Hai la vanatoare de PIETE PUBLICE si FALEZE prin BUCURESTI!

Sal’tare
Uitandu-ma azi pe niste poze din diverse spatii URBANE, cu gand sa mai adaug ceva la „categoria aferenta”, mi-am dat seama ca fata de toate oraselele mai mici sau mai mari ale Romaniei, nu mai zic de cele ale Europei, noi nu avem un spatiu pietonal „dedicat”. Nu avem o piata in care sa se poata aduna porumbeii ca la Sibiu, nu avem un spatiu larg ca la Craiova sau o frumusete de piata cu o biserica precum Catedrala de la Timisoara. Ba ma mult. Avem Dambovita si Lacul Morii, dar nu stim sa cream imediata sa apropiere o faleza (acolo unde se poatea). Sigur ca idei am tot vazut, de la TUB pana la Proiectul de civilizare al Dambovitei sau „Insula de fite” de pe Lacul Morii. Si totusi nimic nu se misca. Sigur ca articolul nu se vrea un strigat in plus, pe langa atatea mii existente, ci as vrea sa identific cateva spatii publice pietonale pe care sa le pot compara cu Piata Datului din Brasov sau cu a Operei din Timisoara sau cu aceea din Craiova (careia, spre rusinea mea, nu stiu cum ii spune) sau cu Piata Mare / Mica din Sibiu sau poate vreo bucata de Dambovita in care sa ma plimba ca pe faleza Begai.

  • Primul loc care imi vine in minte e LIPSCANI-ul / Smardanul si alte locuri din Bucurestiul vechi. Stiu ca sunt mici, insa astea e singurele pe care le stiu pietonale 100% in afara parcurilor.
    Apoi ar fi superb sa vedem inchis spatiul de pe langa Parcul Gradina Icoanei, insa nu ar fi deloc „o piata publica”. Dar ar fi ceva
  • Sigur ca unii mi-ar putea bate obrazul si m-ar putea intreaba de ce nu zic nimic de Piata Revolutiei. Pentru ca ea nu este un spatiu propriu zis total. E doar „un sac cu patru guri”, unite foarte bine prin intermediul pasajului. Spatiul ar putea fi o piata propriu zisa, daca toata circulatia de la Rosetti pana la Calea Victoriei si de la Galeriile Orizont pana la Unirii sau pana la Sfantu Gheorghe la intrarea in pasaj ar fi restrictionata sau mutata intr-un eventual pasaj subteran. Ei si atunci da am putea vorbi de o piata cu personalitate si INTREAGA sau TOTALA asa cum putem vedea prin alte parti!
  • Faleza pe Dambovita nu am putea avea decat dincolo de targul de masini de la Vitan cu conditia sa se mute ambele sensuri ale soselei pe partea cu CET Sud. Insa pana nu se rezolva cu mirosurile grave de la groapa de gunoi de la Glina, nu se va putea crea un spatiu public acolo. Si sigur investitia ar fi super mica pentru Lacul Morii, insa nu il mai aduc in discutie pentru ca asta, chiar si asa murdar si urat mirositor, e folosit la greu

In rest eu nu mai vad locuri pe care sa le putem numi piete publice in Bucuresti. Asa ca va las pe voi sa mai gasiti si sa imi spuneti si mie!

Andrei
KIP IN TACI

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. pligg.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*