patriotism

Romanism, Romani, Romania !

Sal’tare
Da uite ca intr-o discvutie avuta la o bere saptamana asta ma intrebam cu un prieten vechi daca noi generatia asta tanara mai avem sentimentul de partenentza la cest pamant. Raspunsul unanim acceptat si de mine si de el afost ca nu prea, ca pana si noi, dupa prima plecare in afara si dupa ce am vazut cum e la „altii”, am zis ca am pleca. Si totusi in discutie niste intrebari interesante:
CE NE FACE SA FIM PATRIOTI ? PATRIOTISMUL E O REACTIE INDUSA DE „NOI CATRE NOI” SAU „DIN EXTERIOR CATRE NOI” ? EXISTA CONDITII PRIELNICE PRINDERII „SEMINTEI DE ROMANISM” ?
Si ca sa nu las intrebarile aruncate alandala, uite si cam ce am gasit noi, cu liniutzele ale ingineresti de care va tot spun io:
– Cred ca patriotismul (cel adevarat si simtit) vine ca o reactie interna (adik de la noi catre noi), iar informatiile „din exterior catre noi”, nu sunt decat motive de apropiere sau indepartare de la o eventuala stare de patriotism.
– Nu putem cere sa ni se ofere motive de a fi patriot. Cei care cer asa ceva sunt dej aplecati pe drumul un drum „anti”
– Patriotismul nu inseamna ca tre’ sa iti placa tara asa cum e ea. Ba din contra ! Tre sa ai o parere critica asupra problemelor ei si sa ai in minte o „patrie ideala” spre care sa tinzi
– nu exista conditii „soft” de „imbolnavire” de patriotsm. Ba din contra ! Cred ca intamplarile grave cum au fost comunismul sau revolutia din ’89, creeaza din cei care au participat afectiv la momentul respectiv patrioti
A FI PATRIOT, INSEAMNA NEAPRAT SI EXTREMIST ?
– Evident ca nu. Dar atata timp cat „trendul sau valul” acum este unul evident „contra” tu si daca nu esti un extremist vei aparea ca fiind unul. Important este sa iti pastrezi echilibrul, pentru ca in aceste momente multi trec „granitza”, pentru ca au impresia ca doar ideea „ochi pentru ochi” si „dinte pentru dinte” va echilibra balanta „patriotism – anti patriotism”.
Voi ce ziceti ? Am gandit noi bine ? Sau a fost de vina berea si ne-au iesit numa’ ineptii ?
Andrei… 😉
KIP IN TACI

6 comentarii publicate

  1. Am scris odata pe blog de ce nu sunt patriot. Nu stiu cine m-a luat la bani marunti „ca ce vrei sa ploua cu carnati?” De fapt eram la fel de patriot in orice tara m-as fi nascut.

  2. Z-ule, este ipocrizie atunci cand ne-o punwm in piept si defilam cu ea prin „targ” cu ea, de parca ne-am fi luat masina noua. Dar daca chiar ne simtim legati afectiv de acest taram romanesc, vred ca e vorba de „dragoste de tara”
    😉

  3. Patriotismul inseamna sa-ti fie drag de locurile unde te-ai nascut si trait….si unde te jucai in tzarana cu copiii de varsta ta… si unde ai gustat prima prajitura facuta de bunica pentru tine…Patriotismul inseamna sa iubesti locul unde este asezata tara ta si nu numele tarii ( politicienii, legile, etc)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*