Sal’tare. Stiati ca este nascut pe 29 februarie Marin Sorescu si anul acesta ar fi implinit 73 de ani? Nici eu nu stiam, insa intamplator am aflat de pe niste pagini de net prin care alergam zilele trecute. Daca ma intrebai de Marin Sorescu cand eram prin liceu, iti spuneam simplu:
TRIST FRATE!
Sigur ca nu gasisem pana acum esenta de Sorescu
Cum am gasit-o pan’ la urma? Pai sa fi fost anul 2000 cand am organizator la un festival de teatru pentru liceeni fiind, am vazut piesa La lilieci. Sigur ca parti din ea, le stiam spuse de maestrul Tudor Gheorghe, de pe albumele sale muzicale. Si credeti-ma ca de 9 ani tot caut La lilieci si alte scrieri in genul asta, ale lui Sorescu, dar nu am reusit nici pana acum sa dau de ele.
E posibil sa nu fi cautat eu unde trebuie, dar nu ma las. Apropo, daca stiti pe undeva de downloada-at variante on line, ajutati-ma. Pentru cei care nu inteleg ce au atat de special aceste texte ale lui Sorescu o sa incep prin a va oferi niste „ziceri” de la Zilele Sorescu din anul 2008, recitate de maestrul Albulescu sezatoarea virtuala a lui Catalin Popa:
Marin Sorescu un taran din Bulzesti
Sigur ca ceea ce a spus nenea Mircea, e acea esenta de taran din Bulzesti, care descoperea frumusetea si puritatea sufletului taranesc neaos si neatins (inca) de pervertire. Insa Sorescu nu era doar un profund. El era un vesel. Sau lumea asa si-l aminteste! Zic asta aducandu-mi aminte de toate interviurile despre el, pe care am avut ocazia sa le vad. Asa ca nu stau pe ganduri si va ofer in interpretarea lui George Mihaitza un text misto!
Anii au trecut si video-urile s-au sters. In locul celor de mai sus las o interpretare umoristica a maestrului Marin Sorescu din arhiva TVR publicata pe youtube:
Fain, nu-i asa?
Si uite ca ceea ce urmeaza, ma face sa cred ca Sorescu, daca ar fi trait in aceste zile,a r fi putut fi un blogger de succes. Poate ar fi facut si vreun SERIAL… iar in interpretarea lu’ nenea Ion Caramitru Damian Oancea, te prinde joaca asta a lui Sorescu, ca un cleste si nu te lasa pana ce monologul nu se va fi terminat
Tudor Gheorghe si povestea lui Marin Sorescu cu „Datu’ in jujeu”
Sigur ca dupa asta va trebuie ceva ca sa radeti, pentru ca doar rasul va scoate din asta. Si daca tot va spuneam la inceput de maestrul Tudor Gheorghe, uite acu tot el o sa va spuna despre DATU’ CAINELUI IN JUJEU! (jujeu – e lemnul ala care e legat la cainii de la stane)
Hai recunoasteti ca a fost interesant. Si ca ati zambit. Si daca tot v-ati zambit, hai sa inchei tot cu una zambareata, de la nea Sorescu in interpretarea lui Ilie Gheorghe
Zilele Marin Sorescu si Randuielile sale
Si acum hai sa ne si intrema si sa ne raspundem. Anul asta au fost sarbatorite ZILELE? Da cica la conacul cetate al lui nea Dinescu (aflat via Supravietuitorul), Da uite ca inca nu am vazut filme de pe acolo.
Randuielile lui Sorescu vi le-a dat de multe ori in varianta audio. Da uite ca acu le-am gasit si scrise. Si e placut sa le citesti! >> Randuieli (poezie) – Marin Sorescu
Poeziiile lui Sorescu le veti gasi pe net la greu, pentru ca sunt bune la suflet si „usor de consumat”. Insa eu azi am chef sa va ofer o poezie la care am gasit o „lipire” cu o melodie ce mi s-a parut geniala, la Florin Puscas(pe blog).
E uite pe asta cu moroii tre’ sa recunosc ca am auzit-o in direct, cand am fost la spectacolul dumnealui Petrecere cu Taraf.
- Andrei
KIP IN TACI
Piesa de rezistenta ramane Cerc-ul….aia e facuta cu semnificatie adanca 😉
fanel’s last blog post..Boratura 1 tv – mereu tampiti –
@Fanel – bine ca mi-ai adus aminte! Il pun acum aici:
Are dreptate FANEL. Cercul lui Sorescu este o poezie pe care am auzit-o o singura data spusa de nea Tudor la una din Serile Culturale Studentesti de la Preoteasa. Voi il puteti auzi aici: http://www.trilulilu.ro/petreradu1/002e4e20a15d32?playlist=72956 (pe la momentul 9:20 al inregistrarii. Acolo incepe minunea!) GENIAL!!!
Asta pentru ca are si o scriitura „citibila” si usor „digerabila”! 😉
Nu pot sa zic decat ca sunt fericit ca Sorescu are fani prin blogosfera! 🙂
Florin’s last blog post..Pilot la volan
eu am 2 volume din sorescu, daca vrei varianta portabila cu siguranta in orice anticariat (in ideea ca din 5 anticariate iei 3 carti lejer) on-line cu siguranta il vei gasii pe scribd.com e un site din seria picassa,google, etc, acolo gasesti orice carti varianda doc, pdf, txt in cel putin 5 limbi, asa ca, spor la cautat
Mersi Oana. Promit sa stau un pic deseara pe acolo si daca gasesc ceva interesant, dau de veste! 😉