  Saturnianul’s last blog post..Adevărul dezarticulat (1)

 3. @Yo – nu prea cred. La ideea de „turma” aderam si acum dar ii spunem SOCIALIZARE, pentru ca suntem prin definitie niste animale sociale. Iar in legatura cu „SA MOARA CAPRA…”, nici in asta nu cred. De ce? Pentru ca oamenii au si partea ALTRUISTA. Doar ca iese greu la suprafata! 😉
  @Saturnianul – PAI SI OAMENII CUM II SCHIMBA FRATE? Ca sunt unele din specimene de „bipede” parca ar fi magari, atat sunt de incapatanati sa ramana in „mizeria” lor! 🙁

 4. Eu cred ca Romania trebuie sa lucreze la oameni. La oamenii sai, astia cati mai sunt, cu care se poate face ceva. Omul ca se implice trebuie stimulat. Trebuie sa simta ca se face si pentru el ceva. Un fel de schimb, din care ambele parti sa aiba de castigat. De exemplu, eu statul maresc amenzile pentru parcarea ilegala, atunci cand or sa fie suficiente locuri de parcare. N-am dat eu poate cel mai bun exemplu, dar sper ca s-a inteles ce am vrut sa spun.
  nina’s last blog post..Respectul de sine

 5. Ahaaa, cand o sa auzim ca STATUL roman a ajuns un bun manager, cred ca o sa fie PARADIS aici!
  Artiste, văd că îţi deteşi singur răspunsul la cît de bun e socialismul. „Democraţia” de azi scîrbeşte pe atît de mulţi taman pentru că nu e democraţie şi pentru că Statul e în continuare manager.
  Cît despre cei care se încăpăţînează să rămînă în „mizeria” lor, în societăţile normale care evoluează permanent, ei acolo şi „mor”. Se cheamă selecţie naturală şi societatea nu se împiedică de ei.
  Numai că la noi e exact pe invers. Ăia care nu doresc să rămînă în „mizeria” lor sunt cei puţini şi trebuie să lupte să nu fie traşi înapoi de majoritarii care se simt bine în „mizeria” lor. La noi chiar se încurajează rămînerea în „mizerie” şi curajoşii care vor să iasă din ea sunt blamaţi.
  Încearcă să explici cîtor indivizi vrei tu, la ce foloseşte să respecte regulile elementare de bun simţ şi convieţuire socială. 80-90% (şi asta cu indulgenţă) te vor lua mişto şi vei fi privit ca un picat din cer. În cel mai bun caz 😀 N-ar fi exclus şi să ţi-o iei pe cocoaşă că i-ai deranjat din hibernare 😆
  Saturnianul’s last blog post..Adevărul dezarticulat (1)

 6. Ma nea Bogdan, ca ideatica si ca mod de aplicare al legislatiei cred ca e o solutie pentru aceasta perioada de acalmie. Ca nu se prea poate din cauza oamenilor care NU VOR, e alta mancare de peste.
  Apoi apropo de EDUCARE si de BUN SIMT. Sa stii ca in alte parti civilizare s-a facut CU PARU (de fapt cu amenzi). Asa ca si al noi ar trebui urmata aceeasi RETETA! Altfel nu se prea poate! 😉

Trackback-uri și pingback-uri 1

 1. Socialism? Social-democratie? “Chinezisme” clasice! | Parerile Artistului in Blogosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*