satul romanesc tarani
satul romanesc tarani

Satul romanesc. SOLUTII si Idei noi.

Sal’tare. Satul romanesc este in prezent un spatiu idilic si doar plin de amintiri. El nu mai este un spatiu in care oamenii sa isi doreasca realemnte sa traiasca. Si motivele sunt multe.

Unul ar fi ca NU MAI SUNT VECINI, ca au plecat la munca in strainatate. Dar uite ca pentru satele depopulate exista mici solutii si incercari. Evident ca fara un plan pe termen lung, doar aceasta initiativa, este „o furtuna intr-un pahar cu apa”.  De ce? Pentru ca fara solutii de crestere a nivelului de trai (apa, gaze si canal) sau fara locuri de munca aflate pentru satul romanesc, acesta nu este un plan viabil.

Satul romanesc. Oare sunt Solutii sau Idei?

Sigur, o solutie ar fi cea dezvoltata de cei de la SatulRomanesc.Ro in apropiere de Therme si Edenland. Evident ca acestea sunt case traditionale romanesti readaptate si modernizate si ca unii vor spune ca „nu au parfumul” din satul romanesc vechi si autentic. Insa viitorul pe care toti il vrem macar un pic mai confortabil, nu poate fi facut fara anumite „renuntari”. Si avand in vedere ca sunt aproape si cei la scoala de Olarit din Pisc, de care va povesteam anul trecut, cred ca initiativa este una buna. Si mai ales una de succes pentru imbinarea noului cu farmecul si parfumul vechiului.

Sau poate ca nu toata lumea isi doreste sa schimbe fata actualei curti pe care o are. Dar ar vrea ca „parfumul rural” sa fie langa el. Ei bine solutia ar fi un muzeu in aer liber precum cel din satul Sasca Nouă, comuna Cornu Luncii din Bucovina inaugurat anul acesta pe 2 Iulie. A fost o idee care a unit fortele unei intregi comunitati si care deschide posibilitati multiple pentru agenti comerciali. Deci locuri de munca pentru intrega comunitate si zonele din jur.

satul romanesc

Cam atat despre staul romanesc si „schimbarea sa la fata”. Sunt ferm convins, ca aceste initiative nu sunt singulare. Asa ca va invit cu mare drag in comentarii. Ce sa facem acolo? Pai sa aducem alte astfel de initiative „la lumina” si sa ne bucuram cu totii de farmec si incantare vizuala si sufleteasca.

Andrei
KIP IN TACI
satul romanesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*