tatici copil parinte tatic

Educatie financiara: „Imblanzim banii” si „Educam poftele” – #DPT12

Educatie financiara”… intr-o lume atat de bogata in ispite!”

Cateodata DA. Insa acest fapt nu se datoreaza neaparat intelepciunii sau echilibrului meu interior, ci si mediului in care apar atractiile, influentei celor din jur si altor factori.

Si totusi, cum facem sa rezista si altor medii mai putin „ajutatoare” sau mai putin prietenoase?

Eeee uite ca dragele mele mamici dedicate de la Digital Parents Talks s-au gandit si la acest aspect. Asa ca editia cu numarul 12 (din data de 24 Martie 2018) al Digitalului a avut ca tema „Scoala de bani”. Si i-am avut acolo ca „invatatori de educatie financiara” invitati pe cei de la BCR: Roxana Marcu, Claudia Oprescu si Bogdan Stefan care au creat cu multa rabdare acest curs eficient.

Un atelier practic si aplicat, in acelasi timp a fost si pentru copilasi. Si desi unele informatii (precum ideea de TROC, pentru copiii mai mari), au fost „in reluare”, a fost in mare parte si un moment in care cei mici au iesit intru-catva din zona de confort si au inteles ca „papucii parintilor lor” nu sunt foarte confortabili.

Frumos a fost ca cei trei corifei ai acelei dimineti ne-au avertizat de la inceput, ca la final vom fi tristi. Evident ca am zambit complice cu totii, crezand ca e o strategie motivationala. Insa realitatea ne-a dovedit contrariul. De ce?

Pentru ca trebuie sa fim PRIENTENI CU propriile FINANTE, daca vrem sa fim ECHILIBRATI – Educatie financiara

Ideea de a ne face o lista cu toate cheltuilele facute zi de zi si tragerea unei concluzii in privinta stilului nostru de viata, nu e chiar unul care sa ne placa. De ce (din nou)? Pentru ca e greu sa recunoastem ca gresim si mai ales e greu sa trecem de la:
Clasicul…

Dar viata mea? Eu cand o mai traiesc? Cand ma mai bucur de ceea ce am?

la

Vreau sa am grija de cum CHELTUI si mai ales vreau sa fiu REALIST cu propriile mele limite!

Si in acest cei care incercasera deja niste solutii incipiente cu simple liste de Venituri – Cheltuieli sau cu planuri mai complicate au impartasit din experinta lor. Cei de la BCR ne-au aratat si ei un model de calcul, incercat de-a lungul cursurilor Scoala de bani – Educatie Financiara.

Si desi parea destul de complicat, pentru ca ne punea pe noi sa ne ecaluam economiile si salariul anual, apoi intr-o alta categorie sa scriem obligatiile (gen credite, asigurari) era de fapt un exercitiu destul de simplu, care ar trebui facut de fiecare dintre noi „parintii responsabili” cel putin odata pe an, daca vrem ca STIMA NOASTRA de sine sa stea la cote acceptabile si daca vrem ca frustrarile datorate „pozitiei sociale” sa nu isi faca loc in „bagajul nostru emotional”.

Ce au facut copiii nostri in acest timp? Pai atelierul de educatie financiara care va vorbeam la inceput si in care aminteam de ideea de TROC. Si pentru ca cei de la BCR vor ca aceasta LECTIE sa fie una de lunga durata, ne-au trimis la cateva zile si un pachet format dintr-o pusculita, un joc Saboteur si un joc Carcassonne. Si fiecare din ele au si componenta de responsabilizare. Asa ca cercul responsabilizarii de la aceasta superba actiune facuta de aceste fete minunate, chiar se incheie magic.

Partea a doua a fost dedicata antreprenorilor si despre vesnica intrebare „PFA sau SRL? Cum îți poți maximiza profitul”. A fost interesant si educativ cursul de Educatie financiara, dar cum sunt un curajos antreprenor, nu prea am sa va spun prea multe, poate doar ca as recomanda-o „cu doua maini” pe Delia Olteanu ca „ajutor pentru orice start-up-er” si pe cei BCR ca ajutor de inceput.

Sponsorii si partenerii evenimentului au fost evident BCR, Lidl și dragii nostrii obisnuiti de la DGASPC Sector 6, care ne primesc mereu la dragul Conac Golescu Grant.
Va imbratisam cu mult drag, Ana Nicolescu și Lavinia Pavel, zanele de la Parenting PR
Fotografii de Mihai Răitaru

Au mai scris despre acest eveniment si: Ana Nicolescu, Izabela Caragea Marinescu, Tina Solonaru, Irina Maria Mitrofan Bitca, Iohanna Purdea, Elena Santos, Marina Bliderișanu, Ivona Oancea si Cristina Calin.

Andrei
KIP IN TACI

educatie financiara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*