manele
manele

MARTURISIRE: Sunt manelist… (cu exemplificari)

Sal’tare
Toata aceasta marturisire isi are inceputul intr-un articol gasit in Jurnalul National. Si daca tot vorbesc oamenii acolo de o melodie a Mariei Tanase – Pana cand nu te iubeam, hai sa vedem, oare e „atat de murdara”? Pentru celelalte melodii ale ei, pe care critica le-a categorisit ca fiind cu „iz oriental” (deci la urma urmei tot manele), va las placerea de a le cauta singurei pe net si de a le asculta! Deci aceasta este prima manea, atestata (sa zicem) documentar. Apoi sa o luam metodic. De ce zic ca sunt si eu manelist ? Pai, pentru ca nume sonore ca Albatros, Azur, Naste din Berceni, Tomis Junior, Generic, Stana Izbasa si Adi Copilu Minune sunt in lista muzicilor pe care le ascult. Nu vreau sa fac din asta un titlu de glorie sau o tinichea legata de coada, insa cu totii cred ca macar odata am ascultat si ne-a placut sound-ul unei manele. Stiu o sa spuneti ca ne-a placut, pentru ca aproape intotdeuna sound-ul e furat de la o melodie de „dincolo”. De acord cu voi, insa manelele, dupa cum reiese si din articolul de mai sus, erau si atunci in vremea fanariotilor o muzica adusa si cantata de orientali. Si cum romanii au fost intotdeauna intreprinzatori, ce si-au zis:

Ce ar fi sa furam linia melodica si sa punem versurile nostre, mai mult sau mai putzin inspirate!

Insa intre noi fie vorba (si iar fac apel la articolul de mai sus), prefer varianta lui Tinu Veresezan decat cea a lui Jasmin Stavros cand vorbim de melodia Suparat sunt Doamne. Si la urma urmei, cand eram copii, cine nu a auzit-o pe Gabi Lunca cu Da mama cu biciu’n mine sau pe Romica Puceanu cu Deschide gropare mormantul. Astea pe vremea impuscatului se ascultau vara la toate localurile „de fitze” din vremea aceea. Si slava Domnului, nivelul cultural ( o recunoastem cu totii), era mult mai crescut decat acum. Sigur ca tot atunci, copii fiind am auzit-o pe „Mona” al celor de la Azur si vestita „S-a marit armata” a Albatrosului (melodie preluata muuult timp dupa aceea). Apropo, daca tot am vorbit de manele si manelisti hai sa va las si un mic articol despre vocea feminina de la Albatros – Naste din Berceni. Si mergand mai departe trecem de perioada Albatros si Azur si ajungem la perioada cand s-au prins mai multi/multe baieti si fete ca se pot scoate bani frumosi din asta si au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Si pentru ca nu vreau ca acest post sa devina doar un playlist, nu las la acest moment decat trei melodii din perioada de dupa Azur si Albatros: Generic – Amar, Tomis Jr – Am acasa o fetita si Zorile din Galati – Fata cu rochita mov. Recunosc ca sunt si ascultator de rock vechi si un impatimit de folk. Insa nu le refuz si pe acestea. Ele reprezinta muzica cutiilor de chibrituri ceausite si muzica veche de pahar. Marturisesc ca nu mare mi-a fost mirarea, ca in case de avocati sau doctori la care merg sa gasesc primul disc al celor de la Azur sau cate o caseta din aia rosie AGFA care aparusera dupa revolutie, cu Tomis JR sau Albatros. Asa ca hai sa nu mai fim snobi! Asta e ! Nu e „maneaua” muzica noastra de suflet, dar din cand in cand „tragem cu urechea la fructul interzis”. Si mai mult… unii dintre noi (mai ales care au locuit in mahalalele vechi bucurestene) isi amintesc cum in serile de vara vedeai grupuri, grupuri de oameni (si mai tineri si mai varstnici) stransi in jurul vreunui casetofon polonez ascultand cate una din melodiile de mai sus Si pentru a pune punct final, am sa va las aici inca o melodie mai nou din 2004 (ca sa vedeti ca sunt un manelist serios), cantata de Adrian Copilu’ Minune si Stana Izabasa si pe care mi-o amintesc si acum cu placere: Doamne viata mea!! Cam asta a fost marturisirea de la manelistul din mine. Acu intrebare: V-au placut melodiile de mai sus? Atunci puteti spune ca nu sunteti si voi manelisti? Hai nu va inrositi si nu mai priviti incurcati spre auditoriu, ca nu va zice nimeni sa va scrieti asta pe frunte! Dar macar nu mai fiti rigizi si priviti mai relaxati subiectul in cauza. Parerea mea! Andrei… 😉 KIP IN TACI

4 comentarii publicate

  1. Amice esti praf.
    Amesteci varza cu vinul si merele cu stelele iar la sfarsit mai adaugi si o lingurita de rahat la oala cu sarmale, ca da bine, la gust. Daca aduni toti, dar toti manelistii si inmultesti cifra rezultata cu numarul stelelor din univers, nu vei ajunge nici la mia parte din valoarea lautarilor de altadata.
    De ce? Simplu, deoarece fundamentul este completamente diferit, lautari cantau pentru bucuria oamenilor si a stelelor iar manelisti canta exclusiv pentru bani. Si mai este un aspect foarte important, o vorba veche din batrani spune cine se aseamana se aduna, iar aici regula legaturii se confirma intre cine canta si cine asculta si cum asculta.
    P.S. Comparatiile sunt in defavoarea manelistilor.

  2. @joe – nu pot decat sa ma bucur ca ai comentat aici, pentru ca am scris ttextul tocmai in ideea ca in ultimul timp aud foarte multe voci care pun in aceeasi oala, asa cum am facut-o eu mai sus. Si tocmai de aia am facuit-o, pentru a vedea daca sare cineva ca ars de CACATUL format acolo. Nu am avut chef sa explic diferentele pentru ca probabil auzeam pareri de genul DA AI MARE DREPTATE! Si omul pleca de la mine dupa blog uitand. In schimb atentand la valoril lui l-am „suparat” si i-am oferit un „ASA NU” puternic si care sunt sigur ca ii va starui mai mult timp in minte, decat un ASA DA, Ca asa suntem noi construiti. Trebuie sa ne dam cu capul de prag si sa ne dea sangele, altfel nu tinem minte NIMIC! Mersi inca odata JOE! 😉

  3. Vere, eu manelist nu sunt, dar recunosc că ascultam cu plăcere la petreceri (pe vremuri) bucăţi din acelea vechi, de-ale noastre: Mona, În staţie la Lizeanu etc. :)

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Artistu zice… » Hai ca v-am lovit, TOT MUZICAL!
  2. Va e rusine ca sunteti “manelisti”?!? Iata SOLUTIA salvatoare! | Parerile Artistului in Blogosfera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*