Sal’tare. Am gasit acest text pe Facebook la Madalina Gheorghiu cu diferente – asemanari intre noi romanii si vestici si am zis sa il salvez de la pierderea in acel continuu BUZZ al Facebook-ului:
In timp ce pe noi romanii nu ne intereseaza aspectul diferente – asemanari intre noi si vestici
… ci doar de patratica noastra, pe aia ii intereseaza si ce presupune bunul public si care nu-i trecut pe numele lor personal:
- iarba din fata casei dar care e parte a domeniului public,
- gradinita din spatele casei dar care e si ea parte a domeniului public,
- pubelele de gunoi care sunt ale primariei,
- aleile dintre case dar care apartin domeniului public,
- stalpii cu felinare dar care sunt parte a domeniului public,
- acoperisurile blocurilor dar care sunt ale tuturor locatarilor din bloc si tooot asa.
Romanii sunt extraordinar de individualisti. Nu-i intereseaza decat ce se intampla cu ei, iar comunitatea din care fac parte nu-i reprezinta si, prin urmare, nu exista realmente nici o comunitate. Exista doar palcuri de oameni, “bisericute, bisericute” – conform limbajului popular.
Comunitatea: Solutia pe care…
Comunitatea, chiar de-ar exista, nu-i ajuta cu nimic. Si de-aia nu exista nici o “comunitate”. Romanii n-au inteles nici pana in ziua de azi ca impreuna inseamna “mai bine” si “mai mult”. N-au inteles nici ca exista mii de beneficii ulterioare in urma muncii in echipa, nici nimic.
Pentru ei nu exista “impreuna”. Sunt impreuna doar cate 300.000 cu alte 300.000 diametral opusi. Deh, vechi metehne comuniste cu care am fost crescuti – sa ne doara doar de noi si de ai nostri.
Ce e dincolo de noi e cah. Pentru ca odata ce ne-a luat statul in urma colectivizarii, am invatat sa traim cu suferinta. Si ne-a durut fibra. Chiar si acum muscam, pentru tot ce avem si pentru ce vrem sa obtinem, cu absolut orice pret. Restul, duca-se dracului.
Burta mea sa manance si buzunarul meu sa aiba!
– zice o vorba din popor.
Romanii nu sunt obisnuiti sa actioneze in grup.
In Romania, fiecare decide pentru el. Specialistii le vor raul. Invatamantul se face degeaba. Specializari nu exista. Scoala faci degeaba. Ionica, sudorul, are tot dreptul sa-si dea cu parerea despre vaccin, pentru ca asta inseamna Europa si Drepturile Omului, nu?
Sa poti face orice, oricand, fara sa platesti pentru niciuna dintre greselile tale. Inca un motiv in plus pentru care eu chiar cred ca n-am inteles nimic din ce a insemnat “castigarea libertatii in ‘89”. Punctele de vedere ale designerului de moda despre vaccin sunt valide, stau in picioare si se pot lupta ca de la egal la egal cu studiile demonstrate ale expertului in medicina.
Prestigiul si respectul fata de meseriile de medic, profesor, cercetator, scriitor, pictor si-asa mai departe nu mai exista. Toata lumea este priceputa la de toate, iar specialistii nu mai conteaza, nici ei si nici parerile lor.
De ce? Pentru ca romanii sunt speriati, nu-s capabili sa recunoasca cand nu se pricep, dar n-o sa se poarte niciodata ca si cum nu se pricep, ca e rusine. Ei se vor preface ca stiu despre ce vorbesc si o sa se pozitioneze contra tuturor: a stiintei, a expertilor: “Eu stiu cel mai bine”. Asta e diferenta intre noi si vestici.
Cam atat de la Madalina Gheorgiu. Sper ca v-a placut si sper ca peste vreo cativa ani buni cand voi citi acest text vazand ca m-am ingrijorat degeaba. Si ca romanii chiar au stiut sa invete sa lucreze Impreuna.
Lasă un răspuns