De ce ne dorim sa ne fie mai rau, noua romanilor? DE DESTEPTI CE SUNTEM!

Sal’tare
(Later EDIT: Auziti idee ecologica la Geo! Habar nu aveam! SUUUPER TARE! VA BAGATI?!?)

Citesc pe Hotnews, ca Romania vrea energie nucleara. „Ba oameni buni, in conditiile in care voi aveti capacitate din punct de vedere al climei, sa faceti niste centrale EOLIENE superbe si mai apoi, pentru inca niste hidrocentrale, de ce va chinuiti sa va poluati tara cu ramasitele de la centralele nucleare?” Si eu la vremea cand acel om venit din Franta ma intreba, nu stiam ce sa ii spun.

In mintea mea staruia ideea ca oamenii aia care au luat hotararea de a face asa ceva stiau ei mai bine. Insa astazi ajung la concluzia ca nu stiu nimik. Ai nostrii chiar nu citesc blogul lui Strainu pe „energie verde

Si ca sa nu credeti ca vorbesc eu din carti de istorie sau ca mi-a facut cineva capul mare, uite ce ne propune el: Harta energiilor regenerabile

Nu mai zic ca, vorba unui comentator de pe aici, ca tinem termocentralele la marginea oraselor numa’ de inteligenti ce suntem, ca alea produc mai multa poluare decat energie electrica. Ce sa le mai zicem, dragilor nostri concetateni de energie geo-termala, in legatura cu 2 sau 3 celule solare.

Sigur ca daca mergem mai departe exista sisteme integrate si cu sisteme fotovoltaice care pot asigura unei case sau unei firme circa 80% din consumul necesar intretinerii.

„Ie scumpe rau bre!” parca aud niste tembeli. Pai si ce ma inteligentul natiunii, tu crezi ca nucleara e ieftina? Ma intreb daca stii care sunt costurile scaparii de substanta radioactiva folosita? Cu siguranta nu prea stii. Da cu SERCH pe net si vei afla lucruri interesante

Si nu plec fara sa va zic alta faina: Cica terenurile institutelor de cercetare in agricultura sunt retrocedate abuziv (asta si apropo de postul meu anterior cu viata la tara). Pai ce rost are sa mai cercetam noi ma? Nu ami bine importam din Spania din alea modificate genetic.

De ce pana mea sa mai mancam mere de la Voinesti sau piersici de prin Dobrogea? Nu sunt asa mari ca alea din Spania. Nu sunt (de caord cu voi), da miros de te dau pe spate si sunt fructe adevarate, nu cu gust de plastic.

Andrei… 😉
KIP IN TACI

16 comentarii publicate

  1. Esti putin pe dinafara, omule. Energia nucleara este foarte sigura, nu exista scapari sau alte alea. Energia eoliana este unreliable si nu poate sustine baseload-ul.
    Hidrocentrale in Romania? Serios? UNDE? Poate doar niste
    micro-hidrocentrale pentru doua-trei orasele. Ca sa nu vorbesc de seceta cronica cu care o sa se confrunte Romania in urm. ani.
    Problema termocentralelor nu e ca polueaza, ci ca emit CO2 masiv. Termocentralele moderne au filtre destul de performante.
    G.
    Geo Atreides’s last blog post..Eco-ipocrizii

  2. *Nope, carbune e cacalau.
    *Citeam undeva ca toata energia nucleara pe care o foloseste un om intr-o viata, lasa in urma cam cat o cutie de cola de reziduuri. (n-am acuma un link, so don’t believe me).
    *Da, da, sunt destule tehnologii sa-le-zicem verzi. Problema e ca sunt abia in dezvoltare, prototipuri, teste, alea-alea. Nu mai e timp sa incercam stuff, din pacate. De fapt, intre noi fie vorba, nu mai e timp deloc, am trecut de the point of no return.
    Oricum ar fi, e.nucleara e cel mai sigur pariu. Sau, altfel spus, it’s the best money can buy right now.
    G.
    Geo Atreides’s last blog post..Eco-ipocrizii

  3. * Nu vorbeam de scapari Geo, ci de cum scapam de resturile care raman de la reactia respectiva ce facem. Dupa cum ii stiu io pe romanasii nostrii intreprinatori il vor lasa pe marginea drumului.
    * De acord cu tine vis-a-vis de eoliana, insa avand sisteme solar, eolian integrate, cred ca nu e o problema in sustinerea consumului.
    * La hidro cam ai dreptate, insa mai sunt si sistemele marina, ma vazut cateva solutii viabile fie de preluare a fortei valurilor, cat si de combinare cu prelurea energiei geo-termice
    * Termocentralele oricum prea mult ne ne vom mai permite sa le tinem, caci combustibilii fosili sunt apropae de fundul sacului si se vor scumpi din ce in ce mai tare! 😉

  4. Well, reziduurile trec printr-un
    proces numit vitrificare. La sfarsit arata ca un fel de sticla (bineinteles, isi pastreaza radioactivitatea). Momentan se stocate in centralele nucleare. Nu sunt foarte periculoase decat daca ajung in panza freatica.
    Exista un tip de reactoare nucleare, breeders, care le pot refolosi, reducandu-le din radioactivitate. Breed-erele nu sunt/erau foarte populare fiindca pot crea si plutoniu pentru arme nucleare.
    G.
    Geo Atreides’s last blog post..Eco-ipocrizii

  5. Nu inteleg de ce nu se trimit aceste deseuri in rachete cu directia soare. Oricat de multe vor fi, aceste deseuri, nu cred ca vor afecta functionalitatea lui :d
    De fapt ca sa-mi dau singur o solutie: cred ca ar fi scump, dar pentru a pastra planeta green/sanatoasa eu as face acest lucru fara sa ma uit la costuri.
    Si eu sunt un fan al energiilor green.
    Pe insulele din Oceania sau zona Caraibe/Bermude/and so on cred ca numai asa se va putea alimenta o casa.

  6. Geo, da totusi chiar si cat o cutie de Cola fiind (ca te vad informat), s-a gasit o solutie de neutralizare a reziduurilor respective? Sau se infig la o adancime apreciabila in pamant si se acopera cu cupola de plumb? :-

  7. @Geo – pai ce sa zic, chiar ma bucur ca am putut afla mai multe de la tine despre energia nucleara si daca poti face sau daca ai facut deja un post mai lung despre acest subiect, il voi citi cu placere. Thanks again! 😉
    @Radu – la care din noi te referi?
    @Chriscross – s-au mai gandit si altii, insa nu prea stiu cum s-a finalizat treaba. O sa dau un SEARCH pe Google!

  8. Da, artistu, n-ar fi o idee rea.
    Chriscross:
    1) Costa enorm sa lansezi chestii pe orbita
    2) nu e o urgenta, deseurile nu sunt chiar asa de periculoase
    3) riscurile lansarii sunt foarte mari: daca bubuie racheta in atmosfera, cu cateva tone de deseuri radioactive la bord, numai gandacii mai supravietuiesc pe pamant dupa aceea.
    G.
    Geo Atreides’s last blog post..Eco-ipocrizii

  9. Salut baieti. Va vad entuziasmati de cele energii verzi si aveti dreptate, dar exista o problema aici, PRETUL. Eu ma ocup cu asa ceva dar sa stiti ca nu stau chiar asa lucrurile. Ca sa folosesti energiile regenerative itzi trebuie o intreaga documentatie si calcule peste calcule, iar in spatele captatoarelor astea de energie mai trebuie ca si instalatiile din cladire sa fie dimensionate si alese pentru tipul asta de energii.
    Ex: O pompa de caldura geo nu scoate mai mult de 40gc, ceea ce face sa fii obligat sa-ti montezi o instalatie in pardoseala care functioneaza cu temperaturi joase. Panourile solare pentru apa calda sunt extraordinare pentru apa calda menajera, dar pentru aport la incalzire sunt slabutze. Panourile fotovoltaice inca nu sunt performante.Un panou de 1×0.8mp asigura 100W/h in conditii ideale. Daca facem un calcul simplu reiese cam asta: Puterea instalata x numarul de wati x 8 eur./W vedeti citi bani trebuie sa investim si ce suprafata de panouri ne trebuie. Ar mai fi faptul ca noi in Romania nu producem nimic din toate astea, facindu-le jocul la importatori. Despre turbinele eoliene este mult de vorbit si nu putem inlocui nimic din ce avem chiar daca se monteaza asa ceva. Cit despre faptul ca putem inlocui ce avem cu eolian-soare -pamint este exclus din start. Un calcul la o viitoare lucrare suna cam asa: Pompa Raugeo = 30.000(mii)eur. panouri solare cu aport la incalzire 8000 eur, instalatiile interioare 28.000(mii)eur.manoperele la toate sistemele 15.000(mii)eur. (la o casa cu 300mp). Pai cu banii astia cumpar un generator cu benzina si ard benzina 150 de ani. Asa gindim noi romanii in lipsa sprijinului din partea guvernantilor.Subscriu la parerea lui Geo Atreides cu energia nucleara, dar ce facem ca suntem aproape 7 miliarde de oameni si se preconizeaza ca prin 2050 sa fim 9 miliarde. Atunci unde reciclam rezidurile?
    nicu’s last blog post..Aditivul de sapa

  10. Io propun ceva: să inventăm un dispozitiv care să capteze prostia ce curge şuvoaie pe meleagurile noastre şi să o transforme în energie. Ar fi o sursă REALMENTE inepuizabilă şi complet nepoluantă. Glumesc, desigur! Dar gîndiţi-vă dacă ar fi posibil asta…
    @Geo Atreides: Sper să te înşeli atunci cînd spui că este căcălau cărbune. Şi ceva îmi spune că te înşeli. Sigur, poate n-o să se termine în următorii 50-100 de ani, dar dacă nu se iau măsuri acum, atunci cînd n-or mai fi o să fie prea tîrziu. Dar WTF, de ce să ne gîndim cum o să fie peste 100 de ani? Să-şi bată capul nepoţii noştri cu asta, nu?
    Bodoganel’s last blog post..Deci, DA: NU!

  11. @Nicu – mi-a placut cum ai vorbit. Chiar stii despre ce vorbesti. Te mai astept si cu alte ocazii si cu pareri nu doar la posturi „tematice”, ci si pe alte teme!
    @Bodoganel – ar fi bun un astfel de disspozitiv. Si Geo are dreptate. Mai este pentru mai mult de 100 de ani, daoar cel cu putere calorica mare (huila) mai este putin. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*