[P] Circuitul electronicelor in natura!

Sal’tare
Pai circuitul incepe cu cumpararea electronicelor. Si sincer sa fiu am inceput ca si la masini sa imi doresc echipamente sau calculatoare second hand. Sigur ca unii imi spun ca iau niste echipamente a caror durata de viata este mult micsorata. Insa tot ce este nou, parca are durata de viata din ce in ce mai scurta, tocmai pentru a sustine principiul de consum al acestei societati. Plus ca viteza cu care se creste performanta echipamentelor electronice, rup foarte mult din calitate si se fac rabaturi serioase. Asa ca eu am inceput sa fiu din ce in ce mai bun prieten cu „mana a doua” si va provoc si pe voi sa va ganditi la multiplele avantaje ale acestei alegeri.
Apoi „viata” electronicelor continua cu folosirea lor indelungata sau mai putin indelungata. Si dupa aceea ce se imtampla? (Intreb si eu ca un copil curios). Pai pe vremri ajungeau la gunoi si poluau. Azi avem solutia moderna numita RECICLAREA ELECTRONICELOR. Sa fie vreo 4 – 5 ani de cand am auzit si la noi de reciclare electronice. Si imi aduc aminte ca primul loc in care am dus echipamente electronice la reciclat a fost pe undeva prin spatele pietii Obor. S-a uitat aia cam chioras la mine ca veneam tocmai din sectorul 6 cu alea la reciclat, insa mi le-a luat ca m-a vazut mare ecologist si nu a vrut sa imi taie aripile schimbarii planetei. Dar vad ca acum au parut din ce in ce mai multe astfel de centre. Ba mai mult cei de la Reciclare-Electronice.Ro ii poti suna si in 24H vin ei si le ridica de la tine de acasa.
Cam atat despre domeniul asta. Voi de pe unde vi e achizitionati si unde le duceti dupa ce isi dau obstescul sfarsit?
Andrei
KIP IN TACI

1 comentariu publicat

  1. Exista deja un film foarte bun (doc) exact despre ceea ce spui la inceputul articolului „durata de viata din ce in ce mai scurta, tocmai pentru a sustine principiul de consum al acestei societati” si se numeste Pyramids of Waste, A.K.A. The Lightbulb Conspiracy
    poate deja l’ai si vazut !
    Cat despre produse SH, se merita sa mai iei cate ceva, dar nu orice si nu cu orice pret ;) … adica nu as cumpara un TV LCD vechi daca pretul lui nu este mai mic de 30% din cel mai ieftin produs similar, dar nou !
    Romanul trebuie sa’si cultive valorea reala a produsului vechi:
    – se vinde fara garantie (ma refer la targurile de Duminica)
    – se vinde fara TVA ( bisnitaru sau cine vine un produs in „targul de vechituri” nu plateste TVA
    – nu platesc impozite pe profit, salarii, cas, etc …
    – de regula sunt fara adaos comercial, adica nu se revand in lant la a 10-a mana
    – in general produsele sunt depasite moral de noutatile din magazine
    dupa ce tragi linie observi ca valorea reala a unui produs SH nu poate fi mai mare de 30-40% din cat ar vrea sa obtina cel care-l vinde !
    Exceptie de la regulile de mai fac firmele de profil … dar de ex, chiar si ce se vinde pe Okazii intra in aceasi categorie: gunoaie la preturi prohibitive !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*