IALOMITA: Minunea Baraganului – Jurnal de Romania

Sal’tare. Astazi am de gand sa termin plimbarea prin judetul Ialomita. In prima parte am ajuns cu povestile pana in comuna Ion Roata. De aici mergem in Balaciu, despre care descoperim in pagina de prezentare Balaciu.Go.Ro povesti interesante. Si mi-a placut ca am gasit de unde i se trage numele comunei care incepe imediat la iesirea din urzieni, Manasia – de la boierul Manasia din Garbovi. Balaciu are oameni harnici si descurcareti.

De aia ii lauda si Gazeta de Sud-Est punandu-le stampila de KM 0 al Sapardului in Ialomita. Si mai mult, in partea dreapta a site-ului puteti observa mai multe bannere de prezentare cu site-uri ale diferitelor comune sau orase din IL (Urziceni, Perieti, Cazanesti, etc).

La Alexeni in iarna lui 2007 Berceanu arunca o bomba – Aeroport (si unii au adaugat „pentru cursele low-cost”. Dar in scurt timp s-a dovedit ca nu era decat o vorba aruncata pentru cresterea artificiala a preturilor pentru terenurile din zona sau o gafa prostesca. Pana una alta cei din Alexeni au ramas doar cu biserica Sf Nicolae atestata din 1431, ca sistem de referinta si cu visul ca poate la un moment dat se va face ceva „productiv” pe locul acesta.

Despre Cazanesti stiu ca avea un complex zootehnic mare si Liceul agricol. In rest am aflat ca au vrut sa renunte in toamna anului trecut la titlul de oras, numa sa li se dea si lor o vidanja. Insa uite ca nu s-a putut. In rest pana la Slobozia toate campurile si tot malul Ialomitei sunt numa’ bune de fotografiat si plimbat, pentru ca au si campurile astea povestile lor.

Si daca mai dai si de un batran care sa stie ceva istorie a locurilor in care au fost deportati pe aici cei care nu placeau regimului comunist, va spun eu ca nu va va lasa sufletul sa plecati repede. Inainte de a intra in Slobozia faceti dreapta la ferma Hermes, care era dupa revolutie punctul special de atractie al zonei, pentru ca aici era cu copia casei din Dallas (serial de mare suuces la acea vreme), dar si cu copia Turnului Eiffel.

Inca mai puteti vedea cate ceva, dar nu mai este ceea ce era. Insa pentru cine nu a fost niciodata poate trece pe acolo. Eu sper sa se dezvolte acolo o mica zona turistica si de relaxare, pentru ca Slobozia chiar nu are asa ceva. Si daca tot vorbim de „turistic” uite o masura care mi-a placut – Caloianul intra in circuitul turistic.

Apoi ca obiective culturale importaznte ei au Biblioteca judeteana Stefan Banulescu si Centrul Cultural Ionel Perlea. Stiu ca multi dintre voi poate veti striga ca degeaba am zis eu ca Slobozia „nu are zona turistica de relaxare” si mai mult ca sigur ma veti intreba: AMARA ce este? Din punctul meu de vedere ea este de sine statatoare si nu o „domnisoara de onoare” a Sloboziei. Si in ultimul timp tre’ sa recunosc cat pot de sincer ca am auzit de la rudele mele din zona aceea, ca a inceput sa creasca. Nu mai e statiunea la care veneau doar batranii pentru tratamentele balneo! Ba chiar dintre cei care au copii, i-am auzit pe multi ca prefera sa vina cu ei aici, ca au apa sarata si o plaja faina.

Sigur ca nu sunt valuri, da’ sa fim seriosi nu le putem avea pe toate. Plus ca nu e nebunia de acolo si sansele de a-ti pierde copiii pe plaja sunt mult mai mici. Dar hai sa nu ne indepartam, pentru ca vreau sa va duc catre Cosambesti unde ministerul Culturii are pusa o placa de renovare pe conacul Bolomey si atat. De prin ’97-’98 se afla placa aia acolo si s-au facut in plus si niste schele, sa para ca cineva lucreaza acolo, dar pana acum cred ca si alea au putrezit. Pacat ca nu s-au interesat de renovare si punerea lui in circuitul turistic, pentru in comunele din zona (Cosambesti, Gimbasani, Marculesti) nu exista un restaurant sau un club.

Stiu ca veti spune ca nu are ce cauta in saracia asta, insa credeti-ma ca tot trecand pe acolo am observat ca au aparut si oameni care au bani si care i-ar da intr-un restaurant frumos si facut cu stil.

Si ultimul loc de care vorbim e Fetestiul. Un orasel micut si saracut al Ialomitei. Sigur ca saracia lui nu e cu nimic mai deosebita decat a intregului judet, insa e total TAMPEASCA, cat timp ei au Dunarea la nas si faleza pe care ar putea face ceva. Insa ce sa ii faci, tot cursul Dunarii, in afara de zona Mehedintiului parca e blesteamata sa aibe prosti care o administreaza. Pacat! Cred ca daca s-ar investi niste bani in infrastructura si daca s-ar oferi niste fonduri de dezvoltare, ar aparea cu siguranta si niste proiecte turistice faine!

Despre restul comunelor sau oraselelor din Ialomita nu prea mai stiu nimic si nici nu am gasit cautand pe net. Asa ca daca aveti ceva informatii si ceva povesti, mi-ati face un mare serviciu. Si ma intereseaza mai ales legat de zona adiacenta Dunarii, pentru ca simt eu ca sunt lucruri frumoase pe acolo de care nu stiu.

Andrei
KIP IN TACI

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. gofaz.ro
  2. pligg.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*