“Lovitura de pedeapsa” – 2016

Sal’tare

Era perioada 2006 – 2007 cand redescopeream Parazitii, dupa ce in perioada liceului si facultatii ii tot ascultasem, insa doar ca idee de fronda adolescentina. La aparitia albumului Slalom printre cretini am simtit ca baietii astia incep “sa contina substanta civica”, incep sa isi doreasca sa fie unii din cei care trag semnalul de alarma vis-a-vis de situatia urata din draga noastra Romanica. Dupa aceea, in 2010, mi-am dat seama ca nu am gresit crezand in ei, cand au “recidivat” cu albumul Tot ce e bun tre’ sa dispara. Au avut atat de mult succes atunci, pentru ca era si un moment plin de probleme si de framantari sociale. Eram in plina criza, dupa BOOM-ul din 2008. Asa ca subiectele mustind de substanta, asteptau doar sa fie culese si “aruncate”. Ei bine dupa acel moment am crezut sincer ca ei nu vor mai putea face alt material la fel de bun. Dar ca de obicei “realitatea bate filmul”. Si (desi inca pe val), cu o gramada de treaba la 20CM Records si cu multe motive de a nu mai crea material nou, ei nu se lasa. In februarie 2016 au produs si oferit “la liber” pe YouTube LOVITURA DE PEDEAPSA. De ce ziceam “viata bate filmul”? Pentru ca acest material demonstreaza inca odata ca n-a murit “substanta civica” din ei. Iar dovada cea mai clara e faptul ca MELODIA BLAZON a albumului e in ton cu cea mai grea problema colectiva a Romaniei – DEMNITATEA

Si atat de tare e ancorata piesa asta ca si poveste, dar si ca muzicalitate, incat parca iti intra direct in oase, trecand prin inima si suflet. Iar daca stam sa cautam putin prin album, ajung la concluzia ca ar trebui sa ascultam cu totii dimineata la cafea ADEVARUL DOARE, ca pe Imnul National la deschiderea programului TV.

E melodia asta:

  • Pura esenta de patriotism si logica
  • Mesajul pe care multi dintre cei care inca gandim cu propriul creier, il spunem (Cu aceleasi cuvinte ca si ei sau cu altele)
  • Si nu in ultimul rand e “poezia” asta, ca sarea pusa pe rana. Doare, dar daca intelegem bine ce spune, ne vom vindeca mai repede

Si ca intr-o poveste frumoasa, cifra trei e cea fermecata. A treia melodie cu “simt civic” e VIATA BATE FILMUL.

Vocea lui Bitza chiar vine bine de tot sa completeze nebunia asta de tablou. In rest, toate celelalte piese vin sa “imbrace albumul” in purul stil clasic PARAZITII. E nevoie ca toti cei care-i asculta, sa primeasca portia lui muzica si portia de spectacol. Si desi unii vor spune ca e prea multa “plua”, trebuie sa intelegem cu totii, ca asta e stilul lor si ca “fara acest ceva”, Parazitii ar fi probabil mai tristi si DEGEABA. P.S. Si pentru ca mi se pare corect sa dau si eu ceva in schimbul muncii lor, in zilele viitoare o sa apas CUMPARA pe Carturesti. Si va sfatuiesc si pe voi (cei care va permiteti sa dati 50 de leuti pe un album) sa faceti la fel, ca sa ii putem avea pe baietii astia si pe viitor la fel de “proaspeti”.

Andrei

KIP IN TACI

Sursa imaginii – Urban.Ro & Infomusic.ro

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*