Sal’tare
Intamplarea sau destinul a facut ca saptamana noastra de miere sa contina judetul Valcea intre locurile de „scormonit” turistic. La Horezu nu mai fusesem, desi in zona am ajuns de mai multe ori, avandu-l pe unul din cumnati nascut in zona. Insa nici nu mi-am dorit atat de mult, pentru ca experienta atator locuri frumoase din Romania stricate, calcate in picioare sau pervertite la nivel de „obiectiv turistic de consum”, m-a facut sa fiu circumspect atunci cand ma gandesc sa ma duc la un obectiv celebru. Iar Horezu este un obiectiv de care stie orice roman, fie ca sta la Sighetu Marmatiei sau la Radauti Prut sau la Periprava. Nu degeaba este si in primele cinci obiective aduse in discutie atunci cand vorbim de atractiile turistice ale Romaniei
Pai si atunci care ar fi alegerea? Sa mergem sau sa nu mergem la Horezu? Mai gasim ceva interesant acolo sau acum totul este „comercial” si kitsch?
- Cu siguranta e bine sa mergem. Pentru ca oricat de mult „comercial” sau oricat de mult kitsch ar fi aparut, gasim motive de oale, cani, obiecte care tin de traditiile vechi care s-au perpetuat. Gasim acea genialitate a artei naive taranesti, de care ne e dor mereu si care ne fac sa spunem:
Uite ma, de aia ne place si an placea mereu LA TARA! De aia e pacat sa se piarda structura si traditiile si mestesugurile vechi din zona rurala. Pentru ca odata cu ele, se vor pierde si acest sentiment de bine si o bucata buna de amintiri si mai ales o bucata buna din tabloul numit istoria si valorile Romaniei!
- Stiu ca suna un pic pompos, un pic nationalist si un pic cliseic acest discurs, insa e pura realitate si purul adevar. Si tocmai de aceea eu mai vreau sa ma mai duc odata acolo unde se fac oalele cele mai oale – la Horezu. Si vreau sa merg cu ajutorul celor de la DRUM LIBER, care in afara de o excursie cu cazare si mesele incluse, mai ofera ceva care cred ca poate lasa amintiri greu de sters si o dragoste adanca pentru lut / ceramica / olarit si anume:
Bonus – Premiul este completat de cursuri de olărit. Totodată câştigătorii vor putea viziona toate etapele realizării unui obiect de ceramică, de la masa de lucru până la pictat şi uscat în cuptor
- De unde stiu acest lucru? Pai eu chestiile astea le-am trait deja acum 3 ani cand am visitat Maramuresul. O jumatate de zi am stat la un atelier de olarit si am plecat cu bratele pline de oale, dar mai ales pline de amintiri, plin de respect si impartasind muuulta dragoste pentru olarit, olari si oalele lor minunate
P.S. Si voi puteti participa. Trebuie doar sa spuneti ceva desre Horezu si olarit pe blogurile voastre (detaliile le gasiti la Drum Liber, in linkul kasat mai sus)
Andrei
KIP IN TACI
Lasă un răspuns