Curentul de meteori Perseide

Sal’tare
Imi aduc aminte ca eram mititei toti copiii de la tara de la bunica-mea si ne placea sa ne suim seara pe cotetul porcilor si sa ne uitam la stele. Aveam noroc, ca unul din ei era si pasionat de astrologie si ne povestea diverse. Ei bine in serile alea toti vroiam sa ne facem astronauti si sa ne vada lumea la Cape Canaveral cum plecam pe Luna. Si visam sa facem poze in spatiu si sa ne tapetam dupa aceea dormitoarele cu ele, ca sa avem impresia ca dormim in spatiu. Vse de copii, in nopti de vara. Sigur ca din cand in cand spectacolul de pe cer ne capta cu totul si se lasa o liniste mormantala. Asta era semn ca ne saturasem sa strigam:

UITE-O PE AIA CUM CADE!

Si doar savuram spectacolul sau incercam sa vedem si noi conselatiile asa cum ni le explica „astrologul” nostru. Dupa aceea anii au trecut si placerea de a privi cerul am redescoperit-o cand eram in anul 2002 in saua Caprei (un pic mai sus de Balea Lac), intr-o noapte superba in care cerul se vedea atat de clar, mai car decat in noptile copilariei la tara. Din toate constelatiile pe care le tineam minte din copilarie, mi-am mai amintit vreo 2 sau 3. In rest m-am bucurat doar sa revad spectacolul. Insa uite ca in noaptea asta si maine noapte putem vedea un spectacol interesant pe cer – CURENTUL DE METEORI PERSEIDE. Sau asa cum ne spun astrologii:

Curentul de meteori Perseide este unul din cei mai cunoscuti curenti de meteori care pot fi observati pe parcursul unui an calendaristic. Acest lucru se intampla din mai multe motive: ZHR-ul mare (aprox. 100), perioada de calda de vacanta in emisfera nordica, etc. Astfel in fiecare an in prima jumatate a lunii august se pot observa mai multi meteori ca de obicei, acest lucru fiind observat si de oamenii de rand, nu doar de catre astronomi.


P.S. Noroc cu Google care mi-a zis de asta, ca altfel habar nu aveam!

Andrei
KIP IN TACI

Sursa imaginii – Urbi et Orbi

6 comentarii publicate

  1. @Marius Balaban – Deseara dupa ce il spalam pe bebe o sa ma duc si eu in spate sa vad „spectacolul”!
    @Un ohm – io tre’ sa recunosc ca am mia vazut. Insa a trecut ceva timp de atunci, asa ca as vrea sa mai vad si deseara UNA! 😉

  2. @Denis – atunci sper ca in viitor sa mai ai parte de astfel de spectacole si sa ajungi sa te faci astrolog!
    @Un Ohm – pai si ti-ai pus dorinta? Sper ca era cu „caprioare” 😀

Trackback-uri și pingback-uri 2

  1. pligg.com
  2. Artistu zice… » Telescopul lui Galileo si 5 copii dementi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*