Salutare
Astazi i-am luat fratelui meu Stefan Manea un interviu despre blogul sau Fanel.Ro inceput in 2005. Interviul este si despre cum vede el viitorul despre ONLINE romanesc.
N.B. Daca nu aveti timp de citit interviul il puteti asculta in format audio:
Prezentare succinta
Eu: Salut Fanica. De ce te-ai apucat de BLOGGING.
EL: Salut. M-am apucat in 2005, in special pentru ca aveam texte pe care le scriam. Eu am scris de mic, cred ca de pe la 7-8 ani. Faceam diverse povestiri.
Eu: Ai scris mult in agende si caiete?
El: In agende, pe caiete, pe tot ce se poate scriam. Faceam competitii cu colegii prin clasa a VI-a ~ a VII-a de povestiri de csrieri. Eram pasionati de fenomene paranormale. Incercam si noi sa cream niste povesti paranormale.
Eu: Si primele tale povesti au fost chiar pe tema asta?
El: Da, primele 2-3 sa spunem. Dupa aceea cumva avand filon nationalist am cotit-o in acest sens si in scriere. Scriam despre Maria Tanase, despre casetele mele audio pe care le ascultam. Eu eram cumva spre zona romaneasca, iar prietenii mei erau spre DJ BOBO, spre zona (za zicem!) Occident.
Si incepe BLOGGING-ul in ONLINE romanesc
El: In 2005 am…
Eu: Ai cotit-o (din nou)?
El: … am descoperit prin intermediul forumurilor aparitia unor jurnale ONLINE romanesc. Erau jurnale ONLINE de tip blog.
Eu: Pe ce platforma?
El: Inceputurile au fost… pe BLOGSPOT (aaa nu Blogspot a fost al doilea). Era o platforma, nu-mi aduc aminte cu, se numea.
Eu: Web Rol parca sau ceva in genul asta?
El: Era ceva dezvoltat de Active Soft, firma care se ocupa de contentul pentru ei.
Eu: Dupa care, cand ai dat cu „ochii” de blogul de tip comercial asa cum este acum?
El: Blogul; tip comercial l-am intalnit in 2007. Din 2005 pana in 2008 am tot incercat platforme. Mi-am tot mutat scrierile dupa o platforma pe alta.
Eu: Fanel.Ro propriu zis cand a inceput?
El: Fanel.Ro a inceput in 2008, cand eram angajat la Active Soft, cand aveam si banii sa imi cumpar un domeniu si gazduire.
Eu: Si atunci tot cu Maria Tanase sau … ?
Si acum despre ONLINE romanesc…
El: Nu. Atunci erau subiectele care se invarteau in perioada respectiva in Blogosfera „.RO”
Eu: Cum vezi ideea de „.RO”, online romanesc? Daca s-ar aduna si ar fi o singura Voce, ar putea sa faca schimbari semnificative la nivel civic sau politic? (Asta presupunand ca ar putea vorbi pe o singura voce)
El: Nu e nevoie de o singura voce. Este nevoie de crearea unor culoare specifice pe fiecare domeniu. Suntem cu totii oameni diferiti, nu suntem toti acelasi OM. Unii avem viziuni de stanga, unii de dreapta. Important este ca oamenii de stanga sa se adune toti in stanga, iar oamenii de dreapta sa se adune toti in dreapta. Sa nu mai existe Centrismul. Sau tipul acesta de centris. Adica in momentul in care se creeaza un VIBE pe partea stanga, nu sa se alinieze toti in spatele unui om, pentru ca prin TATUCI am experimentat in trecut. Ideea este sa se creeze un curent bine definit in zona asta, cu nisteee…
Eu: Sa mearga toti ca un grup, nu neaparat pe aceeasi linie, dar pe acelasi culoar?
El: Da… sa aibe un minim de cerinte pe care sa mearga toti…
Eu: … si pe care sa le indeplineasca?
El: Sa fie ASOCIERE. Asocierea este cea mai importanta.
Stanga, Centru sau Dreapta?
Eu: Ai spus Stanga si Dreapta. Crezi ca exista si o asociere pe Centru ?
El: Centru nu exista.
Eu: Centrul este doar o gogorita creata doar ca isi argumenteze ei anumite pozitii ciudate?
El: In Fizica, in Matematica si Filozofie cred ca este chestia asta … punctul ZERO nu exista. E doar un punct luat generic. Tu Punctul ZERO nu poti sa il cuantifici.
Eu: Deci nu poti sa spui ca pe punctul ZERO ai un culoar. Poti sa ai un culoar de Stanga si un culoar de Dreapta, dar un culoar de Zero sau un culoar de Centru nu poti avea?
El: Cu nuante. Ei pu Centrismul asta cu nuante. Dar din punctul meu de vedere este o prostie, pentru ca in momentul in care apare o chestie de Centru tu aduni si idei de Stanga si idei de Dreapta, doar ca sa fie mai multi.
Eu: Deci o struto-camila. Si atunci mai bine iti accepti o pozitie fie de Stanga, fie de Dreapta, decat sa spui prosteste Ca tu esti de Centru. Pentru ca nu exista.
El. Te definesti, ca atunci cand te duci la sala de fitness. Iti definesti pectorali, biceps, triceps.
Eu: Asa si viziunea.
El. Nu te apuci sa faci exercitii, sa tragi pentru TOT. Nu exista UN EXERCITIU PENTRU TOT. Ca asta inseamna Centru. Sa ai UN SINGUR EXERCITU in care sa faci si Bicepsi, si Tricepsi si pectorali, picioare, orice.
Viitor in ONLINE romanesc!
Eu: Ce crezi ca ar trebui facut in ONLINE romanesc, in afara de asta cu Definirea clara a Partilor. Spune-mi de ceva care sa il aduca valoarea sau efervescenta de alta data? Acum el pare un pic in degringolada. Sau mi se pare mie?
El: Sa citeasca lumea mai mult, pentru a putea reda idei cat mai coerente in scris. Sa scrie mai mult si sa nu se mai vanda ieftin.
Eu: Chiar daca riscam scriind mai mult, sa scriem si mai mult balast?
El: Da pentru ca asa iti formezi scrisul si te formezi ca scriitor, scriind cat mai mult. Si iau exemplu din Literatura. Stephen King ar fi un exemplu si sunt mai multi care au mers pe acest drum.
Eu: Si Stephen King a scris „balast”?
El: Au scris mai multi. Si mai era un autor. Nu stiu daca era Mircea Eliade sau Mihail Sebastian. Scria foarte mult si multe lucruri nu apareau. Errau intr-o forma de „santier”. Chiar unul dintre ei a scos o carte numita Santier, daca nu ma insel.
Eu: Cred ca Sebastian?
(Nota Redactiei – Era Mircea Eliade – Santier. Nu l-am nimerit)
El: Dar scriau foarte mult. Cred ca fara un exercitiu bine pus la punct nu vei ajuge nicaieri. Dar aici mai este o chestie importanta. Ca sa definesti toata aceasta industrie, trebuie sa inveti sa scrii in conformitate oarecum cu cerintele Google din ONLINE romanesc
ONLINE romanesc cu cerinte SEO si Storytelling
Eu: Vorbim de SEO?
El: Un minim dfe bun simt in zona de SEO. Pentru ca noi (foarte multi din Piata) scriem foarte mult si prost si tesxtele respective nu au calitate pentru…
Eu: Deci sa incercam „tipic jurnalistic”?
El: Nu „tipic jurnalistic”, ca nici Google-ul nu e idit. A creat aceste linii directoare pentru ca omul sa citeasca mai usor. El a ajuns la minimul asta de cerinte pe care le are cu intertitluri, cu paragrafe mici, pentru ca a vazut din experinta umana ca omul nu citeste daca textul este cu mare, cu paragrafe mari si ideile nu sunt bine definite in text.
Eu: Tip literatura forum?
El: Da. Omul nu citeste daca textul este Mare, cu paragrafe mari si ideile nu sunt bine definite in text.
Eu. Multumesc frumos Stefan pentru aceasta discutie despre ONLINE romanesc
Sper ca v-a placut discutia si ca ne vom intalni in comentarii mai jos
Andrei
KIP IN TACI
Nu prea sunt de acord cu lipsa centrului. Sunt destui oameni car au în egală măsură idei de dreapta și de stânga și nu se pot identifica cu nici una dintre părți.
Legat de goagăl și SEO: el nu e idiot, dar te obligă să formulezi pentru idioți care pierd firul ideii dacă îi pui să citească prea mult.
E parerea Domnului Intervievat. Si eu sunt un pic de alta parere.
Iar in legatura cu Google, cred ca este ok asa cum gandeste el mesajele. Pentru ca nu ne lasa sa aberam si ne pune sa cristalizam mesajele. Parerea mea.