Predeal… amintiri si prezent!

Sursa:...Sal’tare
Va povesteam in ultimul articol despre vacanta noastra pe Valea Prahovei, ca voi reveni cu un articol ‘social” despre Predeal. Si iata-ma. Cam tarziu, dar asta e!
Si voi incepe cu partea frumoasa. Imi aduc aminte ca era prin anul 1987 cand am petrecut doua saptamani superbe la o viluta din Predeal. evident, ca si pana acum cu ceva interventii si ceva spagi, ca nici atunci si nici acum locurile bune si ieftine nu le iei altfel. Si imi aduc aminte ca inchiraisem vreo 3 sanii si mergeam in fiecare seara pe Partia de la Hotel Robinson si ne dadeam cu ele.. De ce seara? Pentru ca ziua partia respectiva era pentru copii care invatau sa schize. Si mergeam pana la Hotel Costila. Si am maers intr-o zi si pana la cabana Susai. Si noi copiii ne jucam in spatele vilei cu saniutele. Era frumos! Dupa care a venit anul 1988 in care am stat tot 2 saptamani, insa acum la unul din hotelurile mari din Predeal, era Hotelul UGSR (Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania). Si atunci am iceput sa invat din ce in ca mai bine sa schiez. Partia Robinson si baby schiul le foloseam acum din plin. Si imi placea cel mai tare, ca dupa ce ma dadeam cu schiurile, veneam pana jos la hotel pe sosea. Eram ca „oamenii mari”. Ganduri de copil care vrea sa creasca mare. Ce sa le faci, nu le poti opri. Atunci am facut cunostinta si cu unul din restaurantele foarte frumoase din Predeal – cel din vila Porumbita. Poate fi vazut perfect din Gara Predeal, ca e chiar vis-a-vis.
Si acum sa trece la ce am gasit in prezent. Preadealul pare tot DE VANZARE, pentru ca din 3 in 3 case vezi acest anunt. Sigur ca unele arata cat de cat OK, insa in rest sunt „fantome”. Ba mai mult. Parte din Predeal pare o fantoma. Cu unele din pensiuni, asa cam ca pe Valea Oltului la Calimanesti Caciulata. Iar unele sosele par facute in 1988, cand am fost eu ultima fata intr-o vacanta mai lunga. Sa va mai vorbesc de parcarea de la baza partiei Clabucet? Nu are rost, pentru ca e mai frumos la marginea campului la tara la mine unde adunam porumbul, decat acolo. Plus ca in EXTRA-SEZON nu prea sunt oameni. El a devenit doar un oras tusristic, de care nici proprietarilor de pensiuni pare ca nu le pasa. Vor doar sa ia profit fara prea multa implicare. Nu mai vorbesc de 2 zone care erau pe vremuri padure totala si zona de plimbare, adica intre Predeal si Trei Brazi, unde mai au un pic pana sa ajunga cu casele pana la cabana Trei Brazi. Si ca sa fie siguri au pornit cu construitul si din Predeal si de la Trei Brazi. Iar a doua, e zona de la Hotel Cioplea catre cabana Susai, unde te sperii, cat de adanc au putut intra in padure cu constructiile, in conditiile in care unele case chiar s-au imprietenit bine si cu niste teren care s-ar putea sa mai si alunece, ca relieful nu e chiar drept.
Si pentru ca totul sa fie „bine impanat”, populatia este destul de imbatranita. Nici macar seara, cand se retrag toti acasa sau pe langa casa, nu vezi prea multi tineri, semn ca au fugit cat de tare au putut.
Si totusi ceva din acest tablou imi place – Poate ca etapa asta, va adce un pic de umbra, peste Preadeal. Poate ca lumea va uita un pic de „polul fitzelor de la munte” si si vor face altul si poate ca statiunea cocheta din copilaria mea va redeveni ce a fost candva!
Stiu ca e posibil sa dorm si sa visez, insa nu ma treziti, ca asa bine e!
Andrei
KIP IN TACI
Sursa imaginii – Asociatia Culturala Maiart

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*