freelancer texte

FREELANCER?!? Adica „singur in jungla”!

Sal’tare
Frate am citit la Dojo, despre cum e sa fii freelancer si sincer sa fiu m-am speriat. Nu de alta, dar eu nu prea reusesc sa fiu „multifunctional” si „high-multitasking” (adica nu ma pune sa fac mai mult de maxim 3 lucruri in acelasi timp, ca nu le fac bine). Sigur, in principiu imi place sa lucrez „single-tasking”, insa atunci cand e nevoie o fac.
Insa daca ar fi sa o pornesc pe drumul FREELANCING-ului, cred ca as accepta doar intr-o asociere de 3 sau 4 intr-o echipa, pentru ca nu mai avem o piata virgina cu posibilitati nenumarate de dezvoltare si o gramada de idei inca nefolosite. Asa ca daca doresc singur sau impreuna cu alti „doritori” de a pune in aplicare o idee buna si de a porni „o chestie”, trebuie facuta profesionist, fara prea multe greseli, cu multa ambitie wsi cu de 100 de ori mai mult rabdare
Si vedeti ca in titlu am zis „SINGUR IN JUNGLA”. Mie unul asa mi se pare ca e, pentru ca si mediul concurential e crud la ora asta. Mai ales in conditiile in care suntem in plina trecere printr-o criza mondiala, resimtita la toate nivelurile. Acum doar EFICIENTA si SOLUTIILE BINE ADAPTATE pietei pot aduce clienti, venituri si implicit PROFIT. Asa ca toate acele „dezavantaje” de care vorbeste Dojo in textul de mai sus cred ca pot fi rezolvate intr-o echipa.
Evident ca in cazul asta avem un alt mare impediment – RELATIILE si COMUNICAREA. Insa in conditiile in care exista FAIR-PLAY, IMPLICARE TOTALA si toti cei din echipa isi dezvolta CAPACITATEA de a prelua task-uri, de a se inlocui unul pe altul, precum jucatorii de fotbal de la echipele mari, cred ca „activitatea” are sanse foarte mari de a fi sau de a se transforma intr-una de succes.
Sigur ca dupa momentul in care ajungi ai succes, intervine o alta problema (un pic mai complicata, zic eu) – SA TE MENTII ACOLO. Insa solutii si idei sunt si pe partea asta. Totul e sa stim sa ne informam, sa invatam din experienta celorlalti si sa fim atenti la toate detaliile!

Andrei
KIP IN TACI

2 comentarii publicate

 1. Mare atentie cu cine colaborezi. Decat un colborator aiurea, mai bine singur. Io pe principiul asta sunt. Nu e greu sa lucrezi singur, pentru ca nu faci multi-tasking non-stop. Adica nu ca mine, care si desenez in photoshop si fac calcule, si studiez statistici. Nu trebuie sa fii atat de dezlanat ca mine, poti sa le faci PE RAND.
  Stiu ca pare de speriat, DAR NU ESTE.
  Singura mea problema a fost ca eram pe zero cu banii, deci a trebuit sa produc REPEDE, pentru ca oricum aveam vreo 600-700 USD cheltuieli pe luna (leasing de masina si darile catre stat ca firma). de asta am si tras ca bezmetica, sa nu ma imprumut de la ai mei.
  Dar un fel de freelancing am facut si cu 2-3 ani inainte, cand inca aveam un job, si era misto. Lucram mai putin, dar mai prindeam niste bani „de buzunar”.
  Nu sunt adepta colaborarilor. Exista o singura persoana in care am totala incredere si careia ii lasam datele de conturi pentru cand plecam din tara, culmea e ca din pacate nu mai lucram impreuna, ca e plecata in Macaronia. In rest NIMENI nu are full access pe nimic. Prefer sa lucrez mai putin (recte sa castig mai putin), decat sa stau sa repar tampeniile altora, mai ales daca eu „semnez” pentru lucrari.
  Se poate trai OK din freelancing de unul singur. E bine sa nu pornesti in „chiloti” ca mine si sa ai timp sa te dezvolti in ritmul tau. Nu e imposibil insa. Sunt milioane de oameni care fac bani buni din asta, deci se poate. Si nu sunt mai destepti decat noi 😀
  .-= dojo´s last blog ..Jack and Bobby 2004 =-.

 2. * Nu zic ca nu ai dreptate, insa io am un fix cu echipele si cu munca in echipa. O fi din cauza ca sunt de ideologie socialist
  * Ba sa stii ca asa cum le faci tu nu inseamna DEZLANAT, Inseamna eficient. Pentru ca daca te apuci sa le faci pe rand si usor, te trezesti ca sunt mereu altii inaintea ta si ca te omoara concurenta
  * Sa speram ca dupa ce va creste matei mai mare si dupa ce voi gasi ideea cea mai potrivita (din cele la care lucrez acum, cu mai multa sau mai putina tragere de inima), sa mai am curajul necesar de a ma face si FREELANCER. Pana atunci raman insa „sclav” la patron, ca responsabilitatile ie multe si posibilitatile putine! 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*