urban piata victoriei
urban

RESIDENTIAL PARK… mancati-as luxu’ lu matale!

Sal’tare
Imi aduc aminte ca in vremea cand lucram in Bragadiru veneam dimineata fie pe ruta clasica Drumul Sarii, autogara Rahova, Puscaria, Bragadiru sau Drumul Taberei, Bariera de la Domnesti, Centura, Bragadiru. Si intr-un caz si in celalalt imi era dat sa vad „zona rezidentiala” de la marginea Bucurestiului. Adica niste „ciupercarii” de case din prefabricate sau din lemn (mai mult sau mai putin strambe), peste care se trage rapid polistiren, se incarca cu CM-uri diverse si se vinde ca VILA DE LUX, cu un etaj sau chiar doua si in unele cazuri chiar si mansarda, cu curte si loc de parcare. In cati metri sunt inghesuite toate? Pai cam 200, maxim 250, In conditiile in care casoiul „de lux are o amprenta de 100 de m patrati, iti mai raman 100-150 de m patrati de curte. Acu ce sa faci. zici ca OK ca tot cam asa au si americanii aia din filme si nu mor. Ba e chiar mai bine, ca nu te apuci sa aduni ca parintii sau ca bunicii tot felul de gioarse sau sa faci tot felul de magazii pe care sa le umpli cu tot felul de nimicuri. Nu zic ca nu aveti dreptate, ca tot cam asa gandesc si eu. Insa uite ca unii ca olandezii au asemenea complexuri rezidentiale si la aia in 200 de m patrati sunt facute casa, o gradinita cu flori deja plantates si o magazie pentru uneltele de gradina si nelipsita bicicleta, ca doar acolo bicicleta e cultura, nu moft ca la noi. Si logic au trase deja toate utilitatile: gaze, apa, curent, canal, net, cablu TV si in cele mai multe cazuri asfalt sau in cel mai rau caz drum pietruit. Si la ei drum pietruit insemna de multe ori niste chestii care bat la cur multe drumuri asfaltate de la noi.
La noi ce se ofera? Ma apuca rasul. Pai in cazul cazelor alora de pe camp de care va spuneam mai sus: O casa (de multe ori facuta de mantuiala), drum pe care nu ilpoti parcurge cand ploua decat cu un SUV sau poate un tractor si curent si o fosa, cica „septica”, insa toate au macar o gura de scurgere a dejectiilor in pamant. In rest, apa, gaze, canalizare, net sau cablu TV? Te descurci frate, ca esti cetatean „rezidential” de lux. Sa va mai zic si de distanta dintre case care e de maxim 4 metri si ca ferestrele dau una in cealalta si ca daca ai chef sa iti alergi nevasta goala prin casa cu perdelele date la o parte e posibil sa iti vada si vecinul „minunea”? Sa va spun ca putine au studiul geodezic facut pe bune si ca unele din casele astea sunt facute pe foste depozite de zgura sau pe foste gropi de gunoi si ca in 15-20 de ani o sa vezi multe dintre casele alea intr-o parte ca Turnul din Pisa? Sau sa ma intreb daca au Plan Urbanistic Zonal (PUZ)? Sunt deja nesimtit!
Si acu hai sa va arat cum arata si un Complex Rezidential real si adevarat. Se numeste Amatciems, e in Letonia si iata o prezentare facuta de cineva caruia i-a placut in limba romana – Amatciems Prezentare Slideshow in limba romana!
Uite si pagina lor de prezentare – Amatciems!

(Images sources Seb.Lv & Panoramio)

(Multumiri pentru fisierul PPS si pentru idee Virginiei!)

Andrei
KIP IN TACI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*