LIDERII – necesari sau nefolositori?!?

Sal’tare
Dupa cum v-am promis la sfarsitul articolului de ieri, revin azi cu tema asta. Si (ca si ieri) voi incepe „de cand era lupu’ catel”. Acum vreo 10 ani activam intr-un ONG cu specific cultural. Ei bine atunci credeam cu tarie ca se poate ca un grup de oameni strans in jurul unei idei sa se conduca singur si sa mearga de la sine. Idealist si naiv, ce sa ii faci.

Insa viata mi-a aratat ca fara un om care sa stie sa ia hotararea potrivita la momentul oportun, degeaba exista o constructie stabila si eficienta. Si sa fim seriosi nu degeaba se spune si in intelepciunea populara: PESTELE DE LA CA SE IMPUTE! E clar ca tre’ sa existe un „punct critic”, un moment sau o persoana care sa faca diferenta intre anumite procese sau anumite manifestari. Si ca inginetul ce sunt o sa aduc discutia la un nivel practic, asa cum o fac de obicei.

Si anume, o sa compar o manifestare (comerciala, productiva, cognitiva sau de orice alta natura) cu un motor. Ei bine ansamblul are nevoie de muuulte calcule si o gramada de solutii pentru a fi pe aceeasi lungime de unde si pentru a lucra ca un intreg. Insa mereu are nevoie (la motoarele pe benzina) de o scanteie sau (in cazul motoarelor Diesel) de o incandescenta.

Tot la fel cred ca e si in realitatea de langa noi, fie ca vorbim de o echipa care scrie la un ziar sau de 10 bloggeri care fac un blog colectiv. Au nevoie de un om cu spirit de observatie mai ascutit, care sa observe lucruri minore care nou celorlalti ne scapa. Un om cu viziune care sa fie in stare sa spuna NU, atunci cand toti zic DA si sa stie sa ofere si „solutii viabile de urmat”.

Ce argumente aduc pentru sustinerea acestei afirmatii? Experienta imediata a celor care au lucrat si care spun ca fara un LIDER ABIL orice demers este sortit (mai devreme sau mai tarziu esecului) Si sa fim seriosi, in conditiile in care sectorul de LEADERSHIP a avut dezvoltarea din ultimul timp, cred ca nu mai e nevoie sa ne punem intrebarea DE CE?

Andrei
KIP IN TACI

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. pligg.com
  2. No more lies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*