Din ciclulul “Puterea pumnului”: EXTREMISM “soft” sau mai bine DELOC?

Sal’tare
Dupa ce am scris postul anterior am inceput sa caut „reactii violente” ale societatii. Si le gasesti repede: comunisti, nationalisti, fascisti, anticomunisti, antifascisti, antisemiti si lista poate continua. Asa ca vrei, nu vrei de la aceste site-uri si de la ideile lor am inceput sa discut cu un coleg al carui bunic fusese in „armata alba” a Rusiei Tariste. Ei bine a suferit destul. Sigur ca la randul lui si bunicul colegului meu recunostea sincer ca unele greseli au fost facute si de partea alor sai. Asa ca de aici am pornit discutia catre miscarile neo-legionare, neo-comuniste, neo-fasciste, dar si cele „anti”. Sigur ca in principiu, cam toate au la baza mandria nationala, care a pornit-o dupa aceea pe panta nationalismului extrem. Sigur ca tot cu colegul meu vorbeam de faptul ca in perioada interbelica, aparitia miscarii legionare a fost in principal (la inceput) benefica, pentru ca furiei rosii nu ii puteai pune in opozitie decat tot o miscare de extrema. Insa istoria ne-a aratat ca UN OCHI SCOS DE O PARTE, aduce scoaterea altuia in cealalta parte. Asa ca hai sa nu fim tampiti si sa invatam din istorie, nu sa repetam greselile. Mai ales ca la nivel „micro” nu se mai pune problema nici unui regim actual de folosire a fortei sau de interzicere a opiniilor. DECI, cat timp avem liberul arbitru si libera alegere in mana hai sa nu ne batem joc de ea. Pentru ca daca vom dori sa aducem forta sau obligativitatea, nu vom face altceva decat sa invadam spatiul intim si libertatea celui de langa noi. Hai sa nu mai gandim in alb si negru, ci sa vedem frate nuante, ca doar de aia lumea asta are culori si de aia exista „prisme” prin care vedem lumea. Daca ai primit o palma, incerca sa nu o dai inapoi, ca bunica-mea are o vorba:
MAICA, O PALMA DATA DE TINE, VINE INAPOI LA COPIII TAI SI E PACAT!
Sau cu alte cuvinte, pacatele parintilor le platesc copiii!
Sigur ca nici sa pici in cealalta extrema si sa fii carpa tuturor, dar nu face din violenta unealta ta preferata de reactiune. Sangele e usor sa il faci sa tasnesca! Dar ranile sunt greu de vindecat!
Si la final il las pe un nenea care chioar simte bine de tot cu ce se mananca NATIONALISMUL si EXTREMISMUL. Un sarb cu sange in vene si un militant pentru pace prin muzica, sa va intaresca convingerea ca ceea ce am spus eu mai sus nu sunt doar vorbe in vant – Goran Bregovic – Na Zadnjem Sjedistu Moga Auta

Andrei
KIP IN TACI

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*