Sal’tare
Va spuneam la sfarsitul episodului trecut, dupa trecerea prin Draganesti Olt, ca ii lasam Caracalului un episod singur, pentru ca e intr-adevar un orasel, care nu isi merita „eticheta negativa”. Apropo stiti de unde a aparut aceasta eticheta cu „caruta cu prosti” ? Uite de aici:
„În 1821 o căruţă plină de răsculaţi s-a răsturnat la Caracal. Erau oameni simpli, atunci cuvântul „prost” având semnificaţia de „om simplu”. În vremea comunismului, ciţiva politruci sovietici lipsiţi de cultură care cercetau documente vechi au denaturat sensul expresiei referitoare la Caracal.”
Si daca mai vreti sa stiti mai multe despre subiect fugiti la WIKIPEDIA, pe subiectul Caracal si o sa avetzi ce citi.
Acum hai sa va zic si cum am ramas io impresionat de orasul asta. Venind dinspre Alexandria si trecand cu masina pur si simplu, nu o sa ti se para ceva special la el. E un orasel trecut prin cangele industrializarii comuniste, cu stampile clasice: blocuri jupuite cu garaje pe langa ele, foste fabrici acum lasate in paragina, tigani jmecheri dritori de chilipiruri si toate celelalte pe care le stiti si de prin Bucuresti sau alte orase de campie. Dar daca lasi deoparte, bancheta masinii si o iei la picior prin Caracal o sa vezi, pe stradutele secundare casute ce poarta in barne, cate o suta sau 2 de ani. O sa vezi stiluri arhitectonice de care ai citit in diversele articole despre arhitectura romanesca. NU sunt sigur daca imi mai aduc aminte foarte bine aminte, insa la emisiunea facuta de Mihai Tatulici la Realitatea, se vorbea de 400 de conace, care au existat in Caracal, din care azi mai sunt doar 200. Si din care eu cred ca doar vreo 50 arata totusi omeneste. Restul sunt cam ruine ! (Parere personala !!!)
Si uite ca tot cautand pe net „izvoare” de inspiratie pentru documentare, am dat ca punct de inceput peste un articolul „La Caracal, istoria este la ea acasa”, din Gazeta de sud, in care se vorbea despre cativa din boierii acestui oras. Ce sa zic bun punct de plecare ! Si incep si eu cu primul, boierul Constantin („Costica”) Poroineanu, al carui nume il poarta si parcul central al Caracalului. Un parca care te cam „loveste” cu marimea sa in raport cu marimea si importanta economica din prezent a orasului. Si nu cred ca va lasa nici pe voi indiferenti cifra: 36 de hectare de parc ! Si daca tot am ajuns aici, hai sa vedeti si cum s-a intamplat ca omul asta sa faca aceasta donatie:
Povestea parcului
Despre ceilalti boieri eu unul pe campia intermetului nu am mai agsit fapte prea importante, asa ca va las pe voi, daca stiti ceva sa scrieti sau sa imi trimiteti.
Si ca sa nu vorbim „pe uscat” din punct de vedere fotografic, uite si niste dovezi surprinse de aparatul foto privind Caracalul si langa ele mai lipim parerea unui oltean mandru de urbea sa (va trebui sa aveti rabdare, pentru ca e o discutie forumista, care mai deviaza de la subiect, dar care in principal contine mult despre Caracal).
Si uite ca tot vorbind mai sus de parcul central al Caracalului, mi-a venit in minte Parcul Romanescu din Craiova si ma gandeam sa va zic cate ceva despre dumnealui. Insa ma abtin si o sa revin cu un subiect despre Craiova mai amplu, pentru ca stiu ca nu ma pot abtine si o sa lungesc postul asta prea tare si tind sa devin plictisitor.
Mai amintesc rapid de cateva puncte de atractie:
* Biserica si Ruinele Curtii Domnesti a lui Mihai Viteazu, datand sin secolul 16
* Muzeul Romanatiului (desi nu inteleg de ce e titlul in RO si textul in ENG; dar va descurcati voi ca sunteti cititori inteligenti !!!)
* Biserica Sfanta Treime – datand de la 1646
* Biserica Sfantul Ioan Botezatorul – datand din 1767
* Sinagoga din Caracal – din 1902
* Podul de pamant – relicva a drumului comercial roman – 6m adancime si 110m lungime – Zona: Campul Leu-Rotunda – Terasele Oltului ???
Am pus semne de intrebare ? Pentru ca io in plimbarile mele pe acolo, nu am auzit de el. Dar promit sa ma documentez si sa vin cu completari !
Si la final doua mici cirese aruncate pe tortul asta, numit Caracal:
– Prima cireasa e Municipiului Caracal punct GO punct RO – generalitati 😉
– Iar cea de-a doua „ciresica”, o reprezinta un articol interesant ? Ce zice el ? Pai cica nu doar Caracalul e o oaza de istorie vie, ci tot judetul Olt e cam plin de vestigii ! Sau cel putin asa ne spune Ziarul de Olt ! Cica locul 13 pe tara ! !
Gata aci se termina plimbareala pe ziua de azi ! Sper ca v-a placut !
Andrei… 😉
KIP IN TACI
Si noi care credeam ca doar la munte si la mare avem ce vedea….
Bine spus ! =D>
😉
Rasfoind paginile internetului am gasit acest articol si ma bucur ca mai sunt si persoane care nu vorbesc despre Caracal in mod negativ…Eu una, m-am nascut in Caracal, dar din pacate acum locuiesc in Turda(jud Cluj)…imi pare rau ca am plecat de acolo….e un oras superb, insa multi nu vad asta. Cat despre Constantin Poroineanu am auzit ca era un boier foarte zgarcit si ca sa nu lase intreaga sa avere urmasilor, a donat-o orasului, avand in vedere ca avea o legatura foarte stransa cu acesta:-)….
@Anca – nu pot decat sa ma bucur ca ti-a placut. Eu m-am indragostit de oraselul asta cochet odata cu indragosteala de actuala mea sotie, care e de acolo! Si sper ca in cativa ani sa redevina orasul pe care l-am vazut in cartea scoasa de Primarie. Pana atunci insa avem rabdar si ii dam inainte cu „tutun”! 😉