prima masina

„Repara tot” a inviat!

Sal’tare
Eram copil la tara si nea Mitu era un ZEU in acceptiunea mea. Nu exista lucru stricat in sat pe care sa nu il repare. Sigur ca marele sau avantaj era si faptul ca avea un super atelier, echipat „tzipla” pentru vremea aceea si aranjat „la atza”. Fiecare scula avea facut conturul cu vopsea, ca sa stii clar unde se potriveste. Si avea in atelierul acela suruburi, holsuruburi, cuie si piulite de toate marimile. Si fie ca vorbeam de Dacia lu’ nea Sandu sau de masina de tocat a bunicii mele, nimic stricat nu trecea prin atelierul sau fara sa iasa REPARAT.
Anii au trecut, eu am crescut si am tot auzit vorbe de genul:

Mai lasa-ma si cu ideea asta de REPARAM TOT. Hai sa mai luam si lucruri noi. Hai sa mai ajutam si initiativa privata care FACE LUCRURI si aduce PLUS VALOARE

Si recunosc sincer ca m-a cam lovit la „corazon”, ca eram chiar in perioada in care imi doream sa fiu si eu un „antreprenor”. Si am incercat o perioada sa ma tin de acest deziderat. Doar ca vedeti voi, dupa ceva timp mi-am dat seama ca luand produse noi ii sprijineam pe jmecherii care aduceau marfa cu vaporul din China, mai mult decat proasta. Asa ca m-am reintors pentru anumite chestii de care aveam nevoie la „reparam sau facem in ograda proprie” cum putem. Insa nea Mitu a plecat (Dumnezeu sa il ierte), asa ca a trebuit sa gasesc alti „meseriasi”. Si unul dintre ei este cumnatul meu Catalin. El e mare pasionat de auto. A avut in trecut o Ascona, pe care a desfacut-o pana la ultimul surub si pe care si-a facut „mana tehnica”. Impreuna cu el am schimbat cureaua de distributie la Logan si am facut electrica in casa. Si credeti-ma ca la batranete el va fi un bun „nea Catalin repara tot”, pentru ca la randul lui si el este acum „invatat si preparat” de un nea Ionica, care poate repara de la mori eoliene pana la masini de cusut. Daca sunteti interesati de ceea ce face Catalin, puteti citi pe blogul lui deschis acum cateva saptamani – Blog Tehnic.
Si totusi parca simt o intrebare care va macina:

PAI CE FACEM NE REINTOARCEM LA „MULTILATERAL-DEZVOLTATI”?

Si desi cred camultora le e teama sa spuna DA, pentru ca ideea apartine perioadei comuniste, eu unul aleg sa fiu blamat si spun DA fara frica. Si nu pentru ca sunt incapatanat, ci pentru ca acest concept de Do It Yourself ne face sa fim vii si creeaza in copiii nostri viitori OAMENI DESCURCARETI si mai ales CURIOSI!
Andrei
KIP IN TACI
Surse imagini Alexandra Bohan & Mandachisme

2 comentarii publicate

  1. Daca am fi multilaterali dezvoltati ar fi beton, dar nu sunt mult dotati cu asemenea talet. Sunt persoane care au asemenea talente si repara aproape orice. Eu am un cumatru de genul asta.

  2. Si ce zici, vremurile de acum ne vor mai aduce la fel de multi „multilateral dezvoltati”. Sau viitorul va uita de asemenea vise frumoase?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*