Modern Dad
Funny Genius boy Thinking in studio shot

Educatie: Baiatul meu a deslusit sistemul!

Stiti atunci cand aveti senzatia ca odrasla voastra nu este destul de pregatita ca educatie pentru viitorul adult care trebuie sa ajunga? Atunci este fix momentul in care intri in panica pentru viitorul lui. Creierul tau se gandeste la copil ca la un viitor adult care esueaza. Ei bine lucrurile nu stau chiar asa.

Sistemul, pandemia si copilul – Educatie

Din martie 2020 copilul invata in sistem online la scoala. Si dupa amiaza ajunge la afterschool unde isi rezolva temele si diversele enigme de la clasa. 3-4 ore in care este cuprins si un curs de pregatire in zona artistica a lui. E nevoie de pasiuni pentru a putea avea o viata frumoasa.

Nu-i un secret ca lucrul online la scoala (cu neajunsurile lui) ne-a pus creierul pe bigudiuri. Si noua ca parinti, dar si lor (beneficiarilor) care sunt copiii. De multe ori suntem intr-un exces de zel si ne gandim doar la stresul nostru. Uitam ca si ei sunt implicati direct in tot acest joc periculos al schimbarii de mentalitate in educatie intr-un an pandemic.

Scoala fizica se intoarce, dar nu pentru toata lumea – Educatie

Si iata ca in decembrie 2020 a aparut primul zvon, cum ca in februarie 2021 urmeaza sa se intoarca multi dintre cei mici in clasa. Cu distantare sociala si restul de lucruri de respectat (masca si dezinfectare), cei mici si mari urmeaza sa se intoarca la scoala.

Frasuiala mare pe grupurile de Whatsapp de mamici si tatici si pareri cat mai diverse. Ca fiecare are o opinie nu e o tragedie. Dar multi nu inteleg ca trebuie sa se alimenteze cu informatii despre educatie de unde trebuie, asta este o tragedie. Nu poti citi pe Facebook despre subiect sau sa te alimentezi din gura in gura ca pe vremuri. Prezentul actual implica responsabilitate din partea ta ca parinte sa te informezi corect.

Informatiile care au tot circulat nu erau clare in privinta a ce clase merg intai la scoala. Matei al meu e clasa a V a si se pare ca ei vor ajunge ultimii in clase. N-aveam de unde sa stiu pentru, ca pe grupurile de parinti si scoala informatiile curgeau si se bateau cap in cap in ianuarie, cred ca pe la jumatate.

Din Fornite si Minecraft catre realitate – Educatie

Cand il priveam cum se pierdea in joc fara sa fie atent la noi cei din casa m-am intrebat mereu daca el este unul dintre cei doi care trebuie sa-mi aduca mie o cana de apa la batranete. Si eu retrograd, cu ganduri imprumutate de la bunici si parinti. Intr-un cuvant nu eram incantat de viitorul lui analizand doar joaca lui pe calculator.

Intr-o zi eram stresat de munca de acasa si de discutiile de pe grupuri de parinti vis-a-vis de intoarcerea la scoala. Cand tocmai ce se urca in masina pentru drumul nostru de la After School catre casa am zi deschis discutia si cu el despre scoala.

Am ramas placut surprins…

… cum privind absent pe fereastra catre cine stie unde, copilul mi-a recitat programul Ministerului Educatiei:

„Tati, din 8 februarie o sa mearga la scoala clasele 1-4, a 6 a si a 8 a. 1-4 pentru ca sunt la inceput si au nevoie de educatie, iar a 6 a si a 8 merg la scoala pentru ca urmeaza examinari in cazul lor. Noi a 5 a si a 7 a cred ca vom ajunge la scoala dupa 15 martie. Asta in functie de cum se descurca cu clasele care merg deja. In rest ramanem sa invatam online de acasa”.

Si a continuat programul de privit spre fereastra ca si cum ceea a recitat mai devreme era deosebit de banal.

Eu am ramas interzis aproape de a face un accident in trafic. Eram siderat: „Cum ma un copil de clasa a 5 a stie si noi adulti ne frasuim pe grupul de whatsapp sa intelegem

L-am intrebat aproape sfios: „Pai astia pe grupul de parinti nu stiu astea„. A dat din mana a lehamite, a bodoganit ceva si si-a vazut de „filmul” lui privit pe geam. Poate isi facea strategia urmatorului meci de Fornite, nu stiu.

Sistemul nu-i mai poate pacali si pe ei – Educatie

Am inteles cu ocazia aceasta ca sistemul de educatie nu-i mai poate pacali si pe ei. E un facut, ca de aia nu-i intelegem, pentru ca si noi suntem mancati pe interior de sistemul vechi. Am fost nascuti si crescuti in spiritul aceasta. De aici cred ca intervin si foarte multe neconcordante intre ceea ce isi doresc ei si ceea ce visam noi pentru ei.

Mai trist e ca am imbatranit si noi si am uitat cum este sa-ti taie cineva elanul cand ai ceva in cap. Sa le dea Dumnezeu sanatate copiiilor mei, nu sa-mi aduca o cana de apa, ci sa inventeze un robot. Si acela sa-mi aduca o cana de apa si sa-mi aline dorurile de batran, iar el sa-si vada de viata lui de adult.

educatie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*