Nu de puține ori ni se întâmplă să trecem prin momente dificile în viață și să ne simțim total descumpăniți cu sau fara consiliere psihologică, iar semnele disfuncționale își pun pecetea asupra relațiilor cu ceilalți.
De aceea, atunci când ne aflăm într-un impas emoțional, ar trebui să găsim o metodă eficientă pentru a depăși impedimentele. Una dintre cele mai bune soluții pe care specialiștii o propun este solicitarea serviciilor pe care le oferă un psiholog.
De ce consiliere psihologică?
Psihologul te poate ajuta să îți regăsești echilibrul, liniștea interioară și forța de a trece peste toate obstacolele. În general, stările psihice au anumite cauze care pot duce la izbucnirea unor conflicte manifestate fie la nivel intern, fie la nivel extern, iar consilierea psihologică te poate ajuta să le gestionezi și să le înțelegi natura.
De asemenea, rolul consilierului psihologic este de a-ți deschide drumul către autocunoaștere, de a te ajuta să crești, să te definești să te redescoperi. La nivel comunicațional, vei putea găsi strategii diferite de relaționare și de rezolvare a conflictelor interpersonale.
Când este indicat să apelezi la consiliere psihologică
Spre deosebire de psihoterapie care se preocupă în special de rezolvarea unor crize destul de severe care își pun amprenta pe viața unei persoane și care o influențează, consilierea psihologică este orientată către dezvoltarea și valorificarea potențialului propriu, adică a resurselor personale a individului. De asemenea, consilierea psihologică poate aduce un control mai bun al situațiilor, al evenimentelor și o direcționare a lor într-un sens pozitiv.
Cine poate apela la consiliere psihologică
Consilierul psihologic poate oferi îndrumare tuturor persoanelor care se confruntă cu diferite probleme emoționale:
- Copiii care au probleme de adaptare școlară sau de relaționare;
- Adolescenții care nu și-au descoperit încă vocația și sunt dezorientați profesional;
- Cei care se confruntă cu greutăți în relaționarea cu copilul lor;
- Adulți care întâmpină probleme (presiuni profesionale sau sociale, divorț, stres);
- Indivizi care au tensiuni în relaționare – au multiple conflicte cu ceilalți;
- Persoane care doresc să facă schimbări semnificative în viața lor sau care au nevoie de susținere.
Cât costă o ședință la psiholog
În București, prețul unei ședințe diferă de la caz la caz, în funcție de tipul de consiliere efectuată, dar și de experiența specialistului. În ultimii ani, acest domeniu a evoluat semnificativ, astfel că în zilele noastre puteți apela chiar la serviciile pe care le oferă un psiholog la domiciliu, în cazul în care v-ați simți stingher în cabinetul său. De regulă, prețul unei ședințe cu un psiholog la domiciliu poate fi cuprins între 70 și 150 lei.
Psihoterapie sau consiliere psihologică?
Psihoterapia individuală poate trata probleme precum agorafobie, anorexie, anxietate generalizată sau socială, atacuri de panică, bulimia, depresie, schizofrenie, stres posttraumatic.
Consiliere psihologică pune la dispoziția persoanei o serie de instrumente pentru a depăși dificultăți emoționale precum doliu, furie, stimă de sine scăzută, stres.
Indiferent de problemele pe care vrei să le tratezi, important este să contactezi din timp un psiholog pentru a evita înrăutățirea situațiilor emoționale. În felul acesta te vei cunoaște mai bine, îți vei înțelege propriile trăiri, vei de veni un om mai liniștit și îți vei recăpăta armonia interioară.
Lasă un răspuns