EROI DE ROMANIA

Sal’tare
In decembrie am plecat cu mandra mea cea draga si cu firma ei la munte intr-un team building. Ei bine acolo am avut sansa sa vad trei fost militari care trecusera prin teatre de operatiuni ca Albania, Afganistan si Angola. Unele din povestile lor m-au cutremurat profund. M-am bucurat in sinea mea ca mi-a trecut nebunia pe care o aveam in cap acum 5-6 ani, sa ma inrolez de buna voie in armata, chiar pentru a ajunge in teatre de operatiuni, pentru ca se castiga foarte bine. Atunci auzisem doar atat, fara a avea si idee cat de greu e acolo si cat de greu reusesti sa te mentii „pe linia de plutire” din punct de vedere emotional, in conditiile in care in Afganistan era o medie de un mort pe zi.
Sigur ca era ba cate un american, ba cate un englez, dar si romani din cate ne mai aducem aminte. Si tot discutand cu baietii, le spuneam ca eu acum un an ma cutremurasem la ideea ca un alt prieten mi-a povestit ca Angolezii cum vedeau cate un caine iesind din tabara militara ouneau ceunul la foc, caci era rist de mancare. La care unul din baietii de acolo a replicat:
ANDREI, CREDE-MA CA IN AFGANISTAN PUTEAU SA SE MANACE SI INTRE EI. AJUNSESERAM SA NU NE MAI PESE! VROIAM DOAR SA PLECAM SI SA NU MAI VEDEM CUM IN TABERELE MILITARE PICA ZECI DE BOMBE ZILNIC SI VROIAM SA UITAM DE MESERIA DE SOLDAT!
NU mai zic de statul roaman care dupa ce iti risti viata acolo, te primeste cu o birocratie greu de imaginat, dupa ce vii de acolo si cica de multe ori se face ca uita de titlul tau de „soldat in razboi”.
Despre aceste lucruri si despre altele vor vorbi in Eroi de razboi la ora 20 la Antena 3. Am aflat de acest reportaj de la Anca Grădinaru, de pe blogul ei, via Vlad Petreanu.
P.S. Cred ca acest articol merita un epilog semnat de
Cristian Buica – Romanta de cantat in permisie

Andrei… 😉
KIP IN TACI

7 comentarii publicate

  1. Doar o mica observatie: daca acei soldati, in timpul unei misiuni de mentinere a pacii, isi doresc sa plece cat mai repede din acel loc si sa uite de meseria de soldat, ganditi-va cum este pe timp de razboi; cand esti departe de el, esti ignorant si ti se pare ceva plin de eroism; cand faci parte din el iti dai seama de toate ororile lui. Inainte de razboiul din Irak, se faceau tot felul de sondaje prin America: multi declarau ca sunt de acord cu razboiul, dar nu erau in stare sa raspunda la simpla intrebare „Ce ti-au facut tie irakienii?”.

  2. @Vis89 – Atunci mai vb de subiect tot pe bloguri!
    @Avatare – Tu inca mai crezi ca razboairele sunt facute de noi cetatenii? Esti naiv omule! E clar ca noile razboaie nu mai tin cont de noi, ci doar de egoismele si orgoliile celor mari! Asa ca nu te mai pacali singurel! 😉

  3. M-ai inteles gresit, nu am presupus nicidecum asa ceva. Era vorba de sondaje facute de ziaristi, inutile, dar cu scopul de a se afla opinia publica. Eu subliniam faptul ca oamenii sunt ignoranti, ca isi dau cu parerea fara sa gandeasca, ca sunt prost informati si, mai ales, prost educati.
    Unii nu au auzit de razboi decat din filmele cu eroi care mai de care si sunt de acord cu orice razboi, numai sa nu fie ei implicati in el.

  4. Eee atunci asa spusa sa stii ca este perfect exprimata ideea! Insa mai adaug inca o chestie pe care mult o vad dar putin o exprima. Marea masa a omenilor care sunt de acord cu razboaiele sunt manipulati la greu. Li se ofera realitatea „strambata” dupa dorinta celor care au interese. Sigur ca asta nu scuza lipsa lor de informare, insa din punct de vedere moral cei din conducere care faca asa ceva sunt vinovati!
    P.S. Si tot eu imi replic: CE COPIL SUNT! MAI CREDE AZI CINEVA IN MORALITATE! 🙁

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*