Sa terminam cu… NISTE PROSTI

Sal’tare
In drumul meu spre serviciu, trec pe langa o unitate de pompieri, aflata langa o bisericuta si ii vad pe oamenii de langa mine din tramvai cum se uita cu speranta in ambele curti.
De ce?
Multi dintre noi le aruncam clasicul DE PROSTI (asa cum spun si in titlu), dar realitatea este un pic mai complicata si cred ca merita inteleasa. Imi aduc aminte de stirea de acest gen, vazuta cel putin odata pe an INCREDEREA ROMANILOR ESTE INCA MARE IN BISERICA SI ARMATA. Si le iau pe amandoua „la puricat”.
Incepem cu Biserica. Nu de alta, dar tot e la moda si in plin scandal legata cu orele de religie in scoli. Multi dintre noi gresim aruncand anateme asupra ei si a celor care ii treg pragul. Omul are nevoie de o componenta spirituala. E in firea si natura lui sa creada in CEVA. Iar dualitatea sacrificiu / iertare care sta la baza crestinismului, cred ca este unul care poate ajuta mult societatea. Doar ca trebuie bine inteleasa, apoi bine „predata” si mai ales primita ca un dar, nu ca o obligatie. Si fie ca vrem sau nu, marea masa a oamenilor cu o cultura precara si fara dorinta de evolutie, pot fi astfel mai usor ghidati sau constransi. Iar ca un complement la constrangere / ghidare / organizare ar putea fi si legile. Doar ca ele au cazut in derizoriu, in conditiile acestui STAT lenes, hot si ineficient.
Iar „pompierii / armata” (de care vorbeam la inceputul articolului) si la care oamenii se uita cu incredere, reprezinta de fapt dorinta oamenilor de a vedea un SISTEM DE REFERINTA nestricat. O „baza” solida pentru a se putea uita in „sus”, fara frica unei caderi. O baza solida pentru a putea iubi tot ce are frumos in jur.
Andrei
KIP IN TACI


Surse imagini – Oana Stinga & Lectii de Viata & Ovidiu Raetchi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*