Impreuna pentru AGRICULTURA, crezul fiecaruia dintre NOI!

Sal’tare. Tocmai ce scriam aseara despre cum sa evoluam si uite ca azi dimineata ma loveste un bumerang tematic. Este vorba de documentarul lui Serban Georgescu, ”Varză, cartofi și alți demoni” la Lungulețu. Si pe scurt in acest documentar Serban urmareste timp de un an muncile si procesul de livrare pentru cartofi si varza. Mare problema a acestor oameni muncitori este ca refuza de ani de zile sa adote ideea de „impreuna pentru agricultura”.

Este nevoie sa gasim „vinovati” sau mai degraba „solutii” pentru Impreuna pentru Agricultura? 

impreuna pentru agricultura

In timpul documentarului suntem tentati sa cautam „vine” si „vinovati”. Insa dupa un timp ne dam seama ca acest lucru se intampla asa de 30 de ani, fara un final fericit. Si daca exemplele nu ar exista, am putea spune ca nu este 100% vina lor. Insa in conditiile in care vorbim de succese precum CAI Curtici sau Transavia (pe care o veti tot intalni de-a lungul Autostrazii Transilvania, nu prea au scuze. Sa nu mai vorbesc ca exista deja ideea de Depozite Frigorifice Colective din care vin si iau marii retaileri. Asa ca avand toate aceste exemple cred ca cei din Lunguletu trebuie sa treaca peste EU.

Sigur ca Lunguletu este doar un exemplu gasit de Serban in documentarul sau. Insa Romania este plina de exemple gen Lunguletu, in care oamenii suparati pe faptul ca nu au avut AL LOR, refuza un AL NOSTRU. Si desi li se explica si li se ofera argumente multilple pentru un IMPREUNA PENTRU AGRICULTURA, ei nu vor sa isi asume un RISC minim pentru un „putin mai bine” AL TUTUROR.

Oare mai e si altceva? Oare sa fie si componenta EDUCATIE?

Cu siguranta. Si iata ca Prezentul nu ne ofera un cadru educativ mai bun. Poate pentru ca nu avem inca om precum Cuza (daca tot este azi 24 Ianuarie) si nici un colectiv de oameni HOTARATI? Probabil ca da. Insa cred ca asa cum fenomenul #REZIST a reusit sa schimbe putin din societatea nostra. Cred ca tot un asemena efort comun ne trebuie si pentru EDUCATIE. Insa trebuie ca NOI toti SA NE IMPLICAM, daca vrem ca TOTI SA EVOLUAM.

Andrei, visand in continuare la impreuna pentru agricultura

Meserii si meseriasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*