muzica veche gabi lunca
muzica veche

Dupa modelul: HAI P’ACI, CA E MAI SCURT…

Sal’tare
Azi am chef sa vorbim despre cum incercam cu totii sa ne facem viata mai usoara folosind scurtaturi. Pentru ca toti avem tendinta asta naturala. E o metoda de eficientizare innascuta. Cand suntem mici ne aducem toate jucariile langa noi, creand o dezordine de nedescris in camera, doar pentru a nu mai face drumul pana la dulapul respectiv. Cand crestem, incercam tot felul de subterfugii si tehnici de negociere primitive, pentru a scapa de chinuitoarele lectii. Iar cand ne reusesc, primim din partea celor din jur, afirmatii de genul:

MAAA, CE JMECHER E ASTA MICU’!

Dupa aceea, cand scapam de scoala „eficientizarea muncii, a profitului si scaderea pierderilor” este deja un scop clar al oricarui job.
Si totusi in aceasta cursa nebuna a EFICIENTIZARII si a descoperirilor SCURTATURILOR de tot felul nu uitam ceva in urma? Nu se pierde ceva in „taierea” asta continua a „dezavantajelor”?
Io cred ca da. Uite de exemplu sunt vechile meserii sau pentru mediul rural a unor ocupatii vechi de sute de ani. NU mai zic ca dispare istorie vie multa. Si de abia tarziu cand respectivele meserii sau ocupatii devin „pe cale de disparitie”, se reuseste (in cazurile fericite) conservarea si pastrarea lor.
Oricine acum isi pune intrebarea, pai si ce ai vrea sa se intample? Sa ramanem mereu la nivelul de „ciocan si nicovala”? NU, departe de mine gandul asta, pentru ca daca ar fi sa gandesc asa acum ar trebui inca sa-mi scriu blogul, inca pe tablite de piatra! Insa incurajez ca intotdeauna echilibrul si pastrarea vie a istoriei. NU pot sa incep sa ii interzic omului de la tara sa isi faca tuica, la cazanul sau, pentru ca este si asta o metoda de pastrare a traditiei. Nu zic ca nu ar fi mai eficient sa prelucreze o intreprindere toata cantitatea de fructe, insa hai sa nu interzicem. Hai sa fim cei care oferim avantaje acelora care vor EFICIENTIZARE, nu sa ii obligam sa o faca pe cei care nu doresc. Hai sa nu mai facem parcurile direct cu alei, ci mai bine mai intai il deschidem si lasam oamenilor libertatea de a umbla pe unde vor. Si de abia dupa aceea, pe urmele principalelor cai formate sa cream aleile.
Cu alte cuvinte hai sa lasam lumea sa isi gasesca singura fagasul natural al dezvoltarii ei si sa nu incercam sa o cream dupa modele create in mintea noastra. Nu de alta, dar si pentru solutiile astea adoptate de noi pentru „forma si fondul lumii” exista o selectie naturala. Zic si nio ca omu. Si daca tot v-am vorbit de NATURAL, uite pe unii care nu au stiut sa fie altfel de „atunci si pana acum” – Led Zeppelin – si al lor Tangerine. Va doresc ca melodia asta sa va lumineze inceputul de UIKEND!

Andrei
KIP IN TACI

10 comentarii publicate

 1. Si copii celor de la tara sunt trimisi de parinti la oras sa invete carte. Si venit si ramas la oras nu se va apuca niciunul de olarit. Chiar daca ar avea o inclinatie pentru asta, dar acum sunt la oras. Spre olarit se vor indrepta cei din a treia generatie de oraseni. Si ei nu vor face munci de tarani. Ei vor fi artisti.
  Ionut Puiu’s last blog post..Pauza de gandire

 2. Da dar problema este ca ideea de taran si acea inteligentza nativa (inteligenta afectiva ii zic unii), se pierde. Naivitatea omului de la tara, care a dat nastere „artei naive”, nu mai exista. Deci dispar dintr-o data 2 lucruri: si arta si psihologia taraneasca neaosa.
  P.S. Apropo! Din „mestesugurile” orasenesti vechi care inca mai rezista, care credeti ca e la RAND, la „capitolul DISPARITIE”?
  😉

 3. 1. razboiul(la olteni) pentru presuri(poteci mai late pentru cine nu stie),
  2. toarcerea/spalarea lanii,
  3. vasele/tacamurile din lemn (facute de tarani nu cumparate de le Cora)
  4. etc….

 4. Astea nu au dispărut deja? Exceptând vasele din lemn…
  Nu-mi răspunde decât dacă ai văzut mai mult de 10 cazuri în care o bunicuţă torcea lână.
  alleks’s last blog post..Se dă cerinţa, rezolvaţi

 5. De acar si sacagiu ai auzit?
  Inca exista sacagiu in COR, dar ii mai gasesti utilitatea :). Maybe sclav pe plantatie, orice plantatie, mai nou. U’re choice.
  A, iegzemplu: nu mananc porc, nush de ce taranii trebuie sa faca pomana porcului si de ce le place atat de mult sa auda cum guitza inainte de a muri. S-ar putea sa fiu off-topic, dar m-ai provocat.
  Zelda’s last blog post..Scorpetele

 6. NU cred ca va disparea SCLAVU’ PE PLANTATIE, pentru ca se observa din ce in ce mai tare, ca psihologi directorilor marilor nationle tinde sa fie a ca aceea a stapanilor de sclavi.
  P.S. Tot off-topic si io: mie imi place carne ade porc si mai ales soriciul!
  😉

 7. :)… modelul: HAI P’ACI, CA E MAI SCURT…” si mai e unul bre… „Las’ ca merge s-asa…” 🙁
  cam asa stau lucrurile…bunicutza va toarce fuiorul in ritmuri spaniole aduse de nepoti pe devedeuri, ipoade si somsinguri…ofof!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*