Sal’tare
Eram prin clasele primare cand am inceput sa fac rebusuri sau cand „ma jucam” la concursurile de cultura genera ale reviste Cutezatorii. Si de atunci mi-a ramas intiparit in minte numele Muntilor de unde porneste Dunarea (Padurea Neagra) si faptul ca ea traverseaza pana ajunge la noi 4 capitale europene. Si fie ca am vrut sau fie ca ne, acest fluviu al Romaniei, m-a atras.
Primele intalniri cu Dunarea au fost in momentele cand mergeam la mare si traversam podurile de la Fetesti si Cernavoda. Si trebuie sa recunosc ca inatlnirea de la „inaltimea” celor 6 sau 8 ani cand au fost primele doua intalniri a fost destul de impresionanta. Pentru ca pana atunci doar trecerea in diverse ocazii a Oltului imi daduse ocazia vederii unei ape curgatoare atat de late.
Apoi iata-ma pe la 12 ani intr-o delegatie cu tatal meu ajuns la Portile de Fier. Mai vazusem pana atunci hidrocentrale, insa aceasta chiar era mare. Si vazuta si noapte si luminata de muuulte becuri pe ambele maluri (roman si sarbesc), parea un urias care nu doarme niciodata.
Dupa aceea trebuie sa recunosc ca mi-a facut placere si intalnirile de vara cu Dunarea la Giurgiu sau pe la Calarasi. Insa pentru ca eram in plina perioada de seceta, „uriasul fluviu” parea acum martzoaga rablagita din povestile copilariei care avea nevoie de ceva jaratec, pentru a se transforma in armasarul de care ar avea nevoie viteazul din poveste.
Prin anul 2000 am vazut Dunarea si la Tulcea de sfanta Maria. Si trebuie sa recunosc ca mi-a placut, poate si prin prisma faptului ca am vazut tot pentru prima data si manifestarea militara cu tunuri si barci de asalt.
In „sapta-luna de miere”, cand am fost la Baile Herculane, am gravitat tot prin jurul ei (Cazane – Orsova – Moldova Noua – Drobeta Turnu Severin) si nu pot spune ca nu m-as mai reintoarce sa ii vizitez toate pesterile, zonele montane protejate sau alte obiective, pentru ca in 5 zile de stat acolo nu prea ai cum sa le bifezi pe toate.
Si oare am vazut tot ce poate oferi Dunarea cel putin la noi? Sunt convins ca nu. Delta are niste chestii superbe cu care ma poate da pe spate. Pe undeva pe la Calarasi cica exista o insula superba numita Pacuiul lui Soare. De la Corabia cica se pot vedea niste apusuri superbe. Iar filmuletele de mai jos vine sa confirme nu doar ca mai sunt o gramada de chestii interesante pe tot cursul ei din Romania, ci ca ar fi foarte interesanta de vizitat cu bicla, cu trenul, cu piciorul si/sau cu masina pe tot cursul ei din Germania pana la Marea Neagra. Priviti-le pana la final si sunt convins ca veti spune acelasi lucru.
P.S.1. Mi-ar placea sa existe o oferta din partea unei agentii de turism de genul – VIZITATI TOATE CELE 4 CAPITALE PRIN CARE TRECE DUNAREA (sub forma unei croaziere pe Dunare)
P.S.2. Si uite ca in 2011 existau niste croaziere pe Dunare, insa nu prin cele 4 capitale.
Andrei
KIP IN TACI
Prin ce țări trece Dunărea?
Dunărea, al doilea ca lungime fluviu din Europa după Volga, izvorăște de sub vârful Kandel din Munții Pădurea Neagră din Germania. Parcurgând o distanță impresionantă de 2.858 km, fluviul traversează 10 țări și 4 capitale, devenind un simbol al unității europene și un important coridor comercial.
De la izvoarele sale modeste din Pădurea Neagră, Dunărea se lărgește treptat, șerpuindu-și drumul prin diverse regiuni europene. Pe parcursul său, fluviul străbate o varietate de peisaje, de la câmpii fertile la zone montane spectaculoase, oferind priveliști uimitoare și o bogată biodiversitate.
Țările străbătute de Dunărea sunt: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina.
Cele patru capitale care se află pe malurile Dunării sunt: Viena (Austria), Bratislava (Slovacia), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia).
Capitalele prin care trece Dunarea sunt: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad. Sunt doar 4 :) .
Mersi frumos am modificat. S-ar parea ca de la scoala si pana acum, capitalele in capul meu s-au mai inmultit! 😀
Felicitari Andrei pentru faptul ca ti-ai recunoscut greseala si ai modificat!
O greseala recunoscuta e pe jumatate iertata.
Keep on writing!
PS Pentru cealalta jumatate care nu poate fi iertata…!