EXCELSIOR sau tradus vulgar „Mereu, mai sus!”

Sal’tare
Am avut aseara placerea de a-l vedea la Memorialul Durerii, la TVR Cultural, pe dom’ profesor Petre Tutea. Intins pe pat, cu maxilarul tremurand, raspundea intrebarilor puse in legatura cu cele intamplate in lagarele comuniste de-a lungul vietii lui si in legatura cu pedepsirea celor care faceau „reeducari” atunci. Ei bine raspunsul lui a fost:
„NU, NU MAI TREBUIESC DEZGROPATI MORTII! INSA INVATATI DIN CEEA CE VA OFERA TRECUTUL SI NU MAI DATI VOIE SA SE INTAMPLE CE S-A INTAMPLAT! VINOVATI NU SUNT INDIVIZII, CI SISTEMUL!”
Sigur ca probabil suna a resemnare de om care astepata calm clipa cand va spune ADIO acestei lumi. Si e normala intr-un fel reactia asta, pentru ca nu mai poti trimite la pedepsa capitala un om de 70 sau 80 de ani care nu a fost pedepsit atunci. Insa ideea ca el e resemnat iti dispare la urmatoarea intrebare a Luciei Hossu-Longin:
* „DACA AR FI SA AVETI CAUM 18 ANI SI SA INCEPETI DIN NOU VIATA CE ATI FACE!”
Limpede, cu o lucire aproape razboinica in privire si cu o incercare timida de zambet in coltul gurii dom’ profesor spune:
* „N-AS SCHIMBA NIMIK! TOT CE AM TRAIT SI-A AVUT ROSTUL LUI!”
* „SI DACA AR FI SA FITI PUS LA ZID?”
* „NU M-AS LASA SI AS MURI STRIGAND: EXCELSIOR
Si acum problema pe care mi-am pus-o. Cati dintre noi, generatiile astea tinere mai avem puterea de a muri pentru un ideal? Cati dintre noi pretuim libertatea, la adevarata ei valoare? Cati dintre noi simtim patriotismul asa cum il simt si il simteau ei? Sigur ca la aceeasi categorie intra si intrebari precum:
* POATE NU MAI E SUNT ACESTE PRINCIPII SI IDEI CELE CARE SA AJUTE LUMEA SI CELE CARE SA CREEZE PERSONALITATI CAPABILE DE MINUNI? ACUM OARE SUNT ALTELE „CALITATILE” UNUI FAT-FRUMOS, DIN PUNCT DE VEDERE IDEATIC ?
Andrei… 😉
KIP IN TACI

4 comentarii publicate

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. Blogoree bligg
  2. “SA FIM CORECTI!” sau mai bine “SA TRAIM BINE!” ?!? » Artistu’ zice ca…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*