Din ciclul „SI BICICLETELE SE FURA… Nu-i asa?!?”

Sal’tare
Cu siguranta cei care ati mai trecut pe aici stiti de una din emblemele mele de pe aici – Mitza. Bicicleta cu care obisnuiam sa merg la servici, cand lucram prin centru pe la Armeneasca. Dupa ce m-am mutat insa cu serviciul la Bragadiru, tot mai mergeam cu ea pan’ la Crangasi (de frica controlorilor RATB, ca nici abonament, pentru 4 statii cat mergeam eu nu aveam chef sa imi fac). Insa uite ca ieri ineva s-a gasit sa se indragosteasac de ea si sa o vrea la el acasa. Sincer sa fiu nu sunt foarte afectat, pentru ca dupa cate furturi de bicle am auzot in ultimii doi ani, ma pregatisem destul de binedin punct de vedere psihologic. Insa nu pot sa nu fiu suparat, in primul rand pe a noastra draga clasa politica, pentru ca de 18 ani se tot caca pe ei sa creasca nivelul de trai si uite ca la noi inca se fura o paine sau cate o troaca de bicicleta cum era a mea.
Acu daca din cauza ca a furat bicicleta asta, ala o sa devina un mare pasionat de biciclism, sa stiti ca nu mi-ar parea rau deloc. Dar am vaga impresie ca aia e deja piese de schimb pe la vreun ateier si el s-a bucurt la aia 50 de RONi dati de vreun batranel reparator de biciclete.
Acum inteleg de ce olandezii in Amsterdam aveau numa’ junghiuri de biciclete, pline de rugina, modele din alea rusesti, cum avea tataie pe vremuri. Din cauza ca romanasii nostri au ajuns sa fie turisti si pe acolo. Ce ti-e si cu globalizarea asta ma nene ma?

Andrei… 😉
KIP IN TACI

11 comentarii publicate

 1. Îmi pare sincer rău, dar e apreciabil că ţi-ai păstrat ironia 🙂
  Ştii, când am fost in Suedia prima dată, nu înţelegeam cum vecinii îşi lasă biciletele nesupravegheate, ca să nu mai spun că jucăriile copiilor erau abandonate prin faţa casei…
  Eh, iete acolo civilizaţie, să fie din cauza bunăstării?
  candid’s last blog post..Leonard Cohen

 2. Civilizația are legătură cu bunăstarea doar în foarte mică măsura. Are legătură cu educația, cu valorile morale, umane (toate la pămînt în societatea noastră).
  Sintagma „am/a furat de sărăcie” este cea mai jalnică și ipocrită scuză pentru niște paraziți sociali care fură din putorism cronic (nu căutați cuvîntul, nu există, l-am inventat acum) pentru că NU VOR să muncească. Preferă să fure obiectele altora pe care să le vîndă pe 3 lei, decît să dea cu mătura pe 5 lei.
  Sunt oameni săraci sau care trăiesc în nevoi, se descurcă de pe o zi pe alta dar NU fură. Așadar, personal, nu sunt impresionat de „amărîtul” care fură „de nevoie”.
  Bodoganel’s last blog post..Am şi eu un pitic pe creier

 3. @Yo – aici cam ai dreptate cu ambele afirmatii. Abonementul pe RATB ma mananca, iar de in legatura cu furtul, chiar ma pregatisem psihic. Insa parca tot mai am asa un pic de parre de rau dupa Mutza mea, ca se crease o legatura intre noi. O facusem si vedeta blogosferica! Of, of, of!!!
  @Candid – pai ce sa ii fac daca doar ironia mi-a mai ramas, ma joc si eu cu ea. Insa nu e din cauza bunastarii, ci (dupa cum prea bine zice mai jos Bodoganel) din cauza educatiei.
  @Bodoganel – Si daca nu sunt indiscret sa inteleg ca nici pe haiduci nu ii prea placi. Ca si aia tot cu furtul umblau. Nu?!?

 4. Ai dreptate cu olandezii. Si la italieni la fel e. Vezi pe stada tipe imbacate misto, unele chiar foarte elegant, pe niste rupturi de biciclete ce in Romania ar sta parasite pe strada fara sa le ia in seama cineva. Tot furtul e explicatia. Daca ai o bicicleta noua te trezezti ori ca ramai cu cadrul, cu roata, sau partea de care ai legat lantul de stalp, ori ca ramai fara o roata sau fara toata bicicleta.

 5. Aici tre’ sa recunosc ca ai dreptate. Am vazut vreo 2 cadre frumos legate cu lantul ramase singurele fara roti si fara pedale. Si mereu ma imi suna in cap ideea: OARE AIA CARE LE-AU CHELIT OR FI FOST ROMANASI? 🙁

 6. Sincer Artiste, nici de haiduci nu-mi place. Cumva cred că în timpurile cînd se practica haiducia s-a născut scuza asta jalnică cu „a furat de nevoie/sărăcie”. Haiducii nu sunt cu mult diferiți de pirați, doar că avea un scop mai nobil, cică.
  Paralela cu haiducia e cam depășită în ziua de azi. În vreme aia a fost ceva conjunctural pentru că atunci nu existau nici posibilitățile sociale de azi, nici dezvoltarea socială etc., etc. Nu intru acum în amănunte.
  Treaba e următoarea: ce facem nene, evoluăm și învățăm să ne rezolvăm problemele civilizat sau ne întoarcem în Evul Mediu și folosim pușcociul și securea ca să ne descurcăm în viață? Și-așa suntem în pericol să ne transformăm într-un popor de Fane Spoitori.
  Cît despre faptul că n-ai ce hali, dar e mai comod să furi decît să dai la lopată, asta nu prea mai seamănă a haiducie 😉
  Iar tu, te pomeni că oi fi vreun Tănase Scatiu care s-a îmbogățit pe schinarea vulgului și un haiduc ț-a furat țoacla să se răzbune pe tine și să dea de mîncare la nevoiași…:-?:d
  Bodogănel’s last blog post..Am şi eu un pitic pe creier

 7. Eh, lasă. Nu s-a procopsit dintr-o bicicletă. Apropo de asta, aveai cursieră sau MTB?
  Am văzut câteva reportaje în legătură cu Amsterdam. Tocmai pentru că sunt extraordinar de multe biciclete, se şi fură la fel de mult. Ăsta e motivul pentru care toată lumea cumpără biciclete ieftine. Dacă ţin minte bine, câteva luni durează până să i se fure unei persoane bicicleta. Deci schimbi în jur de 3-4 biciclete/an.
  ps: vrei să-ţi iei ceva anume? eventual un link, ceva? 😀
  alleks’s last blog post..My mom said I could

 8. @Bodoganele – ma si vad eu mare mosier facand spume in stanga si in drepta, imbracat fiind in haine boieresti si mergand cu caleasca! Ptiu sa ma trezeasca cineva ca e tarziu si tre’ sa plec la munca! 😀
  @Alleks – deci si la ei ie hoti. Hai ca m-am mai linistit! Deci nu sunt perfecti.
  P.S. Bicicleta era MTB. Nu am avut niciodata vreo cursiera. Iar de luat inca una nu cred ca se va intampla prea curand, ca vreau sa am timp sa o plang pe Mitza! 😉

 9. Traim in romania si asta ne ocupa tot timpul………dar stati linistiti ca ca oncurand o sa scrie **== si pe tara noastra
  DBlog’s last blog post..Rezultate bac 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*