De aia imi plac… Lautarii!

Sal’tare
De multe ori ma intreb chiar si eu si ii aud si pe cunoscutii care nu sunt pasionati de „muzica lautaresca” DE CE IMI PLACE?
Si azi am chef sa imi raspund inclusiv mie la aceasta intrebare:
(Insa nu plecam fara „fundal sonor)

Pentru ca aveau si au tiganii astia lautari care canta minunile astea un stil DE A PUNE DEGETUL, exact pe rana, in privinta lucrurilor care tin de sufletul nostru. Si exemplul de mai sus, cu Faramita Lambru este mai mult decat graitor. Probabil ca daca il canta vreun gurist din asta de la ETNO TV de azi, nu rupea sufletul nimanui. Insa cantat de nea Faramita, mai ales langa un pahar de vin la o petrecere, rupe sufletul celor care nu mai au parintii aproape.
Plus ca unii dintre ei pot face spectacol doar cu un singur instrument si multa incredere. Exemplul graitor este al unor cunoscuti care au avut ghinionul ca la o nunta sa cada curentul. Norocul lor ca in formatie aveau un batran acordeonist care a reusit in timp de 2 ore (pana a venit curentul), la lumina unor lumanari sa ofere cel mai frumos spectacol si probabil cea mai pretioasa amintire in mintea tuturor nuntasilor de acolo. Si uite aici niste tigani care stiu tot cam asa (Niculae din Fantanele, voce)

Si apropo de stilul asta de „rupe sufletul”. Vad chestia asta si la „etnicii” mei de pe strada. Frate cand isi scot darabanele si se apuca de cantat, parca sunt in alta parte. Parca au un zeu al lautariei, care le da energie si o bucurie maxima de viata. Uite exemplu la tambal:

Sau o fata la tambal:

Andrei
KIP IN TACI
Sursa imaginii – TimNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*