Pe ultimu drum, ii canta! Cine?!?

Sal’tare
Despre cine o sa vorbesc? Pai despre „ingerasii” importanti ai patriei asteia. De unde pana unde ideea asta si de ce azi?
Pentru ca numa’ ce mi-amm aruncat ochiul peste stirea cu Moartea marii actrite Dina Cocea si mi-au venit in minte un noian de personalitati care au plecat anul asta dintre noi. Si daca imi permiteti o sa incerc sa fac un fel de „necrolog vesel”, aa cum fac cei de la Sapanta… casa nu ii uitam si de acolo de pe norisorii lor ingerasii astia sa zambeasca vazand ca ne gandim la ei.
Stefan Iordache – cred ca lui i-ar fi placut sa il duca la groapa Nelu Ploiesteanu, un taraf de tugani si o petrecere tarasneasca sanatoasa asa cum probabil a vazut de multe ori in satul Pisc, comuna Ciolpani, unde avea el casa si de unde a dat un interviu superb la Realitatea TV la un moment dat
Paul Newman – nenea asta era tare complex si cred ca la inmormantarea lui ar fi trebuit sa vedem imbracaminte din vestul salbatic dar si domni cu costume impecabile. Era o incantare sa il vad in Butch Cassidy and the Sundance Kid! Iar la inmormantarea lui cred ca ar fi fost bun Charles Aznavour sa il „petreaca”
George Pruteanu – lingvistul ala pe care il cunostea toata lumea. Omu’ era tare pasional si daca avea un principiu sau o idee de sustinut, iti trebuia multa ambitie si muulta rabdare. Am vazut si niste interviuri pe care el le-a dat si in care vorbea doar despre lume despre istorie si despre frumusetea lumii asteia (aia putina, ce- drept!). Si o facea ca un bunic de la tara, stand in prispa pe lavitza. Asa ca pe ultimul drum in vad condus de Silvio Rodriguez cu al sau Comandante che guevara!
Monica Lovinescu – cred ca oricine a cautat, a invatat si stie cate ceva de Monica Lovinescu, o asoociaza in primul rand cu emisiunile ei de la Europa Libera (Actualitatea culturală românească şi Teze şi Antiteze la Paris). Si cum intr-o seara am prins in reluare un interviu cu ea, pe programul doi al televiziunii nationale, cred ca momentului urcarii „la nori”, unde o astepta sotul ei marele Virgil Ierunca (taticul FENOMENUNULUI PITESTI), i se potriveau acordurile Rapsodiei Romane a lui Ciprian Porumbescu
Emil Palade – de romanii astia care fac lucruri fantascice, dar care datorita meseriei nu au parte de „promotion” puternic, iti pare rau. Pentru ca ti se pare aiurea ca tu poate sa fi profitat la un moment dat de desxoperirile sale, iar el poate sa fie platit de inteligentii si frumosii astia ai statului, cu vreun salariu imens de 100 sau 120 RON. Sigur ca la el nu a fost problema, cat timp a fost ginerele lui Malaxa si cat timo a reusit sa fie rapid remarcat la plecare sa in SUA. Lui habar nu am ce acorduri sa ii pun pentru „urcare”, insa va las pe voi poate aveti idei mai bune
Iosif Constantin Dragan – daca nu vedeam acum o luna statuia lu’ Decebal si acel inscris cu „DECEBALUS REX, DRAGAN FECIT!”, probabil si eu l-as fi asociat doar cu titlul de cel mai bogat roman, pe care l-a tinut destul de mult timp, adr uite ca azi nu il vad decat asa cum bine zicea Zoso la momentul trecerii lui in nefiintza ca „tasu’ lu’ Decebal”. Iar de condus acolo sus pe norul sau pufos nu vad alt sol mai bun decat Doina lui Gheorghe Zamfir, „rostogolita” atat de superb din naiul sau!
Colea Rautu – desi l-am vazut de atatea ori in interviuri si parea cel mai milos om de pe pamant, avea un talent aparte sa „dea viata” personajelor negative. Era atat de viu ca personajul negativ care era mereu omorat de ala pozitivu’. Pacat ca in vremea cat a fost e actor nu s-a gasit nimeni cu vreun scenariu in care sa il faca personajul negativ sa castige. Cred ca s fi meritat si el sa fie „castigator” macar odata. Iar „drumul de urcare al scarilor la cer cred ca cel mai bin i-ar fi fost insotit de o romanta, caci si el mai cocheta cu genul din cand in cand. Ce romanta? Pai Zavaidoc cu Din ochii care’au plans vreodata
Si desi probabil mai sunt uite ca nu mai am timp, dar va las pe voi sa mai faceti altele. Si unu doi vi-l pot servi chiar eu – Ovidiu Iuliu Moldovan. Ia sa vedem cu l-ai vedea? Ce melodie s-ar potrivi? Altii care au mai fost?
Andrei… 😉
KIP IN TACI

1 comentariu publicat

  1. La Colea Rautu as vedea o melodie turceasca veche zdranganita la o vioara sau ceva din zona minoritatii din care provenea.
    La nea Costica Dragan cred ca cel mai potrivit era o cuvantare legionara de-a Capitanului, ca tot in tinerete i-au placut bajetii astia.
    Lu Nea Palade i-as canta Femurul Adei Milea sau Oda bucuriei…

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Artistu zice… » Actorii romani geniali, PUTETI MURI, NU NE PASA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*