Sal’tare
Daca va spun Turcia sau Grecia, la ce va duce gandul? Antalya, Halkidiki, Santorini, Bodrum, Thasos, Kusadasi si altele. Si aveti toata dreptatea din lume sa va ganditi asa, pentru ca asta este „cartea lor de vizita”. Super locuri de vacanta. unde nu mai pui ca in Halkidiki acu, cica gasesti intr-o gramada de restaurante meniuri in roamana si ospatari care rup cate putina limba roamana, iar unii dintre ei sunt chiar romani.
Si totusi dincolo de aceasta superba „poleiala” exista niste chestii „interesante” legate de aceste doua tari si care se leaga de vesnicul razboi religios dintre cele doua tari si de relatiile poltice inghetate, datorita acestui motiv.
Cand a inceput asta? Pai din timpul razboiului ruso-turc din 1919 – 1922.
De ce nu vor renunta niciodata nici grecii si nici turcii la pozitile reci? Pentru ca Turcii stiu clar ca zona este intesata de dovezi ale ortodoxiei pe intreaga ei suprafata. Si daca spun doar trei nume Capadocia, Constantinopol si Cilicia veti vedea toate se leaga. Si daca vreti mai multe detalii despre cum a inceput ortodoxia pe acolo, va recomand cu caldura (chiar daca nu sunteti ortodocsi practicanti), sa cititi (ca si carti de istorie) cele doua volume ale lui Stelianos Papadopoulos „Vulturul ranit” si „Viata sfantului Vasile cel Mare”. Stilul sau de a prezenta nu doar faptele religioase, ci si foarte mult din contextul politic al vremii este foarte placut si foarte antrenant.
De ce sunt mai degraba de partea grecilor? Nu neaparat pentru ca sunt ortodox, ci pentru ca nu imi plac extremismele de acest gen.
Ce mi-ar placea sa se intample acolo? Sa fie o intelegere ca la noi in Dobrogea.
Voi ce parere aveti? In plimbarile din Grecia sau Turcia ati vazut sau resimtit si aceste „nuante”?
Andrei
KIP IN TACI
Lasă un răspuns