fake news

Oare ce ne mână în această luptă?!?

Sal’tare. A trecut Pandemia si parem hulpavi de orice (si nu prea mai observam fake news ). De unde pana mai ieri urlam cu totii ca ne-am dori cel putin cateva saptamani de LENE cu Netflix & HBO, floricele si filmele noastre preferate, iata-ne azi foarte dornici sa vedem cum a inflorit teiul in IOR sau cum curge Dambovita, care fix la fel curgea si acum 3 luni prin Bucuresti.

Ce e mai tragic in acest tablou e faptul ca desi intelegem (cel putin noi cei cu educatie peste medie), ca disperarea situatiei naste slabiciuni in captarea si filtrarea informatiilor reale, inca le „inghitim nemestecate” si promovam FAKE NEWS sau „sageti ale unor viitoare FAKE NEWS uri”. Evident ca natural vine intrebarea:

BINE BA DESTEPTULE, ATUNCI SPUNE-NE TU CUM SA NE FERIM DE FAKE NEWS?!?

In principu prima regula (si care de-a lungul timpului a dat rezultate destul de bune) a fost sa nu public sau sa nu SHARE-uiesc articolele / informatiile fix atunci cand le-am primit.

DE CE?

Pentru ca (eu cel putin!) sunt o fire impulsiva si reactionez reflexiv (daca vreti sa ii spuneti asa) sau „sentimentalist”, cum ii place unei bune prietene din copilarie sa imi spuna.
Si au mare dreptate si unii si ceilalti. Pentru ca eu ma incarc cu „reactii” la primirea oricarui tip de vesti, fie pozitive, fie negative si le transmit odata cu stirea. Iar acele reactii este posibil sa nu fie deloc in conformitatea cu realitatea si de multe ori fake news.

A doua regula – Lasa cateva zeci de minute sau poate chiar o zi intre crearea textului si publicarea lui, indiferent ca e vorba de un SHARE sau de un articol pe blog.

DE CE?

Pentru ca timpul este cel care „aseaza vinul” si tot timpul este cel care „aseaza cuvintele”.

Si nu in ultimul rand… a treia regula („Daca poti” si daca esti dispus sa faci acest lucru) citeste-ti textul cu voce tare. Va fi un sentiment ciudat sau foarte placut sa iti auzi scrierea verbalizata si te va ajuta sa intelegi daca este OK (cel putin „actoricesc”) adunarea ideilor tale de mai sus si poate iti vor da alte idei. Nu dau cu parul… doar zic si invit la „provocari nebune”… vorba vloggerilor actuali.

Andrei
KIP IN TACI

Sursa imaginii – Dictie.Ro

fake news

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*