Englezii… aceste contraste, carora nu le poti da IGNORE

Sal’tare
Totul a pornit sambata, la meciul Barcelona – Manchester, cand am simtit ca imi venea sa dau ci ei de pamant si jucatori si spectatori englezi. De ce? Pai jucatorii au fost niste nesimtiti, cum greu crezi ca gasesti, dandu-si jos imedat ce medaliile pentru locul II, imediat ce le-au primit. iar spectatorii pentru ca nu au stiut sa le multumeasca lui Sir Alex Ferguson si echipei superbe pentru toate acele clipe frumoase traite. Nu e posibil sa pleci ca un nesimtit de pe stadion, fara sa ii aplauzi si fara sa le canti. Au ajuns totusi sa joace in cea mai titrata finala intercluburi a planetei. Orice echipa care ajunge pana in finala unei asemenea competitii ar trebui sa fie fericita chiar si cu locul II. Nu poti fi atat de egoist sau de orgolios, incat sa spui ca alt loc decat I nu exista pentru tine…
Si dupa aceste momednte de furie am zis sa fac o lista cu ce imi place si ce nu imi place la omuletii astia:
Si incep cu acel lucru pe care il stim cu totii inca din copilarie – FIVE O’CLOCK TEA. Da’ frate, ii respect ca multi dintre ei stiu sa isi ia aceasta pauza la orele dupa amiezii, pentru a savura un ceai. E o dovada de respect fata de sanatatea lor, fata de un stil corect de viata, dar si fata de o traditie pe care o respecta.
Am folosit cuvantul TRADITIE. Ei bine apropo de ea, e ceva ce nu imi place la ei. Incapatanarea in a ramane la ideile „traditionaliste”, de a fi in continuare un CONSERVATOR vechi. Sigur ca nu toti sunt asa, insa ca entitate colectiva si politica, mie mi se pare ca ei inca sunt tributari unor idei si a unor principii invechite si nu inteleg ca pana si CONSERVATORISMUL se schimba.
Imi plac muuult de pentru ca stiu sa isi apere si sa isi pastreze identitatea nationala. Stiu sa fie nationalisti si sa puna intotdeauna interesul cetateanului englez inainte.
Insa in acelasi timp nici nu pot sa suport atunci cand ii vad ca se apuca sa critice unele din tarile in care politica este una nationalista. Adica nationalismul e bun doar pentru NOI si pentru interesele noastre. Deci ceva din vechii imperialisti, egoisti si orgoliosi a ajuns pana in zilele noastre. Si totusi ar trebui sa isi mai vada lungul nasului, ca in vremurile actuale nu mai sunt ei buricul pamantului!
Si nu in ultimul rand imi place de ei, ca sunt un loc cu adevarat civilizat… insa nu imi place cand imi spun ca civilizatia a plecat de la ei. Pentru ca „un pic” inaintea lor au fost romanii. sau poate nu imi aduc eu bine aminte?
Andrei
KIP IN TACI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*