Vad din ce in ce mai des si in aria curiculara a scolilor, dar si in mediile universitare sau post universitare tendinta de a se introduce materii care sa aduca comunicarea si sa creeze punti de legatura. Ideea insa este alta. Cred (personal si total subiectiv) ca oamenii isi doresc mai degraba, dezbatere vie. Procesul dinamic cunoscut si noua din filmele americane ca DEBATE este o actiune mai putin specifica spatiului romanesc, desi suntem un popor cu stramosi din Roma antica in care aveau loc celebrele adunari romane.
Debate pentru evolutie in societate
Cand vorbesc de Debate ma gandesc la acele concursuri pe care le vedem in filmele vechi americane, in filmele de adolescenti (teenagers movie) gen Disney, campionate de „debate”. Sigur au fost si la noi in anii ’90, la inceputul acelor ani cateva incercari de a importa campionatele de DEBATE. Si despre unele dintre ele chiar Teo de la Stand up Comedy amintea in treacat in unele din interviurile pe care le-a dat sau chiar la Podcast-ul Intre Show-uri.
Da intr-adevar, cred ca intr-o lume in care informatia este foarte multa, in care este plin nu neaparat de fake news-uri, cat de informatii cu care nu ai ce face. Vorbim in principiu de informatie care nu te ajuta pe tine propriu zis in societate sa evoluezi. Pentru ca in fond si la urma urmei despre asta este vorba de cele mai multe ori.
Informatia valoroasa te ajuta sa evoluezi
Toti cautam informatia valoroasa care sa ne ajute sa evoluam. Ne plangem de multe ori ca petrecem foarte mult timp pe Facebook si ne pierdem in nimicuri. Spunem cateodata ca noi sau copiii nostri ramanem agatati in Tik Tok sau in minunea filmuletelor cu pisici care se perinda in aceste medii sociale online.
Fie ca sunt amuzante si te atrag sau fie ca sunt amuzante pentru copii aceste produse urcate pe internet ne tin conectati pe toti. Si faptul ca ne tin acolo cu ochii in telefon sau la calculator ne „fura” timpul in care am putea face ceva productiv PENTRU NOI. Putem sa investim timp pentru evolutia noastra.
Debate in pandemie pe ZOOM
Ei bine cred ca dezbatere intre persoane face tot face sau acum ca inca suntem in aceasta perioada complicata o dezbatere chiar si pe ZOOM cred ca ne-ar ajuta. In primul rand sa ne cunoastem unii pe ceilalti, subiectii dezbaterii. Si mai apoi sa ne cunoastem limitele nostre.
Cred ca ar fi bine in loc sa gandim la randul nostru cum sa facem comunicarea mai eficienta sau cum sa le spunem altora sa vina spre noi pentru a crea punti de legatura, cred ca mult mai bine ar fi sa cream un mediu de dezbatere.
Informatia se cerne prin dezbatere/debate
Debate-ul de idei chiar si in contradictoriu sau la nivel absurd poate sa reprezinte un exercitiu interesant. Pentru ca o situatie pe care o pui in dezbatere nu poate fi nici macar ipotetica, dar sa gandesti solutii pentru sustinerea ei, cred ca este un joc care te poate face si pe tine sa te cunosti mai bine. Sa vezi cat de mult te poti duce „deep inside ” in anumite situatii, dar si sa vezi cum reactioneaza cei care iti sunt alaturi. Fie ca vorbim de colegii de birou, de prieteni vechi sau amici noi.
Da cred ca dezbaterea sau debate-ul este ideea care ne-ar putea ajuta pe toti intr-un prezent care este plin de informatii pe care nu mai putem sa le descifram din punct de vedere al utilitatii sau corectitudinii. Si atunci cred ca dezbaterea ar putea sa cearna acest tip de informatii.
Terapie psihologica prin dezbatere
Important este ca dezbaterea ne poate spune care sunt partenerii pe care ne putem baza sau cei de care ar trebui sa luam distanta. Pentru ca e posibil ca unele din relatiile pe care le avem sa fie toxice.
Cu unii oameni sau unele persoane avem chimie si cu altele nu. Iar dezbaterile cred ca ne pot ajuta sa vedem daca avem sau nu avem afinitati cu anumite persoane sau anumite grupuri. O putem usor trece si la terapie psihologica.
Andrei
KIP IN TACI
Mi-a placut subiectul, foarte interesant 😀
Ma bucur nespus!