fostele Fabrici ale Bucurestiului

Sal’tare
De vreo cateva luni incoace m-am imprietenit cu tramvaiul 11, ca e mai ieftin decat benzina Loganasului meu. Si in fiecare dimineata si seara am in fata privelistea dezolanta a fostei platforme industriale de langa soseaua Progresul (Trafic Greu – cunoscuta popular). Se darama acolo intr-o veselie si pare ca sunt si planuri pentru a se construi ceva. Insa pe mine ma doare sincer sufletul cand stiu ca, ceea ce se va construi, vor fi alte depozite sau alte „super” / „hiper” marketuri. Ma ingrozeste sincer ideea ca Romania se incapataneaza si este „sustinuta” sa nu mai creeze. Sa devina un om nou, care face doar ce i se spune:

NOI ASCULTAM, NU GANDIM!

Sigur, a-ti putea spune ca in conditiile actualei dezvoltari
economice, asta e si singurul lucru pe care ni-l putem permite sa il facem. Nu spun ca nu aveti dreptate, insa patriotul, antreprenorul si evolutionistul din mine nu vrea sa se opreasca din visat la o Romanie Altfel. La o Romanie in care fabrica pe care inca sta scris INDUSTRIA IUTEI de pe Trafic greu, ar putea scoate din nou covoare. O Romanie in care am vedea cel putin o fabricuta mica de 100 – 150 de locuri de munca, aparand in Bucuresti de 2 ori pe an.
Ce ziceti? Visam impreuna? Sau facem impreuna ceva ca visul meu sa se implineasca?
Andrei
KIP IN TACI

4 comentarii publicate

  1. asta e o problema in toata tara. nu mai exista fabrici. gandeste-te ca intr-un oras mic o fabrica tine in spate 1500 de oameni, sa zicem. cand se inchide, pentru oamenii aia va fi foarte greu sa+si gasesca un nou loc de munca pentru in orasele mici oferta este mult mai mica. plus ca fabricile nu sunt bune doar pentru locuri de munca, ci si pentru industria noastra, pentru export etc etc

  2. Eee, Carolina eu nu m-am ami dus asa departe, pentru ca in ultimul timp vad ca oamenilor le pasa mai putin de lucrurile mari si de termenele indelungate. Toata lumea vede „pana la varful nasului”, asa ca m-am adapta si eu si am vorbt doar de primul vanataj pe care il are o astfel de fabrica deeschisa sau neinchisa! – 😉

  3. Artistule, industrie ar fi bine sa existe dar nu in centrul oraselor. Cum te-ai simti daca drumul tau cu tramvaiul 11 ar fi blocat zeci de minute de camioane/tiruri si alte masini grele care vin/pleaca de la fabrica? Sa nu uitam ca dezvoltare inseamna si relocare. Relocare in spatii adaptate noilor tehnologi, noilor cerinte logistice. Ca din pacate ce se darama in mijlocul urbelor nu este inlocuit cu nimic pe platformele industriale, asta este marea durere.

  4. Alex hai sa iti povestesc o intamplare traita de un unchi de-al meu:
    – Era acum vreo 10 ani prin Turcia si nu a vrut sa plece de acolo fara sa isi cumpere un covor (apropo de fabrica de covoare), pentru ca stii bine ca la ei in Bazar sunt lucruri faine si foarte ieftine. Insa intamplarea face ca respectivul covor pe care l-a placut, sa fie ultimul si cu un defect de fabricatie, dar care putea fi reparat. Unchiul meu a zis ca accepta si turcul a spus HAI LA FABRICA, IN SPATE. Unchiul meu nu intelegea unde, pentru ca era invatat cu mastodontii romanesti. Si mare i-a fost mirarea, atunci cand a descoperit o fabricuta de covoare pe o suprafata de 250 de m patrati cu 30 de muncitori. Iar ceva in genul acesta se poate face chiar si in oras. Nu zic in centru, insa pe ruinele fostilor mastodonti industriali comunisti (care sunt aproape la marginea orasului) mi-ar placea sa apara asa ceva. Si poate si fabricute de elemente de mecanica fina, si fabricute de jucarii, s.a.m.d.
    Si toate ajutate de noua tehnologie, care e din ce in ce mai mica si mai performanta si mai putin poluanta!
    Gresesc gandind astfel?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*