Si cu sticla ce facem?

Sal’tare. Prin 2010, impresionat fiind de Let’s Do It România vă vorbeam de reciclarea tuturor materialelor.

bere silva

Şi vă povesteam atunci de reciclare selectivă, Elveţia, ţigani muncitori şi altea alea. Între timp problema PET-urilor s-a cam rezolvat. Se primesc în multe centre de reciclare şi nu mai vezi atât de multe pe străzi. De fier vechi nu mai vorbim, că centrele astea sunt cele mai multe. Nici la hârtie nu stăm rău.

Încă putem vedea multe căruţe cu cartoane şi mai văd şi multe dintre pubelele acelea de reciclare selectivă, de foarte multe ori pline.

Însă ar mai fi ceva. V-am mai povestit şi cu alte ocazii despre pasiunea mea pentru reciclare rămasă din acţiunile de pe vreamea lui Ceaşcă cu „sticle şi borcane la şcoală„. Şi tot în aceeaşi notă vă povesteam acum ceva timp şi despre reciclarea sticlelor de 0.33.

Şi am vorbit singur, deşi am trimis linkul şi pe canalele celor de la Berarii României. Apoi l-am dat prin Direct Message pe Facebook sau Twitter celor care vorbesc des despre subiectul bere prin Social Media. La capitolul „reciclare sticlă” nu prea se face nimic. Şi vină este împărţită jumătate – jumătate între producătorii de licori alcoolice şi nealcoolice / reciclatorii de sticlă şi consumatori.

Şi am să îi iau pe rând:

Producătorii pentru că nu implementează măsuri de genul „sticlă” returnabilă şi reduceri pentru cei care aduc sticlele la cumpărarea altora. Şi nu cred că ar fi un cap de ţară crerea unor lădiţe de 6 sau 12 sticle, că tot e la modă acum „six-pack-ul”. Nu de altă, dar cele mai multe pe care le văd aruncat prin oraş sunt cele de la berile de 0.33

Reciclatorii văd că se axează acumpe fier şi PET-uri. Deşi cred că nu îşi dau seama că e o „pâine reală de mâncat” şi pe partea de sticlă. Dar cine ştie, poate se vor trezi.

Cea mai importantă vin o are consumatorul, care nu ştie să strângă după el. Şi cred că o idee ar fi că amenzile Poliţiei Locale să funcţioneze mai bine în acest sens

Şi totuşi, pe termen scurt, prima şi cea mai eficientă soluţie (care ar ajuta realmente la micşorarea fenomenului), ar fi „sticlă la schimb”. Oare aude cineva?

Andrei
KIP IN TACI

Sursa imaginii – Berarul

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*