Sal’tare. Asa cum am mai facut si alta data, vreau ca aceste cuvinte despre criza petrol si gaz scrise de domnul Radu Burnete, sa nu se piarda in zumzetul Social Media. Chiar daca acest mediu social se numeste Linkedin si este mai linistit, mie tot mi se pare „ca se pierde”. Asa ca va urez Lectura Placuta:
În criza energetică din anii 70’ Exxon a jucat cel mai importat rol în atenuarea șocului inițial imens. Când OPEC a impus un embargo total asupra Americii asta ar fi însemnat o scădere cu 30% a petrolului necesar, deci o recesiune puternică care ar fi tras și Europa repede în vortex.
De ce a jucat Exxon un rol esențial?
A coordonat eforturile celor 7 mari companii petroliere de la acea vreme (cele 7 surori cum li se spunea) care au decis ca deficitul de petrol să se împartă între toate marile economii occidentale și să nu fie suportat doar de America, astfel că Japonia, Australia și Europa de Vest au primit mai puțin. Șocul a fost distribuit. Fluxurile globale de petrol au fost schimbate aproape peste noapte încât America să fie aprovizionată din țări non-OPEC și petrolul din OPEC să meargă către jurisdicțiile care nu se aflau sub embargou.
Exxon a putut să fie vârful de lance al unei asemenea reașezări pentru că investise miliarde de dolari în petroliere de ultimă generație și într-un sistem computerizat care știa în fiecare moment unde este fiecare navă, ce petrol transportă, când ajunge la destinație etc. Și pentru că și-a asumat decizii riscante într-un mediu incert. Pentru că era o companie mare, puternică și cu resurse in domeniul petrol.
Si societatea pare ca a invatat din lectiile trecutului cu petrol si gaze!
Pe măsură ce realizăm că Europa va trece cu bine această iarnă fără o criză majoră a gazului trebuie să fim conștienți că asta se datorează în mare parte companiilor europene care produc, transportă, furnizează sau importă gaz. Germania a inaugurat al 3-lea terminal plutitor de LNG.
Avem o nouă conductă între Norvegia și Polonia sau una care leagă Grecia de România. Gazul a fost distribuit la nivel European ca să nu intre nicio economie în sevraj. Alte companii eu economisit semnificativ. Acest lucruri nu sunt posibile prin comitet guvernamental. Economia privată rămâne unul dintre atuurile imense ale lumii occidentale.
Corporațiile nu sunt un bau-bau pe care să-l demonizăm în lipsă de imaginație, ci niște instrumente create de societate pentru a servi scopurile societății. E treaba noastră să știm să le utilizăm spre binele nostru și nu în detrimentul nostru, iar în decarbonizarea economiei tot companiile vor trebui să găsească soluțiile.
Andrei
KIP IN TACI
Lasă un răspuns