Iubesc Bucurestiul, Iubesc „urbanele” Romaniei!

Sal’tare
Astazi, dupa ce am tot zis de 2 ani de cand scriu cuvinte pe aci, o gramada de vorbe frumoase despre Bucuresti si despre spatiile urbane, fie prin prisma socialului sau fie prin prisma Jurnalului, m-am gandit sa ofer spatiului urban un fel de scrin vechi, in care sa isi adune toate amintirile, toata istoria si toate frumusetile. (Si las mai jos „declaratia de intentii”, pe care o gasiti pe noua pagina numita Iubesc URBANUL)

Ce este pagina aceasta? O colectie de bloguri despre spatiul urban. Sigur ca in principiu vor fi foarte multe bloguri despre Bucuresti, insa incerc cat pot de tare sa descopar si alte “bloguri urbane” de prin tara! De ce? Pentru ca spatiul urban are farmecul, personalitatea si savoarea lui, pe care odata cu trecerea comunistilor peste noi am cam uitat-o. Am uitat toate acele parcuri, piete sau cladiri, care erau facute cu pasiune de arhitectii acelor vremuri si care incercau, cu fiecare cladire facuta in acest spatiu, sa creeze de fapt un intreg. Ba mai mult, am pervertit existenta in acest spatiu, intr-un fel de lene a spiritului tradusa prin “scarba de urban”, dar acceptata FARA a incerca sa il schimbam, FARA sa incercam sa il intelegem si mai ales FARA sa incercam sa ii gasim punctele faine. Ce incerc eu prin adunarea acestor locuri faine? Pai sa scapam de aceste multe “FARA”!

Acum hai sa trecem la vizitat si laudat aceste minuni pe care le voi pune acolo!

Primul laudat si cel de la care primesc calupuri, calupuri blogurile pe care vi le voi prezenta in aceasta pagina este un domn respectabil, poate si viitor inginer in cateva zile si care se ocupa de La-Pas.Com. De la el si de la textele sale mi-a venit ideea sa le adun. Nu de alta dar oricare dintre voi ati citi un post ca Visul unei Gari Centrale sau Spicul s-a dus, nu ai cum sa nu ramai tintiut cu ochii in ecran si sa vrei mai mult. Pentru ca istoria Bucurestilor parca e o telenovela. Speram totusi ca telenovela sa se sfarseasca intr-o zi si sa devina un fel activitate a unei fabrici nemtesti. Nu din alt motiv, dar eficacienta se naste din exactitate si punctualitate, nu din romatistme ieftine si povesi mai mult sau mai putin siropoase!

Bucharest Diary News e un jurnal interesant al Bucurestilor. Si postari precum cele despre INTRARILE din Bucuresti (1 2 3 4 si 5) parca te fac sa te uiti mai atent cand treci pe langa stradute mici dosite. Cuvintele scrise acolo parca te fac sa intelegi ca aceste intrari pastreaza de fapt in ele o comunicare si o comuniune a celor care stau acolo asemanatoare cu cea pe care o puteai intalni in mahalalele interbelice, acel ceva pe care l-am pierdut si despre care vorbesc multi poeti sau romancieri in operele lor cu si despre Bucuresti P.S. Era sa uit. Desi realitatea nu e chiar asa roz cum si romatica cum pare in aceasta prezentare, mi-a placut cum a prezentat „noul fante de Obor”!

Despre Simply Bucharest tre sa va spun ca te lipesti de parca ai fi musca si el ar fi o farfurioara cu dulceata. De ce? Pai cum sa nu fi cucerit cand el descopera locuri ca acestea sau acestea (, urate ce-i drept), dar care sunt romantice si care spun povesti doar prin existenta lor. E placut sa iti iei prietena/sotia si sa o plimbi pe langa case ca acestea si pe strazi sau trepte ca acelea si sa te poti bucura de liniste intr-un oras mult prea zgmotos sau sa te bucuri de parfumul unor gradini parac ireale, intr-un oras al mirosurilor neplacute. Si nu pot sa nu ma minunez si sa nu imi placa cum faceau si din inscriptia pentru abonamentul la gunoi o chestie faina si cu gust. Si daca tot ati gasit in acest articol un link catre un alt iubitor de Bucuresti, cu el o sa continuam.

Rezistenta.Net este in principiu un blog de atitudine, nu unul dedicat exclusiv Bucurestiului. Insa ceea ce ila face parte a „clubului iubitorilor de Bucuresti si de citadin in general” sunt articolele sale cu eticheta Bucurestiul nevazut. Si imi place ca oamenii (pentru ca e un blog colectiv) chiar isi dau silinta si pun poze si baga informatie la greu, asa ca aveti de citit.

Pe Radu oltean l-am descoperit anul trecut prin toamna dupa Luna de Miere, cand cautam si alte poze din vestul tarii pentru ilustra plimbarile pe acolo. Si primul articol vazut a fost cel despre Cetatea si biserica din Saschiz. Si ca orice internautist care se respecta am dat cu „serci” pe la el prin bloaga si m-am abonat la RSS. Asa ca de atunci si pana acum am citit articole ca Vehiculele Bucurestilor, Turnul Coltei, Case cu pridvor din Bucuresti, Palatul Stirbei sau Hanul Rosu, Hanul Verde si Podul Rahova care il fac un real iubitor de Bucuresti. Si daca veti cauta mai „adanc” veti gasi si alte spatii urbane bine prezentate. P.S. Si daca v-a placut ideea acestui colt de on-line uite o ideea superba de promovare a acestui blog pe care le puteti pune si la voi pe blog – Afisele ART HISTORIA

Cam asta a fost primul episod din Iubesc Urbanul. Sper sa va placa, sa mai reveniti la citit despre spatii urbane si mai ales sa ii cititi si sa spuneti si altora despre acesti iubitori de care va vorbesc eu aici.

P.S. Si pentru ca m-a ajutat si sper sa am ajute si in continuare la marirea acestei „colectii de link-uri”, de astazi acest blog si-a gasit si un loc caldut la mine in blog-roll!

Andrei… 😉
KIP IN TACI

7 comentarii publicate

  1. Stai linistit ca pe Brebe il cunosc personal si avea chef de glume. Si la cat il stiu de iubitor de Bucuresti, cu siguranta si lui ii place mai mult poza asta decat una de acum!
    P.S. Astept sa citesc in continuare minuni de ale „voastre”! 😉

  2. Multumim pt. linkuri! Ne bucuram ca ne urmaresti articolele si te asiguram ca o sa mai ai ce vedea/citi 😀
    Referitor la dicutia cu poza Continentalului, una actuala ar fi foarte hidoasa, ca este acoperit de schele & cearsafuri cu reclame si o sa ramana mult asa, ca reabilitarea stagneaza (a lovit criza lanturile hoteliere).
    Raiden’s last blog post..Podul Izvor

  3. „E bizantina si apuseana, trandava si vioaie, zambitoare si posomorata, dornica de schimbari si infipta in trecut. Dupa anotimpuri, e inflorita ca Ramola, batuta de vanturi ca Ringul, troienita ca Newscky, fierbinte ca Toledo. De-a lungul ei, fara oranduiala, aproape fara rost, se insira palate si maghernite, case de tara si zgaraie nori, curti si gradini, morminte si biserici. Nu-i strada pe lume mai chinuita, mai muncita, mai miscatoare in silintele ei de a face din atatea contraste, putintica armonie.” Citesti despre podul Mogosoaiei si istoria Bucurestilor anilor 1680-1930. Cu riscul de a fi off-topic, de data asta nu recomand un site anume, ci o carte. „Podul Mogosoaiei” de Gheorghe Crutzescu. O savoare.
    Xplorio’s last blog post..Provence. Levantica.

  4. Ba sa stii ca nu faci rau. Pentru ca o carte citita cred ca poate da idei pentru 1000 de site-uri, insa o mie de site-uri citite nu prea cred ca pot face o carte! Iar cartile despre Bucuresti au in ele o savoare de neegalat, au in ele acel parfum de vechi si de special! 😉

Trackback-uri și pingback-uri 4

  1. gofaz.ro
  2. pligg.com
  3. Artistu zice… » URBAN II
  4. Artistu zice… » Cultura ESTIVALA - “Exista, dar lipseste cu desavarsire”! (vorba lu’ nenea Iancu)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*